Nyhetsbrev nr. 3 / 2021

Kurshøsten er i gang. 

Siden siste nyhetsbrev har vi blant annet gjennomført Bibliotekdagene i Innlandet. De gikk av stabelen på Hamar 22.-23. september 2021 med nærmere 100 deltakere. Det var en stor inspirasjon og glede å kunne møtes fysisk, og vi takker alle deltakerne som bidro til å realisere målet om å være en faglig og sosial møteplass for bibliotekansatte i Innlandet. Vi tar gjerne imot innspill om tema og opplegg for neste år. 

Fylkesbiblioteket skal snart i gang med å planlegge kurs og aktiviteter for våren 2022, og vi vil gjerne ha ønsker og forslag fra dere. 

De store prosjektene Mjøsbybiblioteket og Formidlingskompetanse i folkebibliotek er godt i gang – les mer om det under. 

Vi har fått flere nye biblioteksjefer i folkebibliotek i Innlandet den siste tiden. Varmt velkommen til dere alle. I dette nyhetsbrevet blir dere bedre kjent med biblioteksjefen i Elverum. 

På vegne av alle ansatte i Innlandet fylkesbibliotek, 
Tone Nyseter 
fylkesbiblioteksjef 

Bibliotekdagene 

Bibliotekdagene 2021. Foto Tone Nyseter - Klikk for stort bildeBibliotekdagene 2021. Foto Tone NyseterBibliotekdagene i Innlandet ble gjennomført 22. - 23. september 2021 på Scandic Hamar.

Nærmere hundre deltakere fikk gleden av å overvære en panelsamtale om bibliotekarrollen i små lokalsamfunn, delta på workshops, høre om ulike prosjekter på bibliotek i Innlandet, lytte til en samtale mellom forfatter Leif Høghaug og lyriker Ted M. Granlund, samt mye mer.

Ekstra hyggelig var det at både vår egen bokbuss og Poesibilen var til stede.  

Foto: Tone Nyseter

Bokbussen og Poesibilen. - Klikk for stort bildeBokbussen og Poesibilen.

Trygve Ramnefjell. - Klikk for stort bildeTrygve Ramnefjell.

Litterær samtale og debatt - Klikk for stort bildeLitterær samtale og debatt

Lokalhistorie i Innlandet 

Fylkesbiblioteket har en komplett lokalhistorisk samling fra tidligere Oppland. Denne holder vi oppdatert med innkjøp av lokalhistorisk litteratur fra tidligere Oppland.

Vi betaler Hamar bibliotek med tilsvarende sum som vi bruker på Oppland, slik at de kan ivareta den lokalhistoriske samlingen for tidligere Hedmark. 

Sommerles 

Sommerles økte oppslutningen i 2021, og totalt 35,9 % av barna fra 1. til 7. klasse deltok i sommerens leseaksjon.

Totalt delte bibliotekene i Innlandet ut 12 687 premier til lesende barn! For neste år deltar Innlandet i den nasjonale arbeidsgruppa for Sommerles.  

Nytt studium ved OsloMet 

OsloMet tilbyr fra 2022 nettstudiet “Formidlingskompetanse i bibliotek”, etter initiativ fra fylkesbibliotekene i Norge. Ansatte i folkebibliotek er OsloMet - Klikk for stort bildemålgruppe og prioriteres på de 40 studieplassene. Søknadsfristen er 1. desember 2021.

Studiet er en del av prosjektet Formidlingskompetanse i folkebibliotek som er støttet med 3 mill. av Nasjonalbiblioteket. 

Les mer om studiet

Første samling av Mjøsbybiblioteket vel overstått 

Mjøsbybiblioteket - Klikk for stort bildeMjøsbybiblioteket Marius Græsby 10. september arrangerte vi og de fire bibliotekene i prosjektet Mjøsbybiblioteket første samling for alle ansatte på Hamar.

Vi startet dagen med en omvisning på Hamar bibliotek og fortsatte med workshop og bli kjent-aktiviteter i kulturhuset.

Målet med den første samlingen var å bli kjent med kolleger i nabobyene, og komme litt i gang med å tenke på hvordan bibliotekene kan samarbeide på tvers av kommunegrenser.

