Åpning av nytt bibliotek i Nord-Odal - Innlandet fylkeskommune

Åpning av nytt bibliotek i Nord-Odal

Nytt bibliotek i Nord-Odal - Klikk for stort bildeDen spesielle arkitekturen på bygget og bibliotekets utforming har høstet mange lovord allerede.

Biblioteksjef Anita Bunes har vært involvert i byggeprosessen fra begynnelsen av. Resultatet har blitt et praktisk og særegent bibliotek. 

At åpningen gikk av stabelen 1. september var ingen tilfeldighet. Tross alt er det vel ingen dag som passer bedre å åpne et nytt bibliotek på, enn på bibliotekenes Nasjonaldag.Anita Bunes, biblioteksjef - Klikk for stort bildeAnita Bunes, biblioteksjef

- Det kjennes veldig, veldig bra ut. Med disse ordene åpnet biblioteksjefen det nye, flotte biblioteket. 

Til selve åpningsdagen kom Hans Ludvig Fredheim på besøk for å lese fra sin samling «Stubber og dikt.» Et av diktene han leste opp handlet om det å høre hjemme. Hjemme på biblioteket kanskje? 

Ordfører Lise Selnes kunne fortelle om stor enighet i kommunen da det ble bestemt at «Samling» skulle bygges. Navnet er en passende beskrivelse på byggets innhold som huser både sparebank, bibliotek og leiligheter.

Fremtidsorientert 

Kunstverket i biblioteket i Nord-Odal - Klikk for stort bildeBygget er en investering for fremtiden. Her er alle nord-odølinger inkludert. Bokstavelig talt.

På en hedersplass i biblioteket henger utsmykningen «Hele bildet». Kunstverket inneholder 5097 prikker som representerer antall innbyggere på tidspunktet informasjonen ble hentet inn. Motivet er et tverrsnitt av biblioteket sett ovenfra, og er signert Beret Aksnes og Vegar Moen. 

Kulturpris

Mette Skogbakken, prisvinner - Klikk for stort bildeMette Skogbakken, prisvinnerÅpningsdagen ble også benyttet til å dele ut kulturprisen i Nord-Odal.

Med en utdannelse som ingeniør innen sterkstrøm var ikke kulturfeltet det selvfølgelige valget for vinneren. Prisen er kanskje en indikasjon på at vinneren, Mette Skogbakken, likevel fant sin nisje - innen teaterverdenen. 

Bibliotekets rolle

Fylkesbiblioteksjef i Innlandet, Tone Nyseter, gratulerte både med nasjonal bibliotekdag og nyåpning. Hun snakket om biblioteket som en arena for demokrati, dannelse og folkeopplysning. Hun trakk frem biblioteket som en aktiv debattarena og som tilbyder av digitale tjenester. 

Tone Nyseter, Innlandet fylkesbibliotek - Klikk for stort bildeTone Nyseter, Innlandet fylkesbibliotek- Biblioteket representerer fri tilgang til kunnskap og kultur. Det er det eneste samlingspunktet som er åpent for alle. Det er gratis, ingen spør hva du skal og om du skal kjøpe noe. Det er en møteplass og en integreringsarena, fortsatte Nyseter. 

Fylkesbiblioteksjefen poengterte også at besøksstatistikken går betraktelig opp ved bygging av nytt bibliotek. Å investere i bibliotek kan vise seg å være lønnsomt på sikt. Ved å bygge et bibliotek bygges det et møtested og et kunnskapssenter for alle. 

Tekst og foto: Randi Forberg, rådgiver Innlandet fylkesbibliotek
 

Til toppen