Sterke dataspillmiljøer i Innlandet
Spillformidling
Innlandet fylkesbibliotek
De siste årene har dataspill og e-sport har fått stadig større oppmerksomhet, både som fritidsaktivitet og som næring. Innlandet fylkeskommune bidro derfor med 1,5 millioner til Norges e-sportforbund i 2021 for at de skal etablere seg i Innlandet.
Innlandet fylkeskommune er medlem av VRINN, et nettverk av bedrifter og institusjoner som utvikler nye løsninger for læring, trening og kunnskapsoverføring gjennom å ta i bruk teknologier som VR, AR og «spillifisering». Fylkeskommune tester nå blant annet VR-teknologien i et prosjekt om flom- og rassikring.
Konferansen Nordic VR-forum har i flere år blitt arrangert på Hamar, med støtte av blant annet Innlandet fylkeskommune.
Høgskolen i Innlandet driver Spillskolen, som utdanner spillutviklere, dataanimatører, grafikere og programmerere, i tillegg til å ha ledende kompetanse innenfor VR og AR. Instituttet har i dag ca. 300 studenter og 25 ansatte.
Blant de videregående skolene i fylket har Gausdal VGS hatt et tilbud på e-sport i forbindelse med idrettslinja.
Dataspill i bibliotek
Nasjonalbiblioteket har sammen med Bibliogames utviklet et nettkurs om spillformidling i bibliotek.
I Innlandet har særlig Gjøvik bibliotek og litteraturhus vært tidlig ute med å tilby spill og spillrelaterte arrangementer i biblioteket. Det ble i 2015 opprettet en egen Popkultavdeling, hvor ulike medier som bøker, tegneserier, spill, film og musikk eksisterer side om side som likeverdige uttrykk. Gjøvik bibliotek arrangerer hvert år digital spilluke, et samarbeid med bibliotekene i nabokommunene Østre- og Vestre Toten.
Sel bibliotek har et godt samarbeid med Blue Elite Esport på Otta. Denne organisasjonen jobber for å skape et felleskap blant barn og unge med interesse for dataspill.
Prosjektmidler fra Norsk filminstitutt
I 2021 mottok Innlandet fylkesbibliotek, sammen med tre folkebibliotek i Gjøvikregionene, 100.000,- kroner i prosjektmidler fra Norsk filminstitutt for å jobbe med spill i bibliotek.
Målet med prosjektet var at bibliotekansatte skulle få mer kunnskap om de ulike dataspillene i NFI’s innkjøpsordning for dataspill. Ved å formidle disse spillene på en god måte kan man bidra til at barn og unge blir mer reflekterte og kritiske brukere av dataspill. Det var også et ønske fra bibliotekarene å lære seg teknikker for å samtale med spillutviklere i forbindelse med arrangement på biblioteket.
Midlene ble brukt til to ulike publikumsarrangement: et digitalt og et fysisk kurs.
Les mer om bruken av prosjektmidlene eller hør podcasten som Østre-Toten folkebibliotek lagde i forbindelse med prosjektet.
Nyttige spill-lenker:
NFI
Lær kidsa koding
Raufoss E-sport
Blue Elite e-sport, Otta
Hamar Game Collective
VRINN
Nordic VR Forum
Gausdal VGS – Idrettslinja
Høgskolen i Innlandet - Spillskolen
Bibliogames
Pedagogisk bruk av dataspill:
Statelig spesialpedagogisk tjeneste: Spill i skolen
Senter for IKT i utdanningen: Spill i skolen
Spillpedagogene