Nyhetsbrev fra Innlandet fylkesbibliotek nr. 3/2022

Vi presenterer vårens aktivitetsprogram.

Bilder av de ansatte ved Innlandet fylkesbibliotek - Klikk for stort bildeInnlandet fylkesbibliotek Marius Græsby I årets siste nyhetsbrev gir vi noen smakebiter på hva fylkesbiblioteket kan by på av kurs, samlinger og arrangementer i vårsemesteret 2023.

Du får også hilse på ny biblioteksjef i Lillehammer bibliotek og litteraturhus, Cathrine Strøm. 

Ringsaker bibliotek er et av fem som har blitt nominert til Årets bibliotek 2022 av Norsk Bibliotekforening. I juryens begrunnelse står det blant annet at Ringsaker bibliotek driver med folkeopplysning og kulturformidling langt over det en kan forvente av et folkebibliotek. Vi gratulerer, krysser fingre og heier på dere. Prisen deles ut i januar. 

Gratulerer også til Mjøsbybiblioteket og åtte andre kommuner i Innlandet med prosjektmidler fra Nasjonalbiblioteket til aktiv formidling. 

Bilde av fylkesbiblioteksjef Tone Nyseter - Klikk for stort bildeTone Nyseter Jørgen Skaug Vi takker alle bibliotekfolk i Innlandet og alle samarbeidspartnere for godt samarbeid i året som har gått, og ønsker dere en riktig god jul og et godt nytt år! 

På vegne av alle ansatte i Innlandet fylkesbibliotek, 

Tone Nyseter 
fylkesbiblioteksjef 

 

Kurs og kompetanseheving våren 2023

Aktiviteter blir lagt ut fortløpende på vår kalender så snart de er klare.

Vi fortsetter med ulike faglige digitale nettverk. Videre kan vi friste med et digitalt møte for nyansatte og andre interesserte for å bli bedre kjent med fylkesbiblioteket.

Fra mars og utover blir det en kampanje for BookBites i Innlandet, workshop i Adobe Express, kurs i Lesersørvis for både voksne og barn, og selvfølgelig bibliotekdebattene under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i mai. 

Arrangementskalender på hjemmesiden vår

Harde fakta og de gode historiene 

I hele oktober jobbet fylkesbiblioteket med dette prosjektet som skulle se på hvilken verdi bibliotekene har. Vi utforsket statistikk som viser lokale utfordringer og vi samlet inn de gode historiene fra publikum.

Vi er fortsatt i gang med å ferdigstille noen verktøy og vi kommer tilbake til dette på nyåret. Takk til alle som har sendt oss historier og stilt opp som prøvepiloter. 

Mjøsbybiblioteket og tildeling av prosjektmidler fra Nasjonalbiblioteket

Forprosjektet Etablering av Mjøsbybiblioteket var ferdig i vår. Prosjektleder var rådgiver Silje G. Torp.

Prosjektet resulterte i en søknad om storbymidler til Nasjonalbiblioteket fra de fire kommunene Ringsaker, Hamar, Lillehammer og Gjøvik. Søknaden ble innvilget. Åtte andre kommuner har også fått prosjektmidler i høstens tildeling til aktiv formidling. Vi gratulerer! Les mer om dette i vår nyhetsartikkel

Innlandet fylkesbibliotek skal i 2023, med støtte fra Nasjonalbiblioteket, lede utviklingen av et nytt prosjektkurs for bibliotek som skal publiseres på bibliotekutvikling.no. Kurset skal gi bibliotekene et bedre verktøy for å kunne søke om, lede og gjennomføre prosjekter. 

Ny håndbok i Lesersørvis for barn 

Det nasjonale prosjektet Formidlingskompetanse i folkebibliotek har utarbeidet en ny håndbok i Lesersørvis for barn. Les mer om den metodiske tilnærmingen i vår nyhetsartikkel.  

Digin/Bibliotek24 

Fristen for å melde sin interesse for de ulike digitale tjenestene gikk ut 15. desember. Mange bibliotek i Innlandet har bestilt tjenester. Blant annet får alle de videregående skolene i Innlandet PressReader fra januar 2023. 

