Nyhetsbrev fra Innlandet fylkesbibliotek nr. 1/2022 - Innlandet fylkeskommune

Nyhetsbrev fra Innlandet fylkesbibliotek nr. 1/2022

Våren er her og vi er snart klare for festival.

Innlandet fylkesbibliotek - Klikk for stort bildeInnlandet fylkesbibliotek Marius Græsby Innlandet fylkesbibliotek har gleden av å presentere vårens nyhetsbrev.  

Vi gratulerer de tre folkebibliotekene som fikk prosjektmidler av Nasjonalbiblioteket i siste tildelingsrunde og ser frem til å følge prosjektene nærmere.  

Vi er også stolte over at Nasjonalbiblioteket har valgt å satse videre på samskaping, og har bevilget en halv million til et prosjekt som skal ledes av Innlandet i samarbeid med flere fylker. 

Norsk Litteraturfestival på Lillehammer nærmer seg med stormskritt og Bibliotekprogrammet er klart. Håper å møte mange av dere på festival. 

Programmet for Bibliotekdagene i Innlandet 21.-22 september er også snart klart, det er bare å holde av datoene. 

Tone Nyseter - Klikk for stort bildeTone Nyseter Jørgen Skaug Under presenterer vi flere av vårens planer.  

Vi jobber nå med å planlegge kurshøsten 2022 og har fått mange gode innspill fra dere på ønsker og temaer. Men vi tar gjerne imot mer. Målet er å ha kurskalenderen for høsten ferdig før sommerferien.

Det er også en glede å kunne presentere nyansatt bibliotekar ved Vinstra vidaregåande skule, Sarah Jeanne Grøthe. 

På vegne av oss ansatte i Innlandet fylkesbibliotek ønskes alle en god bibliotekvår. 

Tone Nyseter 
fylkesbiblioteksjef 

Nasjonalbibliotekets utviklingsmidler for 2022  

Tre folkebibliotek og Innlandet fylkesbibliotek fikk tildelt utviklingsmidler i årets tildeling fra Nasjonalbiblioteket. Tildelingen ble offentliggjort rett før påske.  

Folkebibliotekene som fikk utviklingsmidler:  

  • Fyrverkeriet bibliotek, Vestre Toten: Take off for Lesepiloter (100 000 kr). 
  • Nordre Land folkebibliotek: Ny organisering av skolebibliotek, nye samarbeidsområder og meråpent skolebibliotek (300 000 kr). 
  • Vang folkebibliotek: Kva no med Vang folkebibliotek? (50 000 kr) 

Nasjonalbiblioteket fremhevet Vestre Toten sitt prosjekt i sin nyhetssak om utviklingsmidlene, hvor avdelingsdirektør Svein Arne Tinnesand trekker frem prosjektet «Take off lesepiloter»: – Her vil folkebiblioteket prøve ut nye samarbeidsformer og metodar saman med skulane, skulebiblioteka og føresette for å nå ut til fleire born, for å auke leselyst og auke bruken av biblioteket, sier han.

Nasjonalbiblioteket har gitt en halv million kroner til prosjektet «Samskaping - fra planverk til hverdagspraksis». Innlandet fylkesbibliotek eier og leder prosjektet. Med dette prosjektet ønsker fylkesbibliotekene i Troms og Finnmark, Vestfold og Telemark, Rogaland, Viken og Innlandet å ruste bibliotekansatte i Norge til å arbeide samskapende.  

Les mer om prosjektet på våre nettsider.  

Søke midler til litteraturformidling?

Kulturrådet lanserer nå en tilleggsutlysning til formidling av litteratur for barn og unge for 2022. Søknadsfristen er 2. juni. Her er det mulighet for folke- og skolebibliotek, herunder også bibliotek i videregående skole til å søke midler.

Ukrainsk litteratur for barn, unge og voksne

Bibliotekene er viktige ressurser for flyktninger. Det flerspråklige bibliotek (DFB) tilbyr lån av bøker på 70 språk blant annet ukrainsk. Samtidig tilbyr flere internasjonale forlag og organisasjoner gratis tilgang til ukrainsk litteratur. 

