Regionale biblioteksjefmøter våren 2020 - Innlandet fylkeskommune

Regionale biblioteksjefmøter våren 2020

Gode møter med alle fylkets folkebibliotek og skolebibliotek i videregående skoler er vel gjennomført.

Klikk for stort bildeI løpet av april og mai har fylkesbiblioteket arrangert åtte digitale regionale bibliotekmøter på Teams, og vi ønsker å takke alle for deltakelsen. Vi har fått en god innføring i hvordan bibliotekene har håndtert koronakrisen og hvordan hverdagen har artet seg i de ulike kommunene og for de videregående skolene.  Det har vært verdifullt å kunne møte så mange på så kort tid, men vi ser allikevel frem til å møtes fysisk i løpet av høsten.

Take away, oppussing og gjenåpning

De fleste folke- og skolebibliotekene planlegger nå en gradvis gjenåpning i samråd med lokale helsemyndigheter. Smittevernveiledere er utarbeidet på ulike nivåer. Folkebibliotekene har i stengningsperioden hatt ulike former for utlånstilbud til innbyggerne, noe som har blitt satt stor pris på i lokalsamfunnene.

Mens bibliotekene har hatt stengt har mange benyttet tiden til kassering, rydding og oppussing. Vi har fått stemningsrapporter om alt fra nymalte bibliotek til nysydde gardiner.

Mange har også kastet seg ut i nytt farvann med digital formidling og vært meget aktive på sosiale medier. Fylkesbiblioteket prøver å samle tiltakene på siden Digitale bibliotektjenester i Innlandet.

Ringebu bibliotek var først i Innlandet, og et av de første bibliotekene i landet, til å åpne dørene for publikum allerede 27. april.

Eksempler på kreative løsninger, formidling og møteplasser

• Østre Toten folkebibliotek har arrangert digital skrankekaffe og digital kviss.
  • Dokka vgs. har hatt opplæring for elevene i BookBites på Snapchat og lunsjkviss på Kahoot.
  • Vågå bibliotek skal drive sjakkturnering på nett.
  • På Tyrielden Eidskog bibliotek har biblioteksjefen brukt noe av den siste tiden på direktesendte eventyrstunder på Facebook. Hun har sendt både fra biblioteket og fra turer i skogen. Hun har valgt å ikke avlyse arrangementer, men heller gjennomføre på nett.
  • Åsnes bibliotek har begynt med en podcast – Solør litteratur-pod. Dette var et forsøk på å videreføre den populære bokpraten biblioteket har hatt på tirsdager. Biblioteksjefen forteller at de som jobber med podcasten får mye ut av den, og at det nesten blir som en boksirkel på biblioteket.
  • På Kongsvinger bibliotek har de bibliotekansatte bidratt aktivt inn i beredskapsarbeidet i kommunen sammen med frivillige. Det har blitt lagd desinfeksjonsmiddel og det har vært mye klipping av stoff til munnbind. Bibliotekets 3D-printere har vært til stor nytte for å printe visir til helsearbeidere.

Her er oversikt over Innlandet fylke sine regioner og hvem som er kontaktpersoner i fylkesbiblioteket for den enkelte region:

Fjellregionen – Berit Strømshoved.
Sør-Østerdal – Linn T. Sunne.
Kongsvingerregionen – Randi Forberg.
Hamarregionen – Marius Græsby.
Gjøvikregionen inkl. Gran – Cecilie Lønnum.
Valdres – Øystein Stabell.
Midt-Gudbrandsdalen – Olav Birketveit.
Lillehammerregionen – Olav Birketveit.
Nord-Gudbrandsdalen – Silje G. Torp.

Tekst: Tone Nyseter, fylkesbiblioteksjef