Hundre år med industrihistorie

Kombinasjonen av traktor og gravemaskin ble stor suksess for bedriften Hymas i Brumunddal.

Demonstrasjon av hymasgraver på traktor. Ved fabrikken.  - Klikk for stort bildeDemonstrasjon av hymasgraver på traktor. Ved fabrikken. Anno Domkirkeodden Mellom Gammelgata og Nygata i Brumunddal ligger en lang smal murbygning. Det er Hymas-bygget.  

Her, blant den eldste bebyggelsen i byen, vokste Mjøsregionens største redskapsbedrift fram fra begynnelsen av 1900-tallet. Først under navnet Brumunddal mekaniske Verksted og Støperi, og seinere Hymas.

Hymas er rett og slett en forkortelse for hydrauliske maskiner, og dette ble etter hvert helt sentralt.  

Skandinavias største produsent av traktorgravere

Et eksempel på den eldre virksomheten i første halvdel av 1900-tallet var produksjon av busskarosserier.

Fra 1955 konsentrerte Hymas seg om serieproduksjon av hydrauliske traktormonterte gravemaskiner med tilbehør. Bedriften ble sentral i norsk industrihistorie, og en pioner innenfor utvikling og produksjon av hydrauliske gravere til å feste på traktorer. Disse ble svært populære og var lett anvendelig for alle som hadde en gråtass.

I 1965 hadde bedriften 125 ansatte og var Skandinavias største produsent av slike maskiner.

På 1930-tallet het bedriften Brumunddal mekaniske verksted og støperi.  - Klikk for stort bildePå 1930-tallet het bedriften Brumunddal mekaniske verksted og støperi. Anno Domkirkeodden.

Hymas-modeller av traktovergravere på rekke og rad i Nygata.  - Klikk for stort bildeHymas-modeller av traktovergravere på rekke og rad i Nygata. Anno Domkirkeodden

Produksjon til 1990

Produksjonen fortsatte til 1990, da fabrikken ble nedlagt.  Ansatte startet da en ny bedrift, Hymax AS, som fortsatt eksisterer, men i annet bygg. Nå er det ikke lenger egen produksjon av maskiner, de importeres fra andre produsenter.

Brumunddal – med sterke røtter i norsk industrihistorie

Det gamle bygget rommer små og store historier. Historier som er viktige for de som jobbet der, men som også kan bety noe for innbyggerne og besøkende til byen.

Både historiene og bygget inngår i fortellingen om Brumunddal, en by med sterke røtter i norsk industrihistorie. Den gamle verkstedbygningen gjør historien nærværende og er et bindeledd mellom fortid og nåtid.  

Historiske bygninger gir særpreg

Historiske bygninger gir byene og tettstedene våre særpreg. De kan bidra til tilhørighet, trivsel og forståelse for livet til generasjonene før oss. Fortetting og stedsutvikling må skje med omtanke for de viktige miljøene som allerede finnes. 

Historien til Hymas-bygget er aktuell nå i forbindelse med reguleringsplan for kvartalet Øverbakkgata-Nygata i Brumunddal. 

Kilder: Gotaas, Thor: Fra bygd til by, Historien om Brumunddal, Wikipedia, Bygningsarbeideren 1973 nr. 7. 

Til toppen