Digitalt møte med filmskaper - Innlandet fylkeskommune

Digitalt møte med filmskaper

Rundt 1200 elever i Innlandet chattet via YouTube med filmskaper Tonje Hessen Schei om kunstig intelligens.

Klikk for stort bildeFilmviter Lars Ole Kristiansen intervjuet regissør Tonje Hessen Schei med spørsmål sendt inn av elever.Som første fylke i landet arrangerte Den kulturelle skolesekken i Innlandet (DKS) et heldigitalt formidlingsopplegg rundt den rykende ferske dokumentarfilmen iHuman. Via YouTube kunne elever og lærere i de videregående skolene i fylket vårt både se filmen og kommunisere med regissøren i etterkant.

1200 aktive elever

Rådgiver i DKS, Thomas Bjerke er veldig fornøyd med at så mange engasjerte seg.

– Dette var et helt frivillig opplegg som vi ga til skolene. Vi ante ikke på forhånd hvor mange som kom til å benytte seg av det. At det var rundt 1200 inne var over all forventning, sier han.

Gode spørsmål

Elevene kunne stille spørsmål via YouTube og Snapchat underveis. Etter filmen brukte filmviter Lars Ole Kristiansen noen av disse spørsmålene da han intervjuet regissøren.

Bjerke var forberedt på at noen elever kunne «kuppe chatten» og gjøre den useriøs. Det var selvsagt en del som falt for fristelsen, men Bjerke er imponert over engasjementet.

– Det var veldig mange gode spørsmål og funderinger. Elevene viste stor modenhet, synes Bjerke.

Fornøyde elever

Tonje Smidesang og Eka Tullut er to av elevene som fulgte opplegget via YouTube. De er avgangselever ved Gausdal vgs Pierre de Coubertin, og er veldig fornøyde med opplegget.

– Det var sjukt bra tilpassa situasjonen vi er i akkurat nå. Vi kan jo ikke dra på kino eller filmfestivaler. Det at det er over internett på denne måten gjør det mulig for oss å få litt den følelsen av å møte regissøren, men uten å risikere noe smitte, sier Tullut.

Hun og Smidesang er begge elever ved linjen medier og kommunikasjon og så filmen som en del av sin hjemmeundervisning.

– Det var litt gøy at det var folk som sendte inn spørsmål regissøren hadde problemer med å svare på, synes Smidesang.

Står ved et veiskille

Det var tydelig at regissør Tonje Hessen Schei koste seg med alle de gode og vanskelige spørsmålene i etterkant av filmen.

– Det er flott å kunne møtes på denne måten her, sa Hessen Schei.

Hun var opptatt av å formidle at hun i utgangspunktet ikke er negativ til kunstig intelligens, selv om mange oppfattet filmen hennes som nettopp det. Hun ønsker at vi skal bruke kunstig intelligens på en måte som gavner alle mennesker. På spørsmål om hva hun ønsker at vi skal sitte igjen med etter å ha sett filmen, svarte hun at hun mener vi nå står ved et veiskille.

– Det viktigste er at vi har en følelse av at det er opp til oss. Du har mer makt enn du tror, sier Hessen Schei.

Blir et nasjonalt tilbud

Klikk for stort bildeDen kulturelle skolesekken i Innlandet viste dokumentarfilmen iHuman via YouTube.Bjerke hadde i utgangspunktet planlagt en turne til de ulike skolene i Innlandet sammen med regissør Tonje Hessen Schei, men det satte koronapandemien en stopper for. Derfor ble opplegget digitalt. Frister det til gjentagelse?

– Det er selvsagt forlokkende å formidle til så mange på så kort tid. Samtidig så vil vi jo beskytte det som DKS er god på, nemlig personlige møter mellom elever og kunstnere, sier Bjerke.

Men i den situasjonen landet er i nå, går det ikke an å få til slike møter. I stedet blir denne digitale formidlingsløsningen som Innlandet har laget et tilbud for videregående skoler over hele landet. Så hvis det er lærere eller elever som gremmes over at de gikk glipp av denne muligheten, så får de sjansen igjen om noen uker.