Innlandet fylkesbibliotek har laget en digital plakat (PDF, 67 kB). Bibliotekene i Innlandet kan bruke den for å vise til hvor alt av gratis ukrainske nettressurser befinner seg - bøker og lydbøker for barn og voksne.

Kurs og arrangementer våren 2022 

Oppdatert program, tidspunkter og mer informasjon på vår hjemmeside.
Med forbehold om endringer.

Arrangementskalender på hjemmesiden vår

Digitale fagmøter for bibliotekarer i videregående skole 

  • 26. april: Hvordan antologien Rein tekst blir til. 
  • 31. mai: Bli kjent med Norsk digital læringsarena (NDLA).  

Invitasjon til møtene på Teams er sendt til deltakerne.

Inspirasjonssamling for leseombud 

Årets samling for leseombud og Bok til alle-bibliotek går av stabelen 2. mai på Fylkeshuset, Lillehammer. 

Leser søker bok ved Lina Undrum Mariussen kommer for å presentere nyere diktsamlinger fra 100-lista og det blir kurs i høytlesning med skuespiller Hanna Børseth Rønningen. 

Detaljert program på våre nettsider. 

Samlingen gir faglig påfyll og er en fin mulighet for leseombudene til å treffe leseombud fra andre kommuner.   

Påmelding på e-post til Cecilie Lønnum, Innlandet fylkesbibliotek, innen 27. april. 

Regionale biblioteksjefmøter våren 2022

Vi avholder møter for fem regioner vår og høst. 14. mars var det møte med Midt-Gudbrandsdalen og Lillehammerregionen. Disse møtene gjenstår i vår:

  • Hamarregionen. Stange bibliotek 12. mai kl. 10-14.
  • Gjøvikregionen med Gran. Søndre Land, Hovlitunet 19. mai kl. 10-14.
  • Valdres. Nord-Aurdal folkebibliotek 14. juni kl. 10-14.

Nettverkssamling for Shared reading

Nettverk for Shared reading er for bibliotekansatte som har gjennomført kurs i Shared reading og gjennomføres 13. mai kl. 11.00-11.45.

Nettverk for barne- og ungdomsbibliotekarer

Nettverket er for bibliotekansatte som jobber med formidling for barn og ungdom. 13. mai kl. 09.00-09.45 kommer Siri Haga Torgersen fra Sommerles.no og snakker om årets leseaksjon. Linda Brandal fra Ringsaker bibliotek forteller om hvordan de organiserer og og finansierer den årlige Litteraturuka i kommunen.

Bibliotekledernettverk  

Innkalling til disse nettverksmøtene på Teams er sendt alle bibliotekledere. Datoene som er fastlagt fremover er 27. april, 24. mai og 15. juni kl.09.00-10.00. 

Bibliotekprogram under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer

Odin A. A. Bohmann, statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet - Klikk for stort bildeOdin A. A. Bohmann, statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet Ilja C. Hendel Fylkesbiblioteket og Norsk Bibliotekforening inviterer igjen til debatter og seminar, 1. og 2. juni. Debattene kan du få med deg i Lillehammer kino, mens seminaret holdes i Hvelvet på Stortorget. Debattene blir også strømmet. 

Les mer om programmet på våre nettsider. 

Påmelding til seminaret, fristen er 25. mai.  

Bibliotekprogrammet er fast del av festivalprogrammet

Velkommen til litteraturfestivalen som er tilbake i full skala etter to år med pandemitilpasninger! 

Bokbussens skrivekonkurranse er i gang!

Bokbussen - Klikk for stort bildeBokbussen Marius Græsby Bokbussen i Innlandet inviterer nok en gang elever på 5. – 7. trinn i Innlandet til skrivekonkurranse i samarbeid med Norsk Litteraturfestival. Oppgaven i år går ut på å lage «den mest oppsiktsvekkende nyhetsartikkelen».

