Skeive stemmer og historie fra Innlandet

I år løfter vi fram skeiv historie fra Innlandet. Først ut er Petronelle Nielsens dagbøker og komponisten Pauline Hall.

Skeivt kulturår markeres over hele landet.  - Klikk for stort bildeSkeivt kulturår markeres over hele landet. Skeivt Kulturår. På Lillehammer er årets Vinterpride nylig gjennomført, og mye positivt har heldigvis skjedd siden homofili ble avkriminalisert i Norge for 50 år siden.

I 2022 markeres dette gjennom den nasjonale satsningen Skeivt kulturår. 

Skeiv historie er både glemt, gjemt og oversett historie. Men i arkiver, og gjennom enkeltmenneskers og organisasjoners innsats og kamp for retten til å leve sine liv på egne premisser, finnes det fortellinger og viktige stemmer.

I løpet av året vil Kulturarv løfte fram noen av disse stemmene og fortellingene som har tilknytning til Innlandet. Så langt har vi skrevet om Petronelle Nielsen og Pauline Hall: 

Petronelle Nielsens dagbøker

Petronelle Nielsen (1797–1886) vokste opp i Ringsaker tidlig på 1800-tallet. Seinere bodde hun i Fåberg ved Lillehammer og etter hvert i Kristiania. Petronelle Nielsen var selvstendig, og lenge før kvinner generelt ble myndiggjort i Norge, søkte hun og fikk innvilget status som myndig.

Hun var kunstnerisk og reiseglad og levde annerledes enn mange kvinner på denne tiden. I dagbøkene hun etterlot seg skriver hun åpent om sine følelser for kvinner.

Du kan lese mer om Petronelle Nielsen på facebooksiden til Kulturarv i Innlandet

Her kan du lese den første dagboka hennes fra årene 1824–1830

Komponisten Pauline Hall

Familiebilde på Hamar fra Pauline Halls barndom. Hun er et av barna på bildet.  - Klikk for stort bildeFamiliebilde på Hamar fra Pauline Halls barndom. Hun er et av barna på bildet. Samling: Nasjonalbiblioteket. Pauline Hall (1890–1969) vokste opp på Hamar. Hun utdannet seg til komponist i Oslo, Paris og Dresden og ble en fremtredende norsk komponist og musikkritiker i Norge på 1900-tallet.

Pauline Hall levde sammen med en kvinne – journalisten Caroline «Caro» Olden. I kunst- og kulturmiljøene var dette kjent og akseptert.

Til toppen