Presentasjon av nyansatt 

Bilde av biblioteksjef ved Lillehammer bibliotek og litteraturhus, Cathrine Strøm  - Klikk for stort bildeCathrine Strøm Innlandet fylkesbibliotek Biblioteksjef ved Lillehammer bibliotek og litteraturhus, Cathrine Strøm 

Bakgrunn/tidligere arbeidssted: 
Jeg var aktiv i litteraturmiljøet i Bergen i studietida, og fikk jobb på Bergen offentlige bibliotek som litteraturformidler i 2006.

Etter det var jeg innom Bjørnsonfestivalen i Molde i et år, før jeg begynte som programansvarlig på Deichman Grunerløkka.

Der ble jeg i seks år inntil jeg fikk stillingen som programansvarlig og bibliotekar på Litteraturhus Lillehammer og Lillehammer bibliotek, og nå da biblioteksjef på Lillehammer bibliotek og litteraturhus, som vi heter nå.     

Hvorfor ønsker du å jobbe på bibliotek? 
Jeg har siden jeg var liten hatt et godt forhold til bibliotek, og å ha valgfag bibliotek på barneskolen der vi fikk være ofte og lenge på byens bibliotek, tente nok en flamme.

I utdanningsløpet mitt ble jeg mer og mer opptatt av å skape møter mellom folk og litteratur. I samfunnet generelt har stadig flere møteplasser, som de gamle samfunnshusene, blitt borte. Biblioteket står igjen nesten alene som en gratis møteplass for alle.

Så kort svart; kombinasjonen av det å jobbe med litteratur og biblioteket som offentlig rom og aktør.

Jeg tror også på bokas betydning i folks liv. Det å være i et rom fylt av bøker som er til fri disposisjon. Kanskje lånes det ikke ut like mye som før, men det å vite at informasjonen og kunnskapen er der når du trenger den, åpent og tilgjengelig, er viktig for meg og mange med meg.  

Hva ser du som det mest positive ved jobben din? 
Møtet mellom folk og litteratur er det første jeg tenker på. Bibliotekets rolle i samfunnet som kunnskapsformidler og som en gratis møteplass er viktig.

Jeg er glad for den utviklingen biblioteket har vært gjennom, med aktiv formidling, arrangementer, demokratisering og gradvis større mangfold. Utviklingen har gjort biblioteket mer relevant og attraktivt for flere.  

Hvilken bok/spill/film er du opptatt av akkurat nå?   
Jeg holder alltid på med flere bøker om gangen. Selv er jeg svak for dikt og leser mye av det. Akkurat nå leser jeg samlingen «Voluspå, Håvamål og Draumkvedet», med forord av Kristin Fridtun.

Ellers leser jeg mye av forfattere med lokal tilknytning og de forfatterne som vi har på besøk hos oss gjennom sesongen. Fatemeh Ekhtesaris «Hun er ikke kvinne», Kaisa Hansen-Suckows «Oss mot verden» og «Afghanerne» av Åsne Seierstad er av de siste. 

Abonner på vårt nyhetsbrev

Her kan du melde deg på våre nyhetsbrev 
Ved å fylle inn ditt navn og e-post adresse så får du automatisk tilsendt lenke fire ganger i året.

Du kan når som helst melde deg av her. Informasjonen som lagres deles ikke med noen og brukes utelukkende til å sende ut nyhetsbrev. Ved avmelding vil all informasjon slettes. 

Arkiv for nyhetsbrev

Kontakt oss gjerne!

Er det noe du ønsker å drøfte, lufte, spørre om, eller diskutere? Husk at det bare er å ta en telefon eller sende en e-post til oss på fylkesbiblioteket. Vi er alltid interessert i å høre om hva som rører seg i biblioteklandskapet i Innlandet. Her finner du kontaktinformasjon.

Redaktører for dette nyhetsbrevet: Tone Nyseter og Randi Forberg Wist.