Neste samling i prosjektet blir i Brumunddal 12. november 2021.  

Boklek 

Bjørn F. Rørvik - Klikk for stort bildeBjørn F. Rørvik Maja Hattvang Boklek-forfatteren i 2022 er Bjørn Rørvik. Alle folkebibliotekene får besøk av forfatteren eller formidlerne Marianne Sundal og Kristine Haugland i løpet av våren 2022.

På de lokale bibliotekene får skolestarterne i fylket bli bedre kjent med bøkene om Bukkene Bruse og spesielt Bukkene Bruse begynner på skolen.

Boklek er et samarbeid mellom Innlandet fylkesbibliotek, Norsk Litteraturfestival og alle folkebibliotekene i Innlandet og er støttet av Eidsiva.  

Bokbussen 

Ivrige tredjeklassinger på Skotterud - Klikk for stort bildeIvrige tredjeklassinger på Skotterud Innlandet fylkesbibliotek Bokbussen er inne i sin 6. kjøreuke. Vi begynte ved skolestart og har hatt en strålende gjenforening med nye og gamle skoler. 

Kurs/kompetanse:

Fagprat for bibliotekansatte i Innlandet 

I et års tid har vi gjennomført digital fredagskaffe for bibliotekarer i Innlandet. Nå har vi valgt å endre navn på disse møtene og ha enda tydeligere agenda.

Vi ønsker å ta opp ulike temaer og problemstillinger. På første fagprat snakket vi om Sommerles 2022 og vi diskuterte personvern. 

Neste fagprat er 27. oktober 2021 kl. 13.00-13.45.
Innkallelse med program er sendt på mail.

Digitale fagmøter for ansatte i videregående skole i Innlandet 

Møter avholdes en gang per måned. Hensikten er å dele erfaringer, boktips og sette fokus på aktuelle temaer. 

Neste fagprat er 23. november 2021.  

Formidling av dataspill og møteplasser for spillkultur 

Spillformidling - Klikk for stort bildeSpillformidling Innlandet fylkesbibliotek Folkebibliotekene i Gjøvik, Østre Toten og Vestre Toten har, sammen med Innlandet fylkesbibliotek, fått tildelt midler fra Norsk filminstitutt.

I den forbindelse ønsker vi å invitere til et seminar på Gjøvik kino, 28. oktober 2021 der vi blant annet setter fokus på folkehelse og livsmestring, spillkultur og formidling av dataspill. 

Se programmet for seminar om dataspill og spillformidling

  • Jan-Egil Holter-Willhelmsen fra Horten bibliotek. Horten har et stort folkehelseprosjekt i kommunen, som bl.a. inkluderer spillaktiviteter av og med ungdom i biblioteket. 
  • Siv Tommelsted fra Raufoss E-sport kommer. Hun vil snakke om organisering av kulturen rundt spilling. 
  • Harald Ødegaard fra Blue Elite Esport på Otta kommer. De arrangerer spill-turneringer på bibliotekene i Nord-Gudbrandsdalen og har arrangert stort LAN på Sel kulturhus 
  • Samtale mellom Håvard Haugrud (Hamar Game Collective) og Ozan Drøsdal (spillutvikler i Perfectly Paranormal, har jobba med bl.a. Helheim Hassle og Manual Samuel). 

Gratis kurs i Adobe Spark   

Innlandet fylkesbibliotek inviterer til 3. runde i Workshop i Adobe Spark hvor vi skal veilede og gi en innføring i å bruke verktøyet mest mulig effektivt.

Dette er et introduksjonskurs hvor vi skal ta for oss verktøy for digital formidling: Grafikk, video og nettsider.

Det kreves ingen forkunnskaper for å delta på Workshopen utover ordinær PC-kunnskaper. Dette er dagskurs, og vi har satt opp 10. og 11. november 2021 hvis behovet tilsier det. 

Kursleder vil være Olav Birketveit fra Innlandet fylkesbibliotek. Det er begrenset antall plasser så «først til mølla» får delta. 

Mer om workshopen, innhold, og, påmelding oppdateres i vår kalender.

