Hva skjer med kulturlivet i Innlandet? - Innlandet fylkeskommune

Hva skjer med kulturlivet i Innlandet?

Regjeringen sier at de vil støtte opp under et åpent, inkluderende og mangfoldig kulturliv. Hva betyr det for Innlandet?

I underkant av 200 kulturarbeidere, kulturinteresserte og kunstnere er samlet på Lillehammer i dag og i morgen for å diskutere framtida for kunst og kultur i Innlandet.

Temaet for fylkeskulturkonferansen 2022 er kunnskap, fellesskap og lidenskap.

«Show me the money»

Kultursjef i Sel kommune, Jertru Stallvik sa blant annet at hun ble mer og mer glad i øremerkede midler til kultur i kommunene, for da forsvant ikke midlene.  - Klikk for stort bildeKultursjef i Sel kommune, Jertru Stallvik sa blant annet at hun ble mer og mer glad i øremerkede midler til kultur i kommunene, for da forsvant ikke midlene. Frøydis Haug/IFK Kultursjef i Sel kommune, Jertru Stallvik var en av dem som virkelig viste lidenskap under den første paneldebatten.

Hun var opptatt av at vi må ta vare på grunnmuren i kulturen gjennom å styrke kommuneøkonomien.

– Jeg har ikke hørt om noen filmskaper, musikere, dansere eller sanger som ikke har sin bakgrunn i enten kulturskolen, teaterlaget eller korpset. Og det er der det må styrkes. Det er kommuneøkonomien som må styrkes, sa Stallvik.

Hun la humoristisk til «Show me the money» med klar adresse til leder av Innlandet Arbeiderparti, Lise Selnes.

Vil jobbe for Innlandet

Stortingspolitiker Lise Selnes stilte som reserve for kulturminister Anette Trettebergstuen. Eller som hun selv sa det – hun var ikke engang buss for tog, men sykkel for fly.

Selnes fortalte at hun hadde fått beskjed om at hun måtte bygge ned forventningene til hva regjeringen kunne bidra med på kulturfeltet, men hun var likevel klar på at Innlandets kultur skulle løftes. Hun lovte at Innlandspolitikerne skulle jobbe for at Innlandet skulle få mer av kulturkaka.

Etterlengtet møteplass

Selve konferansen tar mål av seg til å være en møteplass som skal inspirere og vise veien tilbake til kulturens kraft.

Etter to år med digitale løsninger, var det tydelig at lengselen etter fysiske møteplasser var stor. Stemningen var nesten elektrisk allerede før selve konferansen startet.

Digitale løsninger

Men nedstengningen har også vist at noen digitale løsninger er gode. Kulturminister Anette Trettebergstuen hadde for eksempel ikke anledning til å komme, men åpnet likevel konferansen via video.

Og for de av oss som ikke har anledning til å få med oss alt fysisk, er nett-tv et godt alternativ. Mange av innslagene strømmes på nett, slik at alle kan få en smakebit.

Se innslag via nett-tv

Se programmet for fylkeskulturkonferansen

Stortingspolitiker Lise Selnes (t.v.) fikk mange råd fra Glenn Erik Haugland, styremedlem i Musikk i Innlandet, Jertru Stallvik, kultursjef Sel og filmskaper Arild Halvorsen. Jon Kristiansen, regiondirektør i NHO Innlandet ledet samtalen.  - Klikk for stort bildeStortingspolitiker Lise Selnes (t.v.) fikk mange råd fra Glenn Erik Haugland, styremedlem i Musikk i Innlandet, Jertru Stallvik, kultursjef Sel og filmskaper Arild Halvorsen. Jon Kristiansen, regiondirektør i NHO Innlandet ledet samtalen. Frøydis Haug/IFK Det var stor stemning i salen og folk uttrykte glede over å kunne delta fysisk på fylkeskulturkonferansen igjen.  - Klikk for stort bildeDet var stor stemning i salen og folk uttrykte glede over å kunne delta fysisk på fylkeskulturkonferansen igjen. Frøydis Haug/IFK