Nyhetsbrev nr. 2 / 2021 - Innlandet fylkeskommune

Nyhetsbrev nr. 2 / 2021

Sommerles er i gang, og mange av høstens planer er spikret.

Innlandet fylkesbibliotek - Klikk for stort bildeInnlandet fylkesbibliotek Marius Græsby Vi vil med dette nyhetsbrevet takke bibliotekene i Innlandet for godt samarbeid og god deltakelse på våre digitale kurs, møter og arrangementer så langt i år. Her får dere blant annet presentert noen av høstens planer - det er bare å holde av datoene.  

Vi som jobber på fylkesbiblioteket skulle gjerne vært mer ute og reist for å bli bedre kjent med dere og for å besøke bibliotekene i året som har gått, og flere planer har måttet endres i siste liten. Som en liten erstatning har vi i vår forsøkt oss på en podcast-serie der du blir bedre kjent med alle som jobber hos oss. Du finner den på vår youtube-kanal, og også på alle podcast-plattformer ved å søke på Innlandet fylkesbibliotek. Vi publiserer en ny episode på vår facebook-side hver fredag. 

I dette nyhetsbrevet starter vi også opp en serie der vi presenterer en nyansatt bibliotekar i Innlandet. Denne gang kan vi ønske velkommen til ny biblioteksjef i Åsnes kommune, Melissa Solvang. 

Kulturavdelingen og kulturpolitikerne i Innlandet fylkeskommune har jobbet frem en felles kulturstrategi som nå er sendt på høring med frist 15. september. Bibliotek er inkludert i strategien. Vi oppfordrer alle til å lese strategien og bidra til høringssvar.

Vi ønsker alle folkebibliotek lykke til med Sommerles! Og en riktig god sommer til alle sammen. Vi satser på at vi får mulighet til å møte dere fysisk i løpet av høsten. 

På vegne av alle ansatte i Innlandet fylkesbibliotek, 
Tone Nyseter 
fylkesbiblioteksjef 

Sommerles 

Sommerles 2021 - Klikk for stort bildeSommerles 2021Mange bibliotek har hatt en knallstart på Sommerles med deltagelse som allerede har slått fjorårets. Det fører til at noen kanskje ikke har nok premier. Det er åpnet for etterbestilling av premier i BS-butikken.   

I Sommerles 2021-gruppa for bibliotekarer på Facebook kan man også bytte til seg premier fra andre bibliotek og få andre gode tips. 

Mer om Sommerles som nå er i gang

Samarbeid om fjernlån                                           

Fjernlån - Klikk for stort bildeFjernlån created by jannoon028 Fylkesbiblioteket inviterte ansatte fra folkebibliotek, høgskolebibliotek og skolebibliotek i videregående skole til møte om fjernlån, 21.april. Det var stor interesse for temaet, og ca. 80 ansatte fra de ulike bibliotektypene var med.  

Formålet med møtet var å belyse hvilke muligheter og utfordringer de ulike bibliotektypene har med fjernlånssamarbeidet, og bli bedre kjent. 

Mer om fjernlån – muligheter og utfordringer.

Introduksjonskurs for nytilsatte biblioteksjefer 

Vi har i samarbeid med fylkesbibliotekene i Trøndelag, Møre og Romsdal og Nordland gjennomført et kurs for nytilsatte biblioteksjefer. De tre andre fylkene hadde allerede kjørt en runde med dette kurset høsten 2020 og utviklet et kurshefte «Biblioteket, lånerne og mulighetene - Tekster til introduksjonskurs for nye biblioteksjefer». Heftet er på 70 sider. De fire hovedkapitlene i kurset er:  

  • Administrasjon og ledelse 
  • Mediesamlinger og katalogen 
  • Biblioteket som møtested og arena 
  • Flere tjenester fra biblioteket 

Introduksjonskurset har foregått digitalt på Teams, med fire samlinger på en og en halv time hver. Samlingene har fulgt kapittelinndelingen fra kursheftet og kursdeltakerne ble bedt om å lese heftet før møtene. Representantene for fylkesbibliotekene har valgt ut hvert sitt tema å presentere litt dypere, men det meste av tiden har vært satt av til diskusjoner rundt “dagens tema”. Fra Innlandet hadde vi med fire biblioteksjefer. Det vil bli satt opp ny kursrekke i september.

