Den rådgivende folkeavstemningen er avsluttet
Hvem kan stemme?
Du må ha bostedsadresse i Innlandet (folkeregistrert adresse 1.1.2022).
Dessuten må du ha fylt 16 år innen utgangen av 2022.
Du må være norsk statsborger.
Hvis du ikke er norsk statsborger, kan du likevel stemme hvis du har bodd i en kommune i Innlandet de tre siste årene før 1.1.2022 (det må være folkeregistrert adresse).
Er du statsborger i et annet nordisk land, og er registrert i folkeregisteret som bosatt i Innlandet senest 31. desember 2021, har du også stemmerett.
Du må ha elektronisk ID
Folkeavstemningen er digital. Du kan stemme fra både datamaskin, nettbrett eller telefon så lenge du har tilgang til internett.
For å stemme må du har elektronisk ID. Dette kan ta opptil en uke å få på plass. De vanligste formene for elektronisk ID er MinID eller BankID. Se hjelp og veiledning for elektronisk ID
Slik får du MinID og BankID
MinID er personlig elektronisk ID utstedt av digitaliseringsdirektoratet.
For å registre deg som bruker trenger du
- fødselsnummer eller D-nummer
- mobiltelefon eller e-postadresse
- PIN-kodebrev
Hvis du ikke har PIN-kodebrev, kan du bestille det hos digitaliseringsdirektoratet. PIN-kodene blir sendt til den folkeregistrerte postadressen din.
Når du har det du trenger, kan du registrere deg på ID-porten:
- Velg «MinID» og klikk på «Registrer ny bruker».
Veiledning
På nettsidene til digitaliseringsdirektoratet finner du en detaljert veiledning for hva du gjør videre.
For å bestille BankID, må du ta kontakt med banken din.
BankID leveres med ulike typer enheter for engangskoder alt etter hva banken din bruker. Det kan være kodebrikke, skrapekort eller liknende.
BankID må være aktivert hos banken din for at du skal kunne bruke den i ID-porten, for eksempel når du skal stemme ved folkeavstemningen.
Les mer om BankID
Hvis du har BankID, kan du aktivere BankID på mobil. Da kan du bruke BankID uten noen form for kodebrikke.
For å få BankID på mobil
- Logg deg inn på nettbanken din. Her kan du bestille BankID på mobil.
Bruk BankID til innlogging på ID-porten
- Når du skal logge inn på ID-porten med BankID på mobil, velger du først BankID. Deretter velger du BankID på mobil.
- Skriv inn mobilnummeret ditt og fødselsdato (6 siffer). Klikk «Neste» (blå pil).
- Nå får du opp et referanseord på mobilskjermen. Sjekk at det samme referanseordet vises på nettsiden du prøver å logge inn på. Klikk «Godta» på mobilen.
- Tast inn PIN-koden som du valgte da du opprettet BankID på mobil for å fullføre innloggingen.
Les mer om BankID på mobil
Husk at elektronisk ID er personlig, og skal ikke brukes av andre enn deg selv. Passord og koder skal ikke deles med andre.
Du stemmer anonymt
Selve stemmingen skjer på en sikker plattform, og du er garantert at navnet ditt ikke kan knyttes til hva du stemmer.
Du kan få hjelp til å stemme
Hvis du trenger hjelp til å få stemt og ikke har familie eller venner som kan hjelpe deg, kan du få hjelp av kommunen din.
Alle kommuner vil legge til rette for stemming med et enkelt stemmeavlukke, PC, tastatur og stol. Dette kan for eksempel være på rådhuset eller på biblioteket.
Ansatte i kommunen vil hjelpe deg med å få avgitt stemmen din.
Se hvor du får hjelp i din kommune (PDF, 100 kB)
Husk at du må ha elektronisk ID for å stemme.
Slik avgir du din stemme
Du får opp følgende spørsmål:
Mener du at Innlandet fylkeskommune skal videreføres eller deles?
Du får tre svaralternativer og krysser av på ett av dem:
Skjermbilde fra stemmeportalen
Avstemningen er avsluttet
Har du spørsmål?
Du kan sende spørsmål på e-post, eller ringe oss hvis du trenger hjelp og veiledning for å stemme:
E-post: stem@innlandetfylke.no
Telefon: 400 21 227
Åpningstider:
- hverdager kl. 08–20
- lørdag og søndag kl. 09–15
Ofte stilte spørsmål om selve avstemningen
Når avstemningen åpner, blir det sendt ut en SMS til alle som har stemmerett i folkeavstemningen om Innlandet. Avsenderen på SMS-en er «Innlandet».
Du får ikke SMS-en hvis du har reservert deg i kontakt- og reservasjonsregisteret. Du får heller ikke SMS-en hvis du ikke har registrert mobiltelefonen din i registeret.
- Du kan stemme selv om du ikke har fått SMS-en – så sant du oppfyller kravene for hvem som kan stemme.
- Du kan stemme selv om du ikke har registrert mobilnummeret ditt i kontakt- og reservasjonsregisteret.
Ja, du kan endre valget ditt så mange ganger du vil, fram til fristen for å stemme går ut torsdag 17. februar kl. 15.00.
Hvis du skal endre valget ditt, avgir du stemme på samme måte som første gang. Det er siste stemme som teller.
Det er informasjon fra folkeregisteret som er lagt til grunn for manntallet. Hvor du er manntallsført og har stemmerett, er avhengig av hvilken kommune du var folkeregistrert som bosatt 31. desember 2021. Ingen kan føres inn i manntallet etter denne datoen.
