Kunstverk langs Pilegrimsleden er åpnet - Innlandet fylkeskommune

Kunstverk langs Pilegrimsleden er åpnet

De fem verkene i prosjektet Tankeplass skal være steder som innbyr til refleksjon.

M.A.U.R på Kløv i Øyer. - Klikk for stort bildeM.A.U.R på Kløv i Øyer. Marit Brænd Mellom 30 og 70 personer møtte opp for å delta på åpningene lørdag 5. og søndag 6. september. Prosjektet Tankeplass er sprunget ut av ideen om å skape naturlige stoppesteder langs Pilegrimsleden ved bruk av kunstneriske og/eller arkitektoniske installasjoner. De fem kommunene som deltar i prosjektet er Gran, Østre Toten, Lillehammer, Øyer og Ringebu. Det var ordfører eller varaordfører som sto for den offisielle åpningen i sine respektive kommuner.

Ved åpningen i Ringebu deltok leder for Utvalg for kultur i Innlandet fylkeskommune, Kjerstin Lundgård (Ap).

- Tankeplasser er utformet i pilegrimsledens ånd; ydmykhet, nøkternhet, miljømessig bærekraft. Leden er et etablert reiselivsprodukt med partnerskapsavtaler. Jeg håper tankeplasser kan skape interesse fra flere brukergrupper for leden, sa Lundgård i sin tale.

Tverrfaglig samarbeid

Seksjonssjef for kunst og kultur i Innlandet fylkeskommune, Kyrre Dahl, påpeker det gode samarbeidet som har preget prosjektet fra start.

- Dette er et eksempel på tverrfaglig samarbeid som Innlandet etterspør. Vi har hatt et fantastisk samarbeid med hver enkelt kommune og Sparebankstiftelsen. Vi har også fått valgt ut kunstverkt som er særdeles velegna langs Pilegrimsleden og vi har fått verdige åpninger som vi her godt fornøyd med, sier Dahl i etterkant av åpningene.

Kunstnerduen aiPotu, billedkunstnerne Anders Kjellesvik og Andreas Siqueland fra åpningen i Gran. Verket Roten i bakgrunnen - Klikk for stort bildeKunstnerduen aiPotu, billedkunstnerne Anders Kjellesvik og Andreas Siqueland fra åpningen i Gran. Verket Roten i bakgrunnen Per Erik Fonkalsrud

Plassering først, deretter kunstverket

Han sier videre at tanken bak var å skaffe naturlige stoppesteder langs Pilegrimsleden der kunstverkene står så nær at man ikke kan unngå å se dem, men samtidig noen meter i fra som gjør det mulig å trekke seg unna ved stor trafikk.

- Dette er en kombinasjon av fantastiske plasser gjennom flott utsikt eller natur. Kunstnerne har først valgt plassering og deretter valgt et uttrykk som passer til stedet. Det hele er bygd på en kombinasjon av lokal og nasjonal historie helt tilbake til Snorre sin tid.

- Flere av verkene har allerede blitt lokale turistmål der skoler og barnehager bruker området.

Alt etter planen

Prosjektleder for Tankeplass, Per Erik Fonkalsrud er godt fornøyd etter åpningshelgen.

- Alle åpningene har gått etter planen og kommunene har uttrykt stor glede for å ha vært med. Kunstnerne har alle sagt at de er glade for å ha vært med og er svært tilfredse med sitt arbeid, sier Fonkalsrud.

De fem kunstverkene:

• "Roten" av AiPotu  (Anders Kjellesvik og Andreas Siqueland). Verket er plassert på en kolle mellom Blokkhus og Høgkorsplassen på Gran.
  • "Enmannsstien" av Elin Melberg, Martina Andersson, Elin Viléus Henricson. Verket er plassert på Apelsvoll i Østre Toten.
  • "Inverted bridge" av L+S; Lutz-Rainer Müller + Stian Ådlandsvik. Verket er plassert på Vingnesbrua i Lillehammer.
  • M.A.U.R av Erik Pirolt. Verket er plassert på Kløv i Øyer.
  • "Hovudet, Klokkeporten og Falkesteinen" av Ånond Versto. Verket er plassert på Høgkleiva i Ringebu.

Les mer om prosjektet og de ulike verkene her.

Dette er ett av tre installasjoner i verket Hovudet, Klokkeporten og Falkesteinen på Høgkleiva i Ringebu.  - Klikk for stort bildeDette er ett av tre installasjoner i verket Hovudet, Klokkeporten og Falkesteinen på Høgkleiva i Ringebu. Marit Brænd

Ordfører Ingunn Trosholmen åpner Inverted bridge på Vingnesbrua i Lillehammer. - Klikk for stort bildeOrdfører Ingunn Trosholmen åpner Inverted bridge på Vingnesbrua i Lillehammer. Marit Brænd Enmannsstien på Apelsvoll i Østre Toten - Klikk for stort bildeEnmannsstien på Apelsvoll i Østre Toten Elin Melberg