Følg med på vår arrangements kalender

Skrivekonkurransen med Bokbussen

Bokbussen - Klikk for stort bildeBokbussen Marius Græsby Tradisjonen tro inviterte Bokbussen, i samarbeid med Norsk Litteraturfestival, til skrivekonkurranse for mellomtrinnet.
Vinneren ble Helene Stenbrenden Halligan fra Kirkekretsen skole i Ringsaker.

Hennes dikt om korona dro det lengste strået hos juryen.

Bibliotekdebattene 2021

Innlandet fylkesbibliotek og Norsk Bibliotekforening inviterte igjen til debatter under Norsk Litteraturfestival.
26. mai: Hva skjedde med samtalene på offentlige møteplasser under pandemien?
27. mai: Pandemi! Klimakrise! Hvordan responderer litteraturen? 

Debattene ble streamet og ligger ute på vår debatt-spilleliste på YouTube.
 

BookBites 

BookBites - Klikk for stort bilde Biblioteksentralen Tirsdag 8. juni gjennomførte Biblioteksentralen et digitalt brukermøte om BookBites. Der ble det kjent at den store oppgraderingen av appen vil skje 17. august og innebære at både utseende og funksjonalitet endres. Vi håper at særlig søkefunksjonen og brukergrensesnittet forbedres. 

Nå som vi nærmer oss sommeren kan det være lurt å lage noen lokale bokhyller på BS e-bok. Gode bokhyller i appen gjør at låneren får en sterkere opplevelse av å låne fra sitt lokale bibliotek, og det vil også kunne være bedre tilgjengelighet på titlene. Det som ligger i felleshyllene blir fort utlånt. Innkjøpsønsker tas med våre innkjøpere.

En oversikt over disse og mer informasjon ligger på våre hjemmesider.  

Etablering av Mjøsbybiblioteket – samarbeid mellom fylkesbiblioteket og byene rundt Mjøsa 

Klikk for stort bilde VRI Innlandet Fylkesbiblioteket og folkebibliotekene i Hamar, Ringsaker, Lillehammer og Gjøvik har mottatt en halv million kroner i prosjektmidler fra Nasjonalbiblioteket til Mjøsbysamarbeidet.

Vi i Innlandet fylke har ingen storbyer. Vi ønsker at dette forprosjektet skal bidra til et sterkere samarbeid mellom de største byene i fylket, og at de ansatte jobber enda tettere sammen på tvers av kommunegrenser.   

Alle bibliotekene ønsker å satse enda sterkere på formidling og økt leselyst og leseglede, spesielt rettet mot barn og unge. Gjennom samarbeidet skal de ansatte styrke og utvide sitt nettverk og kompetanse, samt øke synligheten til bibliotekene.  

Les mer om Mjøsbybiblioteket på våre nettsider.

Lom folkebibliotek vert nynorsk pilotbibliotek for heile Innlandet 

Rita Mundal og Merete Byrøygard. Foto: Even Lusæter - Klikk for stort bildeRita Mundal og Merete Byrøygard. Foto: Even LusæterNynorske pilotbibliotek er ei satsing frå Nynorsk kultursentrum som skal gjere nynorsk kultur og litteratur meir synleg sør og aust i Noreg. I konkurranse med 24 andre bibliotek som søkte om å vere pilotbibliotek, blei Lom valt ut frå Innlandet fylke. Saman med 4 andre pilotbibliotek skal Lom folkebibliotek styrke kunnskapen om nynorsk formidling og styrke den nynorske sjølvtilliten.  

Les meir om nynorsk pilotbibliotek på heimesida vår.

 

Kurs, møter og arrangementer høsten 2021 


Digitalt læringsnettverk for bibliotekansatte i videregående skole  

I september vil vi starte opp med månedlige samlinger for bibliotekansatte i videregående skole.  Ved å dele lesetips og sette ulike temaer på dagsorden, vil vi øke vår fagkunnskap om litteratur og formidling. Målet er å kunne anbefale god litteratur, og få elevene til å lese mer på fritida. 

