På jakt etter læreplass - Innlandet fylkeskommune

På jakt etter læreplass

Nesten 1700 unge jenter og gutter er nå på jakt etter læreplass i Innlandet.

Lærlinger på Moelven Industrier - Klikk for stort bildeLærlinger på Moelven Industrier Elin Stokkenes Målet er at alle skal få et godt tilbud slik at de får fullført utdanningen sin.

Usikkerhet preger bedriftene

Koronasituasjonen har gjort at mange bedrifter i år er usikre på framtida. Innenfor enkelte fag opplever vi derfor at det er vanskelig å finne læreplass. Innlandet skiller seg ikke fra resten av landet på dette området.

Læreplassjegeren

Nå i juni iverksettes en landsomfattende dugnad for å skaffe læreplasser til alle som trenger det. Innlandet er også med på denne dugnaden, som kalles Læreplassjegeren.

Les mer om dette på worldskills.no

Flytt dit lærekontraktene finnes

Tilgangen til læreplasser varierer innenfor de ulike utdanningsprogrammene og geografiske områder i fylket.  Flere steder er det vanskelig å finne læreplass, men i enkelte lærefag og i noen regioner er situasjonen motsatt, de mangler søkere til læreplassene.

Dersom en læreplass-søker er villig til å flytte på seg, øker sjansen for å få lærekontrakt.  

Moelven Industrier tar inn flere lærlinger en tidligere

Moelven har lang tradisjon på å ta inn lærlinger. I hovedtrekk har de tidligere tatt i tømrerlærlinger. Nå har de blitt godkjent for flere fag, og dette gjør det mulig å ta i mot enda flere lærlinger fra høsten av.

Fornøyde lærlinger

Emil Kongssund Sveen, tømrerlærling ved Moelven ByggModul - Klikk for stort bildeEmil Kongssund Sveen, tømrerlærling ved Moelven ByggModul Elin Stokkenes Emil Kongssund Sveen fra Næroset er snart klar for å gå opp til fagprøve etter å ha gått læretida si som tømrer på Moelven ByggModul.

- Jeg gikk bygg- og anleggsteknikk på Ringsaker videregående skole. Jeg har hatt ei fin læretid her på Moelven ByggModul. Det er godt arbeidsmiljø, god oppfølging og bra læringsmiljø. Og så er det fint å kunne jobbe inne hele året, forteller Emil.

Det at situasjonen er vanskeligere for de som skal ut og søke læreplass i dag er noe den unge lærlingen tenker på.

- Jeg ser jo at det ikke er så lett enkelte steder. Jeg har kompiser som har blitt permittert på grunn av koronasituasjonen. Det er ikke bare bare for de som står uten læreplass fra høsten, sier Emil Kongssund Sveen.

Stor innsats for flere læreplasser

Det er mange som nå forsøker å finne læreplasser. Både opplæringskontor, fylkeskommuner, næringslivet og staten er sammen om å skaffe ungdommen gode læreplasser.

I Innlandet er det spesielt i fagene bygg- og anleggsteknikk, elektrofag og industrifag som mangler læreplasser. Men også innenfor frisørfag og restaurant- og matfag er det utfordrende å skaffe læreplasser.

Avdelingssjef for Kompetanse og tannhelse i Innlandet fylkeskommune, Tore Gregersen bekrefter at det er både usikkert og vel spennende for alle som er klare for å gå ut i lære. 

Seksjonssjef Fagopplæring og skoletilbud, Jørn Bekkelund, avdelingssjef Kompetanse og tannhelse, Tore Gregersen og Fabrikksjef Moelven Rolf Johan Sørli - Klikk for stort bildeSeksjonssjef Fagopplæring og skoletilbud, Jørn Bekkelund, avdelingssjef Kompetanse og tannhelse, Tore Gregersen og Fabrikksjef Moelven Rolf Johan Sørli Elin Stokkenes - Vi må dessverre være innstilt på at det er færre som kommer ut i lære enn planlagt. Det skyldes usikkerhet ute i bedriftene, nedgang på ordreporteføljen og i verste fall bedrifter som må legge ned virksomheten.

Gregersen forteller at fylkeskommunen jobber for at de som kan ta inn lærlinger ser på mulighetene for å ta inn flere, og for at bedrifter som ikke er godkjent kan få hjelp til å bli det.

- Vi må bruke nasjonale stimuleringsmidler til å hjelpe til slik at flere har muligheten til å ta inn lærlinger og gi dem en god og trygg læretid. 

Alle får et tilbud

- De som ikke lykkes med å få læreplass vil få andre tilbud fra fylkeskommunen, sier Gregersen.

Da vil alternativt Vg 3 i skole, eller påbygg som gir studiekompetanse være et tilbud som kan passe.

Tore Gregersen er samtidig klar på at det beste tilbudet er en læreplass.

Interessert i å bli lærebedrift?

Les mer om hva som skal til for å bli lærebedrift eller ta kontakt med enhetsleder Jørn Olav Bekkelund.

Til toppen