Anne-Cath. Vestly hedret i Åmot kommune - Innlandet fylkeskommune

Anne-Cath. Vestly hedret i Åmot kommune

– Det var Rena som i alle år ble stående som det beste stedet i verden, sa Anne-Cath. Vestly en gang om sitt hjemsted.

Lørdag 15. februar feiret Åmot kommune hele Norges mormor med en stor bursdagsfest på Rena.

Både Fylkesmannen, Innlandet fylkeskommune, Innlandet fylkesbibliotek, Åmot kommune, Anno, familien og sambygdinger stilte opp på 100-årsmarkeringen. Taler, utstillinger, konkurranser, teaterforestilling, bursdagslunsj og bursdagskake stod på programmet.

Samfunnsspørsmål satt på dagsorden

Klikk for stort bildeOle Erik Hørstad og Jo VestlyOrdfører i Åmot kommune, Ole Erik Hørstad, trakk frem Vestlys tilstedeværelse og formidlingsevne.

– Hun skrev på en måte som har latt seg videreføre til nye generasjoner. Det er mange av oss som har et forhold til karakterer som Knerten og Mormor. Anne-Cath. har satt spor etter seg ved å sette viktige samfunnsspørsmål på dagsorden.

Assisterende fylkesmann i Innlandet, Sigurd Tremoen, supplerer ordføreren når han snakker om verdensbildet i dag. Han refererer til en hverdag der enkeltmennesker opplever å bli møtt med fordommer og mobbing.

– Vi skulle hatt flere som Anne-Cath. – rause og varme, sier han.

Mye handlet om hodeplagg!

Klikk for stort bildeStorfamilien VestlyStorfamilien Vestly med barn, barnebarn og oldebarn var på plass på den store dagen. Barnebarn Ingelin Vestly forteller at Anne-Cath. var opptatt av å bruke alle anledninger til å ha det litt morsomt.

– I gangen var det en kurv med luer og hatter. Hun pleide å be folk som kom på besøk om å ta på seg noe fra kurven for å «sette stemningen». Hun var også svært bekymret for at vi barna skulle få solstikk og at vi av den grunn måtte ha noe på hodet. Mye handlet om hodeplagg, smiler Ingelin.

En innsats over all forventning

Det er kultursjefen i Åmot kommune, Caroline Rolstad, som har koordinert bursdagsfesten.

– Hun har gjort en innsats ut over det som kan forventes av en kultursjef i en liten kommune, sier ordføreren. Han legger til at det har vært et godt samarbeid med både fylkeskommunen, fylkesmannen, kommunen, Anno og familien hele veien. Han er likevel klar på at kulturavdelingen i kommunen må nevnes spesielt i forbindelse med jobben som er nedlagt mot den store dagen.

En kommune som tar kulturen på alvor

Klikk for stort bildeKjersti Øian Mårud og Anne Berit Bakke Strand ved Åmot folkebibliotekÅmot folkebibliotek hadde flere viktige roller under bursdagsfeiringen. Biblioteksjef Kjersti Øian Mårud og bibliotekar Anne Berit Bakke Strand hadde lagd en utstilling i Galleriet på Åmot kulturhus med gamle avisutklipp og bilder av forfatteren. Her kan sambygdinger og tilreisende lese om forfatterens tilknytning til hjemstedet.

I flere intervjuer har Vestly beskrevet barndommen på Rena som en lykkelig tid og fortalt hvor stolt hun er av å komme fra en kommune som tar kulturen på alvor.

– Visst kjæm je frå Rena, sa hun til Østlendingen i 1993.

Knerten og gamle aviser

Klikk for stort bildeKnerten på utstillingBiblioteket har også lagd en utstilling i bibliotekrommet med plakater og bøker, og lagd en Knerten-konkurranse på Facebook med bilder og dikt.

Vinneren ble annonsert gjennom en tale på rim som fremkalte stor latter hos publikum. Talen ble skrevet av bibliotekarene og fremført av ordføreren. Biblioteksjefen var på jobb i biblioteket samtidig som hun solgte billetter, kioskvarer, informerte og fungerte som generell «alt-mulig-dame» under bursdagsfeiringen.

«Mormor og de åtte ungene – Huset i skogen»

Klikk for stort bildeSyklubben til mormorBibliotekar Anne Berit hadde en rolle i teaterforestillingen som ble satt opp i anledning dagen. Hun spilte den nesevise tante Olea, et medlem i syklubben til mormor.

– Nå skal man jo ikke favorisere, men hvis jeg skulle trukket frem noe fra forestillingen, må det nesten bli syklubben, humret forfatterens sønn, Jo Vestly.

Han fortalte videre at han hadde sett mange forestillinger og mange tolkninger av mormor, og at Åmots tolkning var en av de beste han hadde sett. Forestillingen ble avsluttet med stor applaus fra publikum og bursdagssang fra scene og sal.

Åmot folkebibliotek fortsetter markeringen

For de som vil ha mer Anne-Cath. kan biblioteket informere om at de fremover vil ha et opplegg for skoler og barnehager der de har satt av enkeltdager der elevene kan komme til biblioteket. Det vil bli omvisning i barndomshjemmet til forfatteren, informasjon om forfatterskapet, lesestunder, og filmfremvisning i kinosalen.

Flere bilder på Facebook

Flere bilder fra arrangementet finner du på Innlandet fylkesbibliotek sin facebookside.

Tekst, bilder og album ved Randi Forberg Wist, Innlandet fylkesbibliotek.