Idrettshelter og prestasjoner i verdensklasse

VM i snøsport for parautøvere arrangeres på Lillehammer 12.–23. januar 2022. Fylkeskommunen bidrar med 1 million.

Jesper Saltvik Pedersen tok gull i storslalåm for sittende under para-VM på Hafjell. - Klikk for stort bildeJesper Saltvik Pedersen tok gull i storslalåm for sittende under para-VM på Hafjell. Lillehammer 2021/Gisle Johnsen Arrangementet skulle opprinnelig vært gjennomført i 2021, men ble utsatt til 2022 på grunn av korona.

I tolv dager konkurrerer nå verdens beste parautøvere på Lillehammer og Hafjell.

Det er første gang man samler alpint, langrenn, skiskyting og snowboard til et felles para-verdensmesterskap.

1 million kroner i fylkeskommunal støtte

Daværende Oppland fylkeskommune, nåværende Innlandet fylkeskommune, ga i 2019 et tilskudd på 1 million kroner til gjennomføringen av Para-VM.

I tillegg støtter Lillehammer kommune arrangementet med 500 000 kroner og Øyer kommune med 250 000 kroner. En rekke andre organisasjoner og selskaper samarbeider også med Lillehammer 2021.

Størst siden Paralympics i 1994

VM i snøsport for parautøvere ble tildelt Norge av Den internasjonale paralympiske komiteen (IPC), og er det største idrettsarrangementet i Norge for parautøvere siden Paralympics i 1994. Budsjettet er på om lag 32 millioner kroner, inkludert merkostnader ved utsettelsen av mesterskapet til 2022.

Det var Norges skiforbund som tok initiativ ovenfor IPC til å samle ulike vinteridretter for parautøvere til et felles mesterskap, og som bekreftet tildelingen av mesterskapet til Norge og Lillehammer høsten 2018.