IBBY – presentasjon av årets barne- og ungdomsbøker  

  • Mandag 1. november, Fylkeshuset på Hamar.  
  • Onsdag 3. november, Gjøvik videregående skole. 

Introduksjonskurs for nytilsatte biblioteksjefer 

I september gjennomførte vi ny runde med introduksjonskurs for nytilsatte biblioteksjefer. Dette er et samarbeid mellom fylkesbibliotekene i Trøndelag, Møre og Romsdal, Nordland og Lillehammer. Denne runden hadde vi 11 deltakere, 2 fra Innlandet. Det vil bli satt opp ny kursrunde på nyåret. 

Årets bøker 2021 

Bjørn Hatterud - Klikk for stort bildeBjørn Hatterud Tove Breistein Rita Mundal og Merete Byrøygard fra Lom folkebibliotek vil presentere bøkene. Det blir et utvalg av kulturfondbøker for voksne sendt bibliotekene i 2020 og 2021.

  • Tirsdag 30. november, Fylkeshuset på Lillehammer. 
  • Onsdag 1. desember, Norsk Skogmuseum på Elverum. 

På slutten av dagen blir det bokbad med Bjørn Hatterud. Samtalen på Lillehammer ledes av Hanne Gihleengen fra Østre Toten folkebibliotek og på Elverum av Linn T. Sunne fra Innlandet fylkesbibliotek.

Påmelding og mer info finner du i vår oppdaterte arrangementskalender.

Bibliotekutvikling.no

Nasjonalbiblioteket har samlet mange gode e-læringskurs, blant annet 23 ting om å formidle på nett, Oppstartspakke for samskaping og Sjangerskolen. Kursene finner du under ressurser på Bibliotekutvikling.no.

Presentasjon av ny bibliotekansatt i Innlandet

Navn: Elisabeth Lindboe Elisabeth Lindboe - Klikk for stort bildeElisabeth Lindboe Privat

Tittel/arbeidssted: Enhetsleder  dvs. biblioteksjef  i Elverum (og leder for Ungdommens Hus). 

Bakgrunn/tidligere arbeidssted: Jeg har lang erfaring som bibliotekar ved Universitetsbiblioteket i Oslo og Tromsø, samt som hovedbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket.

De siste 14 årene har jeg bodd i Halifax og Montreal, Quebec (Canada). Ellers har jeg mangeårig erfaring som oversetter av engelske og franske tekster til norsk.   

Vil du dele noen erfaringer fra jobben som biblioteksjef så langt? Det er mange nye systemer og rutiner å sette seg inn i, så jeg lærer noe nytt hver dag. Jeg liker å slå av en prat med lånerne. Det er også viktig å se hver og en når de kommer inn.   

Hva ser du som det mest positive ved jobben din?  Det mest positive er at jeg jobber i et felleskap med nye kollegaer. I oktober starter vi opp med Go’praten, der innbyggerne kan samles én gang i uken og snakke om løst og fast. Fredagstipset starter vi også med der vi ansatte presenterer 2 til 3 bøker hver.

Vi vil starte med med en serie med Ted Talks. Dette er en ide fra YouTube hvor eksperter snakker om ulike temaer.  

Har du et turmål du vil anbefale fra Innlandet? I Elverum anbefales «Museumsrunden». Denne turen er på 3 km og går gjennom Glomdalsmuseet og Norsk Skogmuseum over Prestøya.

Hvilken bok/spill/film er du opptatt av akkurat nå? Den boken som har gjort mest inntrykk på meg de siste årene er Alice Hoffmans Duevokterne. Boka er helt utrolig fascinerende, og man bærer den med seg lenge etter at man er ferdig med å lese den. 

Kontakt oss gjerne!  

Er det noe du ønsker å drøfte, lufte, spørre om, eller diskutere? Husk at det bare er å ta en telefon eller sende en e-post til oss på fylkesbiblioteket. Vi er alltid interessert i å høre om hva som rører seg i biblioteklandskapet i Innlandet.

Her finner du kontaktinformasjon.  

Våre kurs og arrangementer

Arkiv for nyhetsbrev 

Redaktør for nyhetsbrevet: Solfrid Reum Flatla, rådgiver ved Innlandet fylkesbibliotek.

Til toppen