Shared reading-nettverk  

SharedReading-metoden - Klikk for stort bildeSharedReading-metodenBibliotekansatte i Innlandet som har deltatt på Shared reading-kurs vil få tilbud om nettvekssamlinger ca en gang i måneden. Oppstart 10. september. De som har deltatt på kurs vil også få tilsendt en nyutgitt antologi med tekster som egner seg til Shared reading. Nysgjerrig på Shared reading?

Bibliotekseminar: Samskaping i biblioteket  

Tirsdag 14. september har vi gleden av å invitere dere til bibliotekseminaret Samskaping i biblioteket. Vi har vært så heldige og fått med oss Jens Ulrich til å lede seminaret. Ulrich er en utrolig god kursholder, og han er en av de mest erfarne Jens Ulrich - Klikk for stort bildeJens Ulrichfagpersonene i Norden på samskaping i offentlig sektor. Han kjenner bibliotekfeltet godt, blant annet som kursholder i det toårige pilotprosjektet «Biblioteket som samskaper». 

Seminaret er både for dere som har erfaring med å arbeide samskapende, og for dere som er nysgjerrige på hvordan samskaping kan benyttes i ditt bibliotek og kommune. 

Dato: 14. september, kl. 10.00 - 15.00.  Sted: Lillehammer.  
Påmeldingsfrist 1. september.  NB! Kun 30 plasser. 

Her er program og påmeldingslenke.

Bibliotekdagene i Innlandet

I år vil Bibliotekdagene i Innlandet finne sted på Scandic Hamar 22. - 23. september.  
Vi håper dette kan bli et av høstens faglige og sosiale høydepunkter, og håper å se mange av dere der. Mer informasjon og påmeldingsskjema sendes ut i juni.

Regionale biblioteksjefmøter 

I vår har de fleste regionale biblioteksjefmøtene vært digitale. Til høsten håper vi å kunne besøke de ulike regionene. 

  • Nord-Gudbrandsdal har møte på Skjåk folkebibliotek, 30. september, kl. 10.00–14.00. 
  • Gjøvikregionen har møte på Østre Toten folkebibliotek, 5. oktober, kl. 10.00–14.00. 
  • Kongsvingerregionen møtes på Nord-Odal bibliotek, 7. oktober, kl. 10.00–14.00.
  • Midt-Gudbrandsdal og Lillehammerregionen, 18. oktober, kl. 10.00-14.00.

Oppdatert informasjon vil ligge på vår arrangementskalender

Kurs i Lesersørvis

Vi setter opp digitalt kurs i Lesersørvis i oktober. Datoer kommer vi tilbake til når det er klart.

I mellomtiden kan dere lese om Lesersørvis på Bibliotekutvikling.no

IBBY: Årets nye barne- og ungdomsbøker

IBBY - Klikk for stort bildeBøkene blir presentert av dyktige formidlere fra IBBY Norge. Her får du en god oversikt over hva som er gitt ut av nye bøker for barn og ungdom.

Kurset er åpent for bibliotekansatte, lærere og andre interesserte. 

Fylkeshuset på Hamar: 1. november. Pris kr. 500,- inkl. lunsj / ev. kr. 100,- pr. foredrag. 
Gjøvik videregående skole: 3. november. Pris kr. 500,- inkl. lunsj / ev. kr. 100,- pr. foredrag. 

Gratis kurs i Adobe Spark   

Adobe Spark - Klikk for stort bildeInnlandet fylkesbibliotek inviterer til 3. runde i Workshop i Adobe Spark hvor vi skal veilede og gi en innføring i å bruke verktøyet mest mulig effektivt. Dette er et introduksjonskurs hvor vi skal ta for oss verktøy for digital formidling: Grafikk, video og nettsider.

Dette er et gratis kurs for alle bibliotekansatte i Innlandet.

Det kreves ingen forkunnskaper for å delta på Workshopen utover ordinær PC-kunnskaper. 

Dette er dagskurs, og vi har satt opp 10. og 11. november hvis behovet skulle være stort. De som meldte seg opp på forrige kursannonsering har fortrinnsrett. 

Kursleder vil være Olav Birketveit fra Innlandet fylkesbibliotek. Det er begrenset antall plasser så «først til mølla» får delta. 

Kurset har egen Sparknettside som alle vil kunne lære å lage. 

