Tviler på reversering av regionreformen - Innlandet fylkeskommune

Tviler på reversering av regionreformen

Klikk for stort bilde

Fylkesordfører i Innlandet Even Aleksander Hagen mener det er bedre å bygge et nytt fylke det er godt å bo i enn å jobbe for reversering av fylkessammenslåingen.

Dette var svaret Hans Olav