Mostphotos
Dette er noe av utgangspunktet for internasjonal mål- og handlingsplan 2021-2024 for Innlandet fylkeskommune, som fylkestinget vedtok onsdag.
Planen har som ambisjon å bidra til at fylkeskommunen skal nå satsingsområdene og utviklingsmålene i Innlandsstrategien.
Fylkeskommunen skal bruke internasjonale prosjektsamarbeid, kompetanse og nettverk til å styrke Innlandets innovasjonsevne og konkurransekraft både nasjonalt og internasjonalt.
Som samfunnsutvikler har fylkeskommunen et overordnet ansvar for å løfte det internasjonale samarbeidet i Innlandet. Det betyr at fylkeskommunen skal sørge for synlighet og samarbeid i ulike eksterne nettverk og deltakelse i internasjonale prosjekter.
I tillegg vil fylkeskommunen arrangere et større årlig seminar med europeisk prosjektsamarbeid som tema. Målet er å tiltrekke seg et bredt spekter av deltakere fra næringsliv, akademia og samfunnsliv.
Fagområder
Planen har et overordnet hovedmål: at fylkeskommunen skal utnytte internasjonale muligheter for utvikling og innovasjon i Innlandssamfunnet.
Dessuten har planen seks delmål knyttet til ulike temaer:
- Kultur: Videreutvikle et kulturliv med kunnskap, engasjement og aktivitetsglede gjennom internasjonalt arbeid
- Samfunnsutvikling: Bruke internasjonalt samarbeid for å utvikle løsninger innenfor klima og miljø, by- og stedsutvikling, folkehelse og solidaritetsarbeid
- Samferdsel: Videreutvikle transportløsninger gjennom internasjonalt samarbeid som sikrer god mobilitet, er miljøvennlige og framtidsrettede.
- Eiendom: Videreutvikle miljøvennlige, energieffektive og smarte løsninger for fylkeskommunes eiendomsforvaltning gjennom europeisk samarbeid.
- Kompetanse og tannhelse: Sikre elever, lærlinger og ansatte mulighet for relevant deltagelse i internasjonale mobilitets- og samarbeidsprosjekter.
- Næring og internasjonalt samarbeid: Styrke Innlandets innovasjons- og konkurranseevne med fokus på digital utvikling og bioøkonomi.
Nettverk og medlemskap
Fylkestinget mener at det er viktig for fylkeskommunen å delta aktivt i politiske organisasjoner for å fremme synspunkter, få nye impulser og finne samarbeidspartnere.
Administrativt er det også viktig å delta i faglige nettverk.
Innlandet fylkeskommune prioriterer deltakelse i disse politiske organisasjonene:
- Osloregionens Europakontor
- Assembly of European regions
- Euromontana
- Østlandssamarbeidet
- Association of European Border Regions
- Grensekomiteen Innlandet - Dalarna
- Samarbeidsavtale mellom Innlandet fylkeskommune og region Värmland
Politisk behandling
Saken har vært behandlet i fylkesutvalget, og de bifalt fylkeskommunedirektørens innstilling uten endringer. Denne ble enstemmig vedtatt også i fylkestinget.
Flere partier bemerket likevel at planen manglet et nord-sør-perspektiv.
Ap, Sp og SV fremmet derfor et tilleggsforslag om å fortsette samarbeidet med bistandsorganisasjonene Namibiaforeningen og Forut.
Gjennom Namibiaforeningen har fylkeskommunen vært involvert i et samarbeid med Oshikoto-regionen i Namibia. Forut har et samarbeid med noen av de videregående skolene i Innlandet der de fokuserer på kunnskap, bistand og fagutvikling.
- Vi ønsker å peke på de to bistandsorganisasjonene vi har i Innlandet, sa Hans Kristian Enge da han fremmet tilleggsforslaget på vegne av de tre partiene.
Tillegget ble vedtatt mot FrPs tre stemmer.
Les mer om internasjonal mål- og handlingsplan i sakspapirene (sak 7/21)
Se debatten i nett-tv