Bryner seg på tradisjonshåndverk - Innlandet fylkeskommune

Bryner seg på tradisjonshåndverk

Elever fra Lillehammer vgs. har bygget et overbygg med tradisjonelle metoder. Overbygget skal stå på Maihaugen.

Elever bygger overbygg med tradisjonelle metoder.  - Klikk for stort bildeTradisjonsbyggingen ble utført i form av en workshop der Vg2-elevene på tømrerlinja, sammen med Fortidsminneforeningen og Lillehammer museum, bygget et overbygg til en flishøvel. Overbygget skal stå i håndverkerkvartalet i byen på Maihaugen.

Elevene fikk gjennom prosjektet prøve og feile i bygging 1:1 med tradisjonelle metoder, verktøy og materialer under instruksjon av tradisjonshåndverker Johanna Henriksson fra Røros og faglærer Jens Martin Holme.

En viktig introduksjonsarena

Prosjektet ble støttet med midler fra Kulturarvseksjonen i Innlandet fylkeskommune. De mener at workshopen på Maihaugen er en viktig introduksjonsarena for unge elever.

- Kulturarvseksjonen jobber aktivt gjennom Innlandsmodellen i bygningsvern med rekruttering av håndverkere til tradisjonshåndverket. Det er viktig at denne type tilbud blir en naturlig og obligatorisk del av videregående opplæring innen tømrerfaget, men også innen andre fagområder, sier rådgiver Tore Røbergshagen og arkitekt Hanne Grimstveit på Kulturarvseksjonen.

Flere bygninger skal tas vare på

Betydningen av å forstå hvordan stående bygninger er satt sammen blir mer og mer viktig i dagens samfunn der flere og flere stående bygninger skal gjenbrukes, bygges om og tas vare på.

- Dette lærer man først ved å gjennomføre praktiske øvelser med tradisjonelle metoder og teknikker, mener Holme.

Gjennom studieåret introduserer han elevene for tradisjonshåndverk og materialforståelse i gamle bygninger.

Planlegger ny workshop

Kulturarvseksjonen og Lillehammer videregående skole avd. nord vil, sammen med Fortidsminneforeningen, fortsette planleggingen med ny workshop til neste år.

- Vi håper flere andre videregående skoler vil høre mer om prosjektet og rigge seg sine arenaer i samarbeid med Kulturarvseksjonen og Fortidsminneforeningen. Dette vil være en viktig del av Innlandsmodellen i bygningsvern, avslutter Røbergshagen.