Nyhetsbrev nr. 1/2021 - Innlandet fylkeskommune

Nyhetsbrev nr. 1/2021

Velkommen til årets første nyhetsbrev fra Innlandet fylkesbibliotek.  

Innlandet fylkesbibliotek - Klikk for stort bildeInnlandet fylkesbibliotek Marius Græsby Vi er i full gang med å planlegge aktiviteter for våren 2021. Vi håper jo, som alle dere andre, at vi skal få til fysiske samlinger og arrangementer, men holder ting litt på vent foreløpig.  

Vi er veldig glade for endelig å ha landet en felles avtale for transportordning for hele Innlandet, og også for å ha slått sammen e-bokkonsortiene for tidligere Oppland og Hedmark. Fylkessammenslåingen begynner å ta form, og vi håper alle bibliotek og innbyggere fortsatt er fornøyd med tjenestene. 

I det følgende har vi blant annet gleden av å presentere vår nye medarbeider Solfrid Reum Flatla som skal være vikar i fylkesbiblioteket i ett år.   

Dere får også innblikk i våre planlagte aktiviteter. 

Følg gjerne med på vår hjemmeside og på Facebook for arrangementer og informasjon. 

Vi ønsker alle bibliotekfolk i Innlandet en god vår, og ser frem til å møte dere i løpet av året. 
 
På vegne av alle ansatte i Innlandet fylkesbibliotek, 
Tone Nyseter 
fylkesbiblioteksjef 

Om oss

Alle ansatte ble presentert i Nyhetsbrev nr. 1/2020. Silje har kommet tilbake fra permisjon og Solfrid er vikar kommende år.

Silje Grøtan Torp

Silje Grøtan Torp - Klikk for stort bildeSilje Grøtan Torp Marius Græsby Silje hadde permisjon da vi ble Innlandet fylke, men er nå tilbake og jobber mye med Litteraturfylket Innlandet på ulike områder. I løpet av våren vil hun forhåpentligvis lede et felles Mjøsbyprosjekt, med støtte fra Nasjonalbiblioteket. Hun har tidligere jobbet med internasjonale prosjekter og hatt ansvar for bibliotekfestivalen Granitol og vår deltakelse på Bokmessa i Frankfurt. Vår satsing på Litteraturfylket Innlandet er en forlengelse av satsingen på Frankfurt.

Silje har Bachelor i Bibliotek- og informasjonsvitenskap, og har i tillegg studert kommunikasjonsrådgivning og interaksjonsdesign (UX). Silje er kontaktperson for bibliotekene i Midt-Gudbrandsdalen og Nord-Gudbrandsdalen.  

Solfrid Reum Flatla

Solfrid Reum Flatla - Klikk for stort bildeSolfrid Reum Flatla innlandet fylkeskommune Solfrid jobber mot videregående skoler og er kontaktperson for skolebibliotekarene, samt bibliotekene i Kongsvingerregionen. I tillegg jobber hun med formidling til ungdom. Hun er ansatt i et engasjement for Randi Forberg Wist, og har permisjon fra Gjøvik videregående skole. 

Solfrid har erfaring fra kombinasjonsbibliotek, folkebibliotek og 
høgskolebibliotek, og har siden 2001 jobbet i videregående skole. Hun er utdannet bibliotekar og adjunkt med fagene norsk og nordisk. I tillegg har hun praktisk-pedagogisk utdanning (PPU). 

Bibliotektransport

Norsk bibliotek transport AS - Klikk for stort bildeNorsk bibliotek transport ASFra 1. februar 2021 ble det inngått ny avtale med NBT AS om transportordning i Innlandet. Den nye kontrakten er en felles avtale for alle campus/høgskolebibliotek ved Høgskolen i Innlandet (HINN), alle skolebibliotek i videregående skoler og alle folkebibliotek i Innlandet. Fylkesbiblioteket har ledet anbudsprosessen og er ansvarlig for kontraktsinngåelse. 

Vi håper den nye avtalen vil styrke fjernlånssamarbeidet på tvers av bibliotektyper. Fylkesbiblioteket regulerer ordningen for folkebibliotekene gjennom avtaler med hver enkelt kommune. 