Du har stemmerett hvis:
- Du har folkeregistrert adresse i Innlandet 1.1.2022
- Du minimum fyller 16 år innen utgangen av 2022
- Er norsk statsborger
Hvis du ikke er norsk statsborger, kan du likevel stemme hvis du har bodd i en kommune i Innlandet de tre siste årene før 1.1.2022 (det må være folkeregistrert adresse).
Er du statsborger i et annet nordisk land, og er registrert i folkeregisteret som bosatt i Innlandet senest 31. desember 2021, har du også stemmerett.
Hvis du er stemmeberettiget og likevel ikke står i manntallet, kan du klage. Klagen skal være skriftlig og den skal være begrunnet. Klagen sendes til: stem@innlandetfylke.no
Andre spørsmål om folkeavstemningen
Den nye regjeringen som ble valgt høsten 2021 åpner for at sammenslåtte fylker kan deles opp igjen.
En eventuell søknad med ønske om skilsmisse skal i så fall leveres innen 1. mars 2022.
Da fylkestinget i Innlandet behandlet denne saken i desember 2021, innstilte fylkeskommunedirektøren på ikke å søke om oppløsning, og videreføre Innlandet.
Fylkestinget utsatte saken og valgte med én stemmes overvekt å ha en rådgivende folkeavstemning blant innbyggerne i Innlandet før de tar stilling til spørsmålet om oppløsning.
Folkeavstemningen er rådgivende. Når fylkestinget skal bestemme om de skal søke om å dele opp Innlandet eller ikke, vil resultatet av folkeavstemningen være en del av beslutningsgrunnlaget.
Vi inviterer også til en åpen høring, der vi spesielt oppfordrer kommuner og organisasjoner til å gi tilbakemelding. Dessuten har vi gjennomført en undersøkelse blant de ansatte i Innlandet fylkeskommune.
Både høringen og ansattundersøkelsen vil også være en del av beslutningsgrunnlaget når politikerne skal behandle denne saken i slutten av februar.
Informasjon om elektronisk ID og hvordan du får det, ligger lenger opp på denne siden under overskriften «Du må ha elektronisk ID».
Vær oppmerksom på at det tar litt tid å få opprettet/tilsendt elektronisk ID. Har du ikke gjort dette før mot slutten av avstemningsperioden, vil det sannsynligvis være for sent å få dette på plass tidsnok.
Nei, Bank-ID er personlig, og skal ikke deles med andre. Du kan få hjelp til selve stemmeprosessen, til å navigere og hvor du skal trykke for å avgi stemme, men koder og passord skal ikke deles med andre.
Det kan skyldes stor trafikk akkurat når du prøver, for eksempel hos ID-porten, og da er det bare å prøve igjen etter en liten stund. En annen mulighet er at den elektroniske IDen din er for gammel.
I noen tilfeller kan det også være at utstyret du bruker ikke er oppdatert, for eksempel om du stemmer via telefon/nettbrett og ikke har oppdatert programvaren din.
Feilmeldingen "Missing election identyfyer cookies" kan skyldes nettleseren du bruker. Det kan være fordi den er for gammel eller er oppsatt med spesielle innstillinger. Løsningen er da å prøve en annen nettleser, gjerne på en annen enhet.
Det kan også være at noen får feilmeldingen “Siden du leter etter er ikke tilgjengelig"/"The page you are looking for is not available." Dette er midlertidige feil forårsaket av "hikke" i kommunikasjonen internt, noe som kan være på grunn av for stort trykk på tjenesten. Løsningen er da bare å prøve på nytt.
Alle som har stemmerett i folkeavstemningen, kan stemme. Litt lenger opp på denne siden ser du hvem dette er under overskriften «Hvem kan stemme?».
Du må ha elektronisk ID og du må ha tilgang til internett for å stemme. Hvis du ikke har tilgang til internett, eller er usikker på hvordan du skal gjøre det, kan du få hjelp av kommunen din. Du kan også ringe fylkeskommunens vakttelefon på 400 21 227.
Å stemme digitalt er akkurat like sikkert som å stemme på papir. Dette er fordi du registrerer deg med elektronisk ID. Dermed har vi kontroll på at de som stemmer har stemmerett og at du bare avlegger én stemme.
Folkeavstemningen er helt anonym. Det er ikke mulig å koble navnet ditt opp mot hva du har stemt.
Vi kan dessverre ikke tilby noen å stemme på papir i stedet for på nett. Det er bestemt at valget skal gjennomføres digitalt, og manntallet er derfor koblet opp mot den digitale løsningen. Det betyr at identifiseringen av deg som skal stemme, bare kan gjøres på nett og ikke manuelt hos kommunen.
Statsforvalteren i Innlandet har anbefalt oss å ikke samle mange folk på ett sted på én stemmedag, slik det ville blitt hvis vi skulle avholdt fysisk folkeavstemning.
I tillegg har kommunene meldt inn at de ikke har kapasitet til å hjelpe oss med å avholde fysisk valg i vinter på grunn av koronapandemien. Mange kommuner bruker store ressurser på smittesporing, og i tillegg er det en del kommuner som har høyt sykefravær.
Det er politikerne i valgstyret som har vedtatt at 16- og 17-åringer skal få stemme. Politikerne synes det er viktig at ungdommen også blir hørt i denne saken fordi det handler om deres framtid.
Vil du vite mer om fylkeskommunen før du stemmer?
Klage på forberedelse og gjennomføring av valget
Alle med stemmerett har anledning til å klage over formelle feil i forbindelse med forberedelsen og gjennomføringen av valget. Det er fylkestinget som er klageinstans.
Eventuelle klager kan sendes på e-post til post@innlandetfylke.no
Fristen for å inngi klage er 18. februar 2022 klokken 15.00.