Premien er en tur til Lillehammer med hele klassen for å oppleve litteraturfestivalen. Det blir i tillegg delt ut bokpremier til fem andre bidrag.

Innleveringsfrist for skrivekonkurransen er 6. mai. Skolene i Innlandet blir kontaktet direkte vedrørende utlysning av konkurransen. Mer om konkurransen kan du lese her.

Bibliotekdagene i Innlandet

Utsikt fra Honne - Klikk for stort bildeUtsikt fra Honne Foto:Honne hotell og konferansesenter I år vil Bibliotekdagene i Innlandet gjennomføres 21. – 22. september på Honne Hotell og konferansesenter AS. Honne ligger på Biri, med god utsikt til Mjøsa. Vi kommer til å ha hele senteret for oss selv, så dette skal bli en sosial og hyggelig samling.  

Programmet for årets arrangement er tredelt og enda mer faglig spisset. Vi kommer til å ha en bolk om biblioteket som kulturarena, en bolk om biblioteket som læringsarena og en bolk om biblioteket som møteplass. Innenfor hvert tema vil det bli foredrag/paneldebatt med eksterne fagpersoner og delemaraton.    

Detaljert program og invitasjon sendes ut 1. juni.

Forslag til ønsker om kurs for høsten. 

Vi planlegger høstens kurs ved fylkesbiblioteket i disse dager. Har dere noen ønsker så er det fint å få beskjed innen 16. mai.

Presentasjon av ny bibliotekansatt i Innlandet 

Navn:
Sarah Jeanne Grøthe - Klikk for stort bildeSarah Jeanne Grøthe Innlandet fylkesbibliotek Sarah Jeanne Grøthe. 

Tittel/arbeidssted:
Bibliotekar, Vinstra vidaregåande skule. 

Bakgrunn/tidligere arbeidssted:  

Jeg er oppvokst i Minnesota i USA. Jeg kom til Norge etter at jeg var ferdig med en Bachelor innenfor lærerutdanning. De siste årene har jeg jobbet mye innenfor skole: barneskole, videregående skole og kulturskole. I tillegg har jeg vært fungerende hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Nord-Fron i noen år. Jeg har tatt en Master i Pedagogikk fra HINN, og akkurat nå driver jeg med studie Bibliotek- og informasjonsvitenskap på OsloMet. Når stillingen som vikar på Vinstra VGS var ledig, var jeg glad for å få jobben.  

Hvorfor velger du å bli bibliotekar:  

Jeg er opptatt av læring og å være til hjelp for andre. 

Hva ser du som det mest positive ved jobben din?  

Jeg synes det er interessant å lære noe nytt, og utfordre meg selv på ulik måte. Ellers synes jeg alltid det er hyggelig å være til hjelp til noen som leter etter «et eller annet» på biblioteket.  

Hvilken bok/spill/film er du opptatt av akkurat nå?  

Akkurat nå lese jeg «Girl, Woman, Other» av Bernardine Evaristo.

Abonner på vårt nyhetsbrev 

Her kan du melde deg på våre nyhetsbrev  
Ved å fylle inn ditt navn og e-post adresse så får du automatisk tilsendt lenke fire ganger i året. 

Du kan når som helst melde deg av her. Informasjonen som lagres deles ikke med noen og brukes utelukkende til å sende ut nyhetsbrev. Ved avmelding vil all informasjon slettes.  

Arkiv for nyhetsbrev 

Kontakt oss gjerne! 

Er det noe du ønsker å drøfte, lufte, spørre om, eller diskutere? Husk at det bare er å ta en telefon eller sende en e-post til oss på fylkesbiblioteket. Vi er alltid interessert i å høre om hva som rører seg i biblioteklandskapet i Innlandet. Her finner du kontaktinformasjon på de ansatte. 

Redaktør for nyhetsbrevet: Solfrid Reum Flatla, rådgiver ved Innlandet fylkesbibliotek.  

Til toppen