Mer om workshopen, innhold, og, påmelding vil komme på vår kalender.

“Årets bøker” ved Rita Mundal og Merete Byrøygard, Lom folkebibliotek  

Rita og Merete presenterer et utvalg nye bøker for voksne, som bibliotekene har mottatt i 2021. På slutten av dagene blir det bokbad med forfatter fra Innlandet. 

  • Fylkeshuset, Lillehammer: 30. november, kl. 10 – 14.30. Pris kr. 500,- inkl. lunsj   
  • Norsk skogmuseum, Elverum: 1. desember, kl. 10 – 14.30. Pris kr. 500,- inkl. lunsj 

IFLA (The International Federation of Library Associations and Institutions)  

Linn T. Sunne - Klikk for stort bildeLinn T. Sunne Julie Pike Linn T. Sunne, rådgiver ved Innlandet fylkesbibliotek, er valgt inn i seksjonen for bibliotek for barn og unge i den internasjonale bibliotekorganisasjonen IFLA. Gratulerer, Linn! 

Litt om seksjonen

Bibliotek i videregående skole 

Arbeidsutvalg (AU): De bibliotekansatte i videregående skole har opprettet et arbeidsutvalg som består av fire bibliotekarer fra videregående og kontaktpersoner fra fylkesbiblioteket og Enhet for skoleutvikling.   

Samarbeidsavtale: Det er utarbeidet en avtale som sikrer et fremtidig samarbeid mellom Innlandet fylkesbiblioteket og Kompetanse og tannhelse (Enhet for skoleutvikling).    

Aktiv formidling 

Nasjonalbiblioteket lyser nå ut midler til aktiv formidling i og utenfor folkebibliotekene, med søknadsfrist 11. oktober.

Fylkesbiblioteket vil arrangere et prosjektsøknadsverksted etter sommerferien. Bruk gjerne sommeren til å klekke ut gode prosjektideer. 

Presentasjon av ny bibliotekansatt i Innlandet 

Navn: MMelissa Solvang - Klikk for stort bildeMelissa Solvangelissa Solvang 

Tittel/arbeidssted: Biblioteksjef ved Åsnes folkebibliotek, Flisa (f.o.m. 25.5.21). 

Bakgrunn/tidligere arbeidssted: Bachelor i bibliotek-  og informasjonsvitenskap, 2017. Hun kommer fra jobben som biblioteksjef i Bø i Vesterålen. 

Hvorfor ville du bli bibliotekar? Jeg ønsket et allsidig serviceyrke der jeg kunne jobbe med mennesker. Ingen dag er lik, og det er spennende å registrere hvordan publikum bruker biblioteket. Nå i pandemien har det vært viktig for mange å ha et sted å gå for å lese aviser, studere, eller bare sitte et sted der man kan se folk.   

Apropos pandemien, har denne perioden ført til noe positivt i jobben din? 

Vi har forsøkt å tenke nytt, å se muligheter i stedet for begrensninger. Det ble viktig å være kreativ og løsningsorientert. Vi prioriterte å jobbe med sosiale medier. Vi ble godt kjent med de lånerne som hadde behov for noen å prate med.  

Hva gleder du deg mest til å gjøre etter pandemien?  Å reise til New York med en venninne. Det skal også bli fint å kunne håndhilse på mine nye kollegaer. 

Hvilken bok/spill/film er du opptatt av akkurat nå? Jeg leser helst bøker (fysisk), og skal nå starte på Helga Flatland sin trilogi “Bli hvis du kan. Reis hvis du må.” 

Kontakt oss gjerne! 

Er det noe du ønsker å drøfte, lufte, spørre om, eller diskutere? Husk at det bare er å ta en telefon eller sende en e-post til oss på fylkesbiblioteket. Vi er alltid interessert i å høre om hva som rører seg i biblioteklandskapet i Innlandet.  Her finner du kontaktinformasjon. 

For påmeldinger og mer informasjon om kurs og arrangementer, se kalenderen nederst på vår hjemmeside

Nyhetsbrevene har vi samlet her

GOD SOMMER!   

Redaktør for nyhetsbrevet: Solfrid Reum Flatla, rådgiver ved Innlandet fylkesbibliotek.

Til toppen