Nyhetsbrev fra Innlandet fylkesbibliotek - 3. kvartal - Innlandet fylkeskommune

Nyhetsbrev fra Innlandet fylkesbibliotek - 3. kvartal

Vi har alle vært nødt til å jobbe annerledes denne våren. Det har resultert i mange nye erfaringer.

En av erfaringene vi har gjort oss er at noen arrangementer og sammenkomster fungerer fint digitalt. Vi har også erfart at i andre sammenhenger er det best at vi møtes ansikt til ansikt. Med dette i bakhodet har vi planlagt høsten med en kombinasjon av digitale og fysiske møter.

Når det gjelder digitale møter har vi bestemt oss for å prøve ut to ulike løsninger. En av dem blir et halvdagsseminar på nett i sosiale medier. Den andre en webinarrekke med fokus på kildebruk, kildeundervisning, kildekritikk og fake news. Her vil vi legge opp til et konkret tema pr gang, og tidsrammen vi legger opp til er mellom 30 og 60 minutter pr. gang. Vi kommer til å be om tilbakemeldinger på hva som fungerer og hva som ikke fungerer etter at vi har gjennomført begge.

Mange gleder seg sikkert likevel til å kunne møtes og samhandle fysisk til høsten. Vi har flere kurs og sammenkomster på programmet der det vil bli mulighet til nettopp det. Under omvisningene på Deichman og Nasjonalbiblioteket vil mange av oss treffes, og på Bibliotekdagene møtes vi alle. Ellers er det flere kurs på trappene med ulike temaer, men litteraturformidlingen står selvfølgelig sentralt.

Titt gjerne innom YouTube og Facebook siden vår for å få med dere forfatterfilmene våre. Filmer fra hver region skal publiseres jevnlig utover sommeren. Ønsker med dette alle bibliotekarer i Innlandet en flott sommer.

Vennlig hilsen

Tone Nyseter
Fylkesbiblioteksjef, Innlandet fylkesbibliotek

 

Forfattere fra Innlandet snakker om forfatterskapet sitt og leser tekster

Forfattermøter i Innlandet - Klikk for stort bildeVi har nå begynt å publisere forfatterfilmer i det digitale formidling-prosjektet vårt. Vi håper at dere vil dele dem, og bruke dem på biblioteket. På denne måten kan vi sammen synliggjøre Litteraturfylket Innlandet og mangfoldet av skrivende forfattere i fylket vårt.

Alle 46 kommuner får ikke vist seg fram, men vi håper dere ønsker å være med på å promotere forfatterne i Innlandet, og spesielt forfatteren fra deres region. Filmene vil ligge på vår Innlandet fylkesbiblioteks Youtube-kanal kanal og Innlandet fylkesbiblioteks Facebookside side, foreløpig tilgjengelige i ett år. Første film ser du i bunnen av artikkelen.

Sommerles

Sommerles - Klikk for stort bildeI hele Innlandet leser og låner barn for å være med på Sommerles. Dersom det begynner å bli lite premier, oppfordrer vi dere til å samarbeide lokalt eller å bruke Facebook-gruppa for Sommerles-bibliotek for å etterlyse premier. Dersom dere planlegger avslutningsfest eller en annen type markering er det tid for å gjøre det nå.

Bokbussen

Bokbussen - Klikk for stort bildeBokbussen starter opp som vanlig til høsten, andre uken i august. Vi planlegger å nå ut til hele Innlandet, og kommer til å bruke høsten til å kartlegge hvilke skoler fra Hedmark-området som er interessert i å være med på ordningen.

Bokbussen låner ut og formidler bøker, har bokprater inne i klassene, arrangerer skrivekurs og har teaterforestillinger.

I år blir det en quiz for mellomtrinnet. Tema bestemmes senere i høst og mer informasjon om det kommer.

Bookbites

BookBites - Klikk for stort bildeUtlånet av e-medier ligger fremdeles på et høyt nivå sammenlignet med perioden før koronakrisen. Mange vil lese på nett, også barn. Vi har fått høre at Innlandet ligger helt i toppen når det gjelder bruken av e-medier, og det er vi stolte av.

