Postkortkampanje forteller om migrasjon - Innlandet fylkeskommune

Postkortkampanje forteller om migrasjon

Har du noen gang lurt på hvordan migrasjon bidrar til utvikling i din region, spør forskere bak forskningsprosjektet Matilde.

Hva betyr innvandring fra ikke EU-land for distrikts- og fjellområder i Europa? - Klikk for stort bildeHva betyr innvandring fra ikke EU-land for distrikts- og fjellområder i Europa? Paolo Maitre Libertini Hva betyr innvandring fra ikke EU-land for distrikts- og fjellområder i Europa? Kan migrasjon bidra til mer bærekraftig utvikling og et inkluderende lokalsamfunn?

Matilde står for Migration impact assessment to enhance Integration and local development in European rural and mountain regions. Det er et 3-årig EU-finansiert forskningsprosjekt som foregår samtidig i 10 europeiske land.

I Norge er det Østlandsforskning ved Høgskolen i Innlandet og Innlandet fylkeskommune som deltar.

De 25 partnere i Matilde lanserer nå en postkortkampanje over hele Europa for å bevisstgjøre lokalbefolkningen i de valgte studie-områdene. Kortene blir spredt digitalt og når forskere er ute på feltarbeid.

Intervjuer

Kart over land og caseområdene i Matilde: fra Tyrkia i sør til Finland og Norge i nord. - Klikk for stort bildeKart over land og caseområdene i Matilde: fra Tyrkia i sør til Finland og Norge i nord.I Innlandet skal forskerne denne våren blant andre intervjue ledere og ansatte i offentlige og private virksomheter, folkevalgte og engasjerte i veldedige organisasjoner.

Det er Midt-Gudbrandsdalen og Nord-Østerdalen som er hovedområdene som undersøkes. Hovedfokus rettes mot sosiale effekter og økonomiske virkninger.

Prosjektet startet i 2020 og til nå har mye tid gått til statistikkinnhenting og dokumentstudier, forteller prosjektkoordinator ved Østlandsforskning Per Olav Lund.

– Vi har kartlagt hvordan migrasjon i Norge fungerer og hvordan den nasjonale politikken rundt dette er. Nå skal vi undersøke hvordan innvandre integreres i lokalsamfunnet og hvordan politikken brukes i praksis.

Han forklarer:

– I dette prosjektet ønsker vi å belyse virkninger og effekter ved både innvandring til regionen, og utvandringen fra regionen, det er det som ligger i begrepet migrasjon.

QR-kode MATILDE - Klikk for stort bildeI tillegg til postkort-kampanjen er det utviklet en quiz der du kan teste dine kunnskaper om migrasjon i Europa. Bruk QR koden til å finne ut mer om migrasjon til distrikts- og fjellområder i hele Europa (engelsk).

Like før jul ble Lund intervjuet av Gudbrandsdalsradioen om prosjektet. Hør hele intervjuet her: