Nå er håndboka i Lesersørvis til barn klar

Lesersørvis er en metodisk tilnærming for å finne gode leseforslag til lesere. 

Lesersørvis for barn:forsidebilde - Klikk for stort bilde Linn T. Sunne Nå er metoden tilgjengelig også for barnebibliotekarer! Den første boka om Lesersørvis kom i 2017, etter mønster fra det amerikanske Reader’s Advisory.

Metode rettet mot barn

Håndboka er et verktøy for å finne bøker til hvert enkelt barn, og kanskje særlig til de som syns det er vanskelig å finne en god bok på egen hånd.

Boka henvender seg til bibliotekarer i skole- og folkebibliotek, men kan også brukes av lærere, formidlere og andre voksne som jobber med å skape leselyst.

Prosjektgruppe

Prosjektgruppe og forfatterteam fra venstre:: Forfatterteamet Vanja Øyrås, Troels Posselt, Vibeke Stokka, Camilla Sørbye, Linn T. Sunne og Ida Zachariassen Sagberg - Klikk for stort bildeProsjektgruppe og forfatterteam fra venstre:: Forfatterteamet Vanja Øyrås, Troels Posselt, Vibeke Stokka, Camilla Sørbye, Linn T. Sunne og Ida Zachariassen Sagberg Viken fylkesbibliotek Vanja Øyrås var forfatter av boka, og har vært prosjektleder for den splitter nye håndboka i Lesersørvis til barn.

Med seg har hun fått forfattere fra flere fylkesbibliotek: Linn T. Sunne fra Innlandet, Ida Zachariassen Sagberg fra Troms og Finnmark, Vibeke Stokka fra Vestfold og Telemark, Camilla Sørbye og Troels Posselt fra Viken.

Ressursgruppe

I tillegg har de fått med seg en ressursgruppe fra folkebibliotekene. Fra Innlandet har Nalina Marie Lund fra Hamar bibliotek bidratt i ressursgruppa. En ekstern forskergruppe har også gitt verdifulle innspill. 

Statsråd med forord

Nasjonalbiblioteket har støttet utgivelsen av denne boka gjennom det nasjonale prosjektet Formidlingskompetanse i folkebibliotek. Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen har bidratt med forord. Boka blir tilgjengelig i BookBites. Ønsker du boka i papirutgave ta kontakt med ditt fylkesbibliotek.

Håndboka ble lansert i starten av desember 2022, og samtidig ble verktøyet Forrigebok presentert. Det er et digitalt verktøy som baserer seg på lesersørvismetoden, og her kan bibliotekansatte beskrive leseropplevelser og utforske koblinger til nye leseforslag. Forrigebok er utviklet av Biblioteksentralen. 

Lanseringen ble filmet og her kan du se opptaket.

Tekst: Linn T. Sunne, seniorrådgiver Innlandet fylkesbibliotek