Nå som sommeren er her tenker vi det kan være lurt å gjøre en innsats med de lokale bokhyllene. Biblioteksentralen jobber med å utvikle et eget brukergrensesnitt for barn, men foreløpig kan det være vanskelig å orientere seg i appen. Gode bokhyller er derfor viktig.

Ellers kan vi informere om at Hedmark- og Opplandkonsortiene vil slå seg sammen i slutten av august. Til biblioteksjefene minner vi om at fristen for å levere samarbeidskontraktene om innkjøp av e-medier er 15. juli.

Har dere spørsmål, tekniske problemer eller andre henvendelser er det bare å ta kontakt. Vi kan anbefale å ta en titt innom vår FAQ, der dere kanskje vil finne svar på det dere er ute etter.
Besøk Innlandet fylkesbiblioteks FAQ om e-bøker

Omvisning på Deichman og Nasjonalbiblioteket

Nye Deichman bibliotek - Klikk for stort bildeNye Deichman bibliotekVi har bestilt omvisninger på nye Deichman i Bjørvika og på Nasjonalbiblioteket til høsten. Det er begrensinger på maks 20 personer på hver omvisning og datoene begynner å fylle seg opp. 55 er påmeldt så langt.

Datoene vi har satt er fredag 4., fredag 11. og fredag 18. september. Omvisingen på Nasjonalbiblioteket vil begynne klokken 11.30, mens omvisningen på Deichman begynner klokken 14.30. De som ønsker blir med på lunsj mellom de to omvisningene.

Kurs i Sosiale Medier

Tormod Sperstad - Klikk for stort bildeTormod SperstadMange har etterlyst et kurs i sosiale medier. Vi har gjort en avtale med Tormod Sperstad, som er en erfaren foredragsholder på temaet. Han vil holde kurset for oss på Zoom 15. september fra 9-12.

På kurset vil han ta for seg hvordan vi kan få tak i flere relevante følgere og nå ulike målgrupper. Han vil også snakke om de ulike mediene og hva som fungerer til hvilket formål. Her har vi 26 påmeldte.

Bibliotekdagene i Innlandet

22. og 23. september arrangeres Bibliotekdagene i Innlandet på Scandic Hafjell. Det vil bli et variert program der vi tar for oss temaer som berører oss alle.

Peder Kjøs kommer for å snakke om biblioteket som møteplass og ensomhet i vår tid. Marit Borkenhagen vil holde en presentasjon om Norsk Litteraturfestival, mens Olav Brostrup Müller vil ha et innlegg om UNESCO litteraturby.

Fra Nasjonalbiblioteket kommer Inger Stenersen for å snakke om NBs arbeid under koranakrisen. Bibliotekene i Innlandet vil også få anledning til å dele egne gode og dårlige erfaringer fra prosjekter satt i gang i perioden som har vært. Fra fylkesbiblioteket kommer Linn T. Sunne for å fortelle om vårt digitale formidlingsprosjekt.     

Ellers vil det bli flere parallelle workshops å velge mellom, som Bookbites og formidling i appen, spill, søknadsskriving, samskaping, litteraturformidling, shared reading og strategi.

Utover høsten og vinteren

Vi har mange planer også senere på året. Hva som skjer i oktober, november og desember vil dere få mer informasjon om i neste nyhetsbrev.

Det kommer for eksempel en webinarrekke med kildekritikk, kildehenvisning og fake news i oktober. Kurs i litteraturformidling med Frøydis Flotve arrangeres 30. september og 01. oktober. Informasjon om dette kurset har gått ut på epost tidligere. Kurs i shared reading følger like etter.

Et kurs i Adobe Spark er under planlegging i november, og deretter kommer både Sigrid Undset dagene samt IBBY.

I år som i fjor vil vi arrangere «Årets bøker» i desember. Mye å se frem til både i høst og i vinter. Så håper vi alle har en god sommer i mellomtiden.


Redaktør for nyhetsbrev:
Randi Forberg, rådgiver, Innlandet fylkesbibliotek

 

Forfatterfilm lansert 2. juli:

Til toppen