Digital fredagskaffe

Digital fredagskaffe - Klikk for stort bildeDigital fredagskaffe Marius Græsby Digital fredagskaffe, en uformell møteplass for alle bibliotekansatte i Innlandet, var en populær nyvinning i 2020.

Vi ønsker å fortsette å invitere til dette annen hver fredag fremover.

Send oss gjerne innspill til temaer dere ønsker å ta opp. Det er også fritt frem for å dele alle typer erfaringer i møtene. 

Miniutstilling fra Kunstbanken

Den glemsomme elefanten - Klikk for stort bildeDen glemsomme elefanten Marius Græsby Onsdag 17. februar åpnet den første miniutstillingen fra Kunstbanken på Løten folkebibliotek. Utstillingen består av fem originalmalerier til boken «Den glemsomme elefanten» av Anne Kampmann. Miniutstillingen er den første av flere som vil bli sendt på turné til en rekke folkebibliotek i Innlandet i løpet av året.  

Utstillingene er spesiallaget for bibliotekene og sendes med Norsk bibliotektransport i egne kofferter. Målet er å gi innbyggerne i Innlandet gode kunstopplevelser der de befinner seg.

Mer om utstillingen kan du lese her: Kunst på turné til folkebibliotekene

Webinar om e-medier og BS e-bok 

Webinar med Biblioteksentralen - Klikk for stort bildeWebinar med Biblioteksentralen Marius Græsby I samarbeid med Biblioteksentralen AS inviterer fylkesbiblioteket til webinar 
onsdag 10. mars kl. 10.00 - 11.30.

Temaet for webinaret er ulike aspekter knyttet til arbeidet med e- medier. 
Hvordan fungerer lisens- og utlånsmodellene? Hva er forholdet mellom konsortiets samling og en eventuell lokal samling? Få innføringer i funksjonaliteten i BS e-bok: BS-lister, søk og trefflister, klikkbudsjett, admin, utlånsinnstillinger osv.  
Mer informasjon finner du på fylkesbibliotekets hjemmeside under kalender.

Boklek 2021 

Line Halsnes - Klikk for stort bildeLine Halsnes Observatoriet Boklek arrangeres i år for åttende gang og årets Boklek- forfatter er Line 
Halsnes. Hun er illustratør og barnebokforfatter, og tar med seg sin siste bok «Skogens konge» ut på turné til alle folkebibliotekene i Innlandet. Boka er hennes første sakprosabok for barn.

Skolestarterne i fylket får høre fortellingen om Einar, en helt spesiell elg som bodde i hagen til forfatteren. Barna får vite hva elgen spiser, hvor den bor og til og med lære kunsten å lokke på elgen.  

Line Halsnes deler turneen med forteller Marianne Sundal. Startskuddet for årets Boklek går på Lom folkebibliotek 15. mars. Boklek har egen nettside med informasjon om prosjektet: www.boklek.no 

Shared reading 

Shared Reading-metoden - Klikk for stort bildeShared Reading-metodenFylkesbiblioteket har kurset flere bibliotekansatte i Shared Reading, og 
4. februar hadde disse sitt første nettverksmøte.

Vi planlegger flere møter ut over våren, og håper naturligvis på muligheter for å arrangere Shared Reading fysisk. 

Møte for nyansatte 

Vi ønsker at alle ansatte i bibliotek i vårt fylke skal være kjent med hvem vi i Bli kjent med Innlandet fylkesbibliotek - Klikk for stort bildeBli kjent med Innlandet fylkesbibliotek Marius Græsby Innlandet fylkesbiblioteket er, og hvordan vi jobber.  Vi inviterer derfor til et digitalt møte tirsdag 16. mars fra kl. 09.00 - 11.00. Vi vil presentere oss, og det blir mulighet for å stille spørsmål. 

Møtet er i utgangspunktet for de nyansatte, men det er selvfølgelig anledning for alle som ønsker å bli med. Møtet vil foregå på Google Meet. Man trenger ingen egen google-konto for å delta. Her er lenken:
https://meet.google.com/pky-arbh-fof  

E-læringskurset 23 ting om å formidle på nett 

23 ting om å formidle på nett - Klikk for stort bilde23 ting om å formidle på nett Viken fylkesbibliotek Nå er alle modulene i e-læringskurset 23 ting om å formidle på nett lansert. Kurset er laget for og av bibliotekansatte fra hele landet, og skal gjøre dere i bibliotekene bedre i stand til å produsere digitalt 
innhold selv.  
 
