Nyhetsbrev fra Innlandet fylkesbibliotek nr. 2/2022

Her kan du lese mer om Bibliotekdagene i Innlandet og høstens arrangementer.

Innlandet fylkesbibliotek - Klikk for stort bildeInnlandet fylkesbibliotek Marius Græsby I dette nyhetsbrevet presenterer vi høstens aktiviteter. Alt er ikke helt på plass ennå, men vi er godt i gang og kan tilby et bredt spekter av kurs, samlinger og nettverk.

Dersom du ikke fikk med deg bibliotekdebattene under Norsk Litteraturfestival eller fylkeskulturkonferansen, ligger det lenke til opptak under. 

Et høydepunkt blir Bibliotekdagene i Innlandet 21.-22. september 2022 som i år skal holdes på Honne hotell og konferansesenter på Biri. Programmet er klart, og påmeldingen har åpnet. Vi håper å se så mange bibliotekfolk som mulig til faglig inspirasjon, god mat og sosial hygge. 

Solfrid Reum Flatla, som har vært vikar for Randi Forberg Wist i halvannet år hos fylkesbiblioteket, går tilbake til sin faste jobb som skolebibliotekar ved Gjøvik videregående skole når Randi kommer tilbake i august. Solfrid har gjort en strålende innsats som rådgiver hos oss, og vi ønsker Randi velkommen tilbake. 

Tone Nyseter - Klikk for stort bildeTone Nyseter Jørgen Skaug Vi ønsker velkommen til ny biblioteksjef i Kongsvinger, Per Ness Grøtterud, som dere blir bedre kjent med lenger ned i nyhetsbrevet. 

Vi takker dere ute i bibliotekene i Innlandet for godt samarbeid og gode møter så langt i år, og ønsker alle en fin sommer. 

Med vennlig hilsen  
Tone Nyseter 
fylkesbiblioteksjef 

Bibliotekdagene i Innlandet 

Utsikt fra Honne - Klikk for stort bildeUtsikt fra Honne Foto:Honne hotell og konferansesenter Årets utgave av Bibliotekdagene vil bli avholdt på Honne Hotell og konferansesenter på Biri, 21. og 22. september 2022.

Mer om arrangementet, program og påmelding. Påmeldingsfristen er 20. august.

Kurs og kompetanseheving høsten 2022

Vi oppdaterer hele tiden vår arrangementskalender. Det vi kan friste med til høsten per nå er fagprater, ulike digitale fagnettverk, workshoper i markedsføring og foto, digitalt kurs i samskaping, IBBY, Årets bøker og Shared Reading. Og selvfølgelig Bibliotekdagene i Innlandet.

Det blir også studieturer til Deichman Bjørvika i løpet av høsten.

Vi jobber med å få på plass formidlingskurs, statistikk-workshop, prosjektsøknadskurs og andre ting – følg med på hjemmesiden vår. 

Arrangementskalender på hjemmesiden vår

Harde fakta & de gode historiene 

Til høsten skal fylkesbiblioteket starte opp et prosjekt som skal koble tall og statistikk mot de gode bibliotekhistoriene vi vet finnes rundt om i fylket. Målet er å belyse bibliotekenes verdi på en ny måte.

Alle skal ha fått tilsendt en oppfordring til å dele historier. Vi håper dere tar dere tid til å sende det til oss - vi tar imot med stor takk. 

Bibliotekarrangementer under Norsk Litteraturfestival

Bibliotekdebattene - Klikk for stort bildeBibliotekdebattene Marius Græsby Vinner av Bokbussens skrivekonkurranse kom i år fra Skotterud skole i Eidskog. Tradisjonen tro fikk hun med seg hele klassen til festival og deltakelse på arrangementet Bokbussbobler med forfatterbesøk og UKM-underholdning. 

Det ble avholdt seminar i forbindelse med det nasjonale prosjektet Formidlingskompetanse i folkebibliotek med engasjerte deltakere. 

Bibliotekdebattene 1. og 2. juni 2022 hadde rekordbesøk. Opptak av debattene vil ligge tilgjengelig på fylkesbibliotekets YouTube- kanal og spilleliste for Bibliotekdebattene frem til 8. juli. 

Litteraturfylket Innlandet

Fylkesbiblioteket deltok på Fylkeskulturkonferansen på Lillehammer (8. juni kl. 14) og snakket om Litteraturfylket Innlandet.

Vi hadde med oss forfatter Leif Høghaug som snakket om “Røff guide til innlandslitteraturen”.

Opptak av konferansen ligger tilgjengelig til 8. juli 2022. 

