Fire steg til et mer energieffektivt hus

Om du er ihuga bygningsverner eller bare vil spare strøm – her er tipsene som gjør huset ditt mer energieffektivt.

Vi gir deg fire tips til hvordan du kan gjøre huset ditt varmere, mer energieffektivt og til og med mer klimavennlig.

Og som om ikke det er nok, er tiltakene som presenteres her de rimeligste alternativene for å gjøre boligen mer energieffektiv.

Fire små tiltak med stor effekt

1. Tett uønskede luftelekkasjer
    Trekk gjør at huset oppleves kaldere enn det egentlig er.
  2. Etterisoler etasjeskillere og i skråtak
    I eldre hus er det ofte hulrom mellom etasjer – dette kan du utnytte til etterisolering. Ved å blåse inn isolasjon, trenger du ikke engang å fjerne gulvet.
  3. Velg en effektiv varmekilde og vær bevisst på energiforbruket
    Å fyre med panelovner og en gammel vedovn, er veldig lite effektivt. Hvis du heller velger en varmepumpe og en rentbrennende vedovn, kan du spare mye!
  4. Sett inn varevindu med energiglass i de gamle vinduene:
    Hvis du har gamle eller originale vinduer, er det mye å hente på å sette inn et varevindu med energiglass.

Les mer om tiltakene her (PDF, 160 kB)

Ja takk – begge deler

Med fire tiltak i huset sparer du både strøm og klima.  - Klikk for stort bildeMed fire tiltak i huset sparer du både strøm og klima. Hege Vatnaland etter Jørgen H. Berner. Skånsomme energioppgraderingstiltak på hus har stor effekt, både for energiforbruket og utslippene av klimagasser. Det er også enkelt å kombinere dem med godt bygningsvern.

Det betyr at du kan ta vare på alt det som gjør det gamle huset ditt vakkert og spesielt, og samtidig både øke komforten og senke strømregninga.

I tillegg er det sånn at produksjon og transport av materialer fører til store klimagassutslipp. Det samme gjelder når materialer fjernes og kastes.

Derfor er det bedre å reparere og bruke det du allerede har, i stedet for å skifte det ut med noe nytt. Det er bygningsvern i praksis, og samtidig bra for klimaet og miljøet.

Så stor effekt har tiltakene

Asplan Viak og Energibygg AS har gjennomført beregninger av ni ulike bolighus i tre i Innlandet. Skånsomme tiltak ble lagt til grunn for oppgradering, og i snitt oppnådde bygningene 55 % redusert energibruk og 48 % redusert klimagassutslipp.

Trenger du en bygningsvernrådgiver?

Eiere av freda og verneverdige hus i Innlandet kan få gratis råd og hjelp fra en bygningsvernrådgiver.

Prosjektet Bevar bygg - Bevar Klima

Disse fire tipsene er utarbeidet som en del av prosjektet Bevar bygg - Bevar klima, gjennomført av av Kulturarvseksjonen i Innlandet fylkeskommune i perioden 2019-2022.

Du kan lese mer om prosjektet og resultatene her