I løpet av våren 2021 arrangerer Viken fylkesbibliotek nasjonale digitale 
samlinger, som tar for seg ulike tema fra kurset. Vi vil sende ut mer informasjon om samlingene etter hvert, men dere kan holde av følgende datoer:  

  • Samling 1 - Ting du bør vite, 16. mars kl 09.00-10.00 
  • Samling 2 - Bli venn med teknologien, 23. mars kl 09.00-10.00 
  • Samling 3 - Digitalt er sosialt, 13. april kl 09.00-10.00 
  • Samling 4 - Hvordan nå ut? 20. april kl 09.00-10.00 
  • Samling 5 - Åpen post, 27. april kl 09.00-10.00 

I forbindelse med offisiell lansering av kurset fredag 19. februar, ble det laget en promovideo,
se på facebook. 

Stor interesse for samskaping

Samskaping - Klikk for stort bilde Ferskvann reklamebyrå I midten av januar startet Innlandet og Rogaland fylkesbibliotek opp webinarserien «Samskaping i biblioteket». Ved å delta på tre ulike webinarer fikk deltakerne mulighet til å teste ut verktøy og metoder som er gode å bruke når man arbeider samskapende.  

Det har vært en overveldende interesse for webinarene. Så stor at vi har satt opp en ny webinarserie som starter fredag 26. februar. Også denne webinarserien er fulltegnet.  

Webinarene består av forelesninger, erfaringsdeling og korte gruppesamtaler. Hvert webinar avsluttes med en oppgave som deltakerne tester ut på sitt bibliotek til neste gang vi møtes. 

Kursholdere er Jens Ulrich, Malene Bødker Leerberg, Britt Ellingsdalen og Øystein Stabell.  Alle fire var delaktige i det toårige pilotprosjektet «Biblioteket om samskaper» som ble avsluttet høsten 2020.  

Workshop i Adobe Spark

Adobe Spark - Klikk for stort bildeFylkesbiblioteket planla i 2020 kurs i Adobe Spark.  Dette kurset ble fulltegnet, men ikke gjennomført grunnet koronarestriksjoner. Kurset har ikke blitt avlyst, men er utsatt i påvente av koronalettelser. Kursholder har derfor booket flere datoer i 2021 og ser for seg 2 like kurs i Adobe Spark, slik at flere kan melde seg på.   
 
Foreløpig har vi satt opp 24. mars og 25. mars. Stedet vil være fylkeshuset på Hamar. Det vil gå ut invitasjon så snart vi tror det lar seg gjennomføre med personlig oppmøte.  Nettsidene til Digibibinnlandet.no er alle laget i Adobe Spark og er eksempler på hva man kan publisere. Kursholder er Olav Birketveit, IKT- og kommunikasjonsrådgiver ved Innlandet fylkesbibliotek.

Samarbeid om utvikling av skolebibliotek i videregående skoler

Lesing - Klikk for stort bilde Creative Commons Etter fylkessammenslåingen har vi et ønske om å formalisere samarbeidet mellom Innlandet fylkesbibliotek og Kompetanse skoleutvikling (ansvar for de videregående skolene i fylket) for sammen å kunne jobbe bedre med utvikling av skolebibliotek. Det er avholdt møte i saken, og mer informasjon vil komme senere. 

Kontakt oss gjerne! 

Er det noe du ønsker å drøfte, lufte, spørre om, eller diskutere? Husk at det bare er å ta en telefon eller sende en e-post til oss på fylkesbiblioteket. Vi er alltid interessert i å høre om hva som rører seg i biblioteklandskapet i Innlandet. 
Her finner du kontaktinformasjon

For påmeldinger og mer informasjon om kurs og arrangementer, se kalenderen nederst på vår hjemmeside

Nyhetsbrevene har vi samlet her

Redaktør for nyhetsbrev: 
Solfrid Reum Flatla, rådgiver, Innlandet fylkesbibliotek 
Mobil: 988 62 133, solfrid.reum.flatla@innlandetfylke.no

Til toppen