Digitalt kurs i samskaping 

Samskaping ved Øystein Stabell, rådgiver ved Innlandet fylkesbibliotek - Klikk for stort bildeSamskaping ved Øystein Stabell, rådgiver ved Innlandet fylkesbibliotek Marius Græsby 2022 er Frivillighetens år, og en ypperlig mulighet til å koble bibliotek og frivilligheten på en ny, samskapende måte.

Kurset Samskaping med frivilligheten hjelper deg i gang, og er i tre deler: 

  • Onsdag 31. august 2022 kl. 8.30 – 11.30: Frivillighet og samskaping med lag og foreninger
  • Onsdag 28. september 2022 kl. 08.30 – 11.30: Hvordan planlegge og gjennomføre en samskapende workshop?
  • Onsdag 2. november 2022 kl. 08.30 – 11.30: Veien videre med samskaping  

Kurset består av forelesninger, erfaringsdeling og gruppesamtaler. Mellom hver av de digitale samlingene vil det bli gitt en hjemmeoppgave som skal gjennomføres i praksis på ditt eget arbeidssted.  

Mer informasjon og påmelding 

Arrangør: fylkesbibliotekene i Vestfold og Telemark, Troms og Finnmark, Viken, Rogaland og Innlandet, med støtte fra Nasjonalbiblioteket 

Mjøsbybiblioteket 

Mjøsbybiblioteket - Klikk for stort bildeMjøsbybiblioteket Marius Græsby Siste samling i prosjekt Mjøsbybiblioteket ble avholdt på Lillehammer 10. juni 2022. 

Forprosjektet, som ble støttet med kr. 500 000 av Nasjonalbiblioteket, er derved fullført.

Nå er målet at en søknad om storbymidler til et hovedprosjekt blir sendt i oktober.

Vi takker alle deltakerne for samarbeidet og ønsker lykke til videre. 

BookBites-kampanje for ungdom 

E-bøker og e-lydbøker har blitt veldig populært de siste to årene, men noen målgrupper henger kanskje litt etter.

For å øke bruken av BookBites blant unge i alderen 15–20 år, lanseres en nasjonal markedsføringskampanje 15. september 2022. Det er reklamebyrået BRUNCH Oslo som skal utarbeide kampanjen i samarbeid med Biblioteksentralen og fylkesbibliotekene. Mer informasjon kommer!  

Bibliotekets litteraturpris 

Kampanjen er lansert, og alle landets folkebibliotek er invitert til å delta. Folkebibliotekene i Innlandet er informert per e-post. Mer informasjon på biblioteketslitteraturpris.no. 

Presentasjon av ny bibliotekansatt i Innlandet

Navn:
Per Ness Grøtterud - Klikk for stort bildePer Ness Grøtterud Privat Per Ness Grøtterud 

Tittel/arbeidssted:
Avdelingsleder, Kongsvinger bibliotek 

Bakgrunn/tidligere arbeidssted: 
Jeg er oppvokst i Hvittingfoss i Kongsberg kommune. Har utdannelse fra Høyskolen i Telemark og UIB. Har jobbet i kulturfeltet hele livet, innenfor ulike områder. De siste årene har jeg hatt stilling som rådgiver i Bodø kommune. Når stillingen som leder ved Kongsvinger bibliotek ble ledig, ble jeg glad for å få jobben.  

Hvorfor velger du bibliotek:  
Det at folkebibliotek er for alle innbyggere og har en viktig funksjon for så mange. Møteplassen og som arena for læring og opplevelse. Det gir arbeidet mening og motiverer til å jobbe i feltet.

Hva ser du som det mest positive ved jobben din?  
Spennende felt som er i konstant utvikling. Det å formidle fag- og skjønnlitteratur gjennom arrangementer, utstillinger og veiledning, sammen med gode medarbeidere, er spennende og givende.

Hvilken bok/spill/film er du opptatt av akkurat nå?  
Akkurat nå leser jeg «No stars in the sky» av Martha Bàtiz.

Kontakt oss gjerne! 

Er det noe du ønsker å drøfte, lufte, spørre om, eller diskutere? Husk at det bare er å ta en telefon eller sende en e-post til oss på fylkesbiblioteket. Vi er alltid interessert i å høre om hva som rører seg i biblioteklandskapet i Innlandet.

Her finner du kontaktinformasjon på de ansatte. 

Redaktør for nyhetsbrevet: Solfrid Reum Flatla og Cecilie Lønnum, rådgivere ved Innlandet fylkesbibliotek.  

Til toppen