Gjenåpning av bibliotek - Innlandet fylkeskommune

Gjenåpning av bibliotek

Kulturdepartementet: Det er opp til hver enkelt kommune å vurdere når bibliotekene kan gjenåpnes.

Klikk for stort bilde Kulturdepartementet Kulturdepartementet svarte i går på en henvendelse fra biblioteksektoren om spørsmål rundt myndighet til å gjenåpne bibliotekene. De skriver blant annet at regjeringen ikke har pålagt bibliotekene å stenge.

Folkebibliotekene er kommunale, og regjeringen kan ikke overstyre kommunalt selvstyre med mindre Stortinget vedtar nye forskrifter til gjeldende lovverk. Kommunene kan beslutte å gjenåpne bibliotekene så sant nødvendige smitteverntiltak iverksettes i henhold til helsemyndighetenes anbefalinger og råd. Les hele saken her.

Ringebu bibliotek åpner for utlån

I Innlandet har blant annet Ringebu bibliotek, i samråd med kommunelegen, foretatt en gjenåpning fra kl. 12.00, 27. april.

Biblioteksjef Ellinor Brænd kan fortelle at de har ordinær åpningstid, men veldig redusert tilbud. Enn så lenge tilbys kun utlån og innlevering. Her forteller hun videre hvordan åpningen er organisert: - Vi har fått montert pleksiglass i skranken, alle PC-er for publikum er stengt, kosedyrene våre er sendt på rekreasjonsopphold til bakrommet, og brukerne må vaske hendene før de får komme inn. Vi slipper inn bare 5 personer om gangen, men vi har såpass romslige lokaler at vi nok kan øke antallet litt.  Selv om FHI ikke mener vi trenger å desinfisere innlevert materiale så vaskes det likevel med spritservietter for å være på den sikre siden, men karantenetid bruker vi ikke.

Bøkene leveres i innleveringsluka ved ytterdøren eller i en egen plastboks ved siden av skranken, og ikke over skranken. Dette for å lette rengjøringen ved å holde ren og uren sone separert. Meråpent bibliotek er fortsatt stengt. Det er veldig godt å ha brukerne våre inne hos oss igjen!, avslutter biblioteksjefen.

Tekst: Tone Nyseter, fylkesbiblioteksjef