Hanna er årets journalist

Bokbussens skrivekonkurranse har fått sin vinner i Hanna Kaspara Bekkengen fra 6. trinn på Skotterud skole i Eidskog.

Den mest oppsiktsvekkende nyheten

Jens Erik Kjelstad, Hanna Kaspara Bekkengen og Trygve Ramnefjell - Klikk for stort bildeJens Erik Kjelstad, Hanna Kaspara Bekkengen og Trygve Ramnefjell Tone Nyseter Det gikk en hærpil gjennom Innlandet om hvem som kunne klare å hoste opp en nyhet som ville fenge alle.

En nyhet som ingen kunne få seg til å ignorere under noen omstendighet.

Kort sagt: hvem kunne skrive den mest oppsiktsvekkende nyheten?

Oppgaven

For en journalist er drømmen å havne på førstesiden. Kan man klare det med kun faktaopplysninger, eller må man ty til såkalt «dikterisk frihet» hva angår sannhetsbildet? I Bokbussens skrivekonkurranse var begge deler lov…

Gjennom alle kategoriene innen journalistikken kunne elevene på mellomtrinnet utfolde seg i sin søken etter slående nyhetsstoff, enten det nå var i form av en reportasje, et dybdeintervju, eller en kommentar. Elevene måtte ha slående overskrifter og bilder med bildetekst.

Norge og Sverige skal slås sammen

Av de godt over 100 bidragene går det klart fram at Innlandets mellomtrinnselever er vel oppdaterte om både verdensnyheter og lokale nyheter. Krigen i Ukraina, klima og kjendiser er temaer som går igjen, men også debatten rundt sammenslåing av fylker.

Hannas vinnertekst handler om at «Norge og Sverige skal bli ett». Hun peker på økonomiske og klimatiske fordeler ved dette, men også at det er delte meninger, særlig grunnet våre kulturelle særegenheter. På det nåværende tidspunkt foregår det hyppige møter mellom landenes statsministere Støre og Andersson, ifølge journalisten Hanna.

Juryen var enige om at artikkelen var velskrevet, overbevisende og ikke minst oppsiktsvekkende. I tillegg var den rik på bilder med bildetekst, og hadde både overskrift og underoverskrifter. Juryen sier: «Journalisten har fanget samtiden på en troverdig og oppsiktsvekkende måte!» Og som hun skriver – kanskje basert på hva hun har hørt om andre fusjoner: «Sammenslåingen kan ta mange år.»

Tur til Lillehammer

Tradisjon tro får vinneren ta med seg klassen sin til Lillehammer under litteraturfestivalen, der hun mottar prisen under showet Bokbussbobler – Bokbussens eget arrangement med forfattermøte og musikalsk underholdning.

Bokpremier

Fem andre bidrag er plukket ut og mottar en bokpremie:

• Alva Live på Stavsberg skole i Ringsaker
  • Emma Isabell på Vang barne- og ungdomsskule i Vang
  • Theodor på Storhamar skole i Hamar
  • Andreas på Thune skole i Vestre Toten
  • Selma på Kapp skole i Østre Toten

Bokbussen takker for alle bidrag, og for en fantastisk nyhetslesning!

Tekst: Trygve Ramnefjell, rådgiver ved Innlandet fylkesbibliotek og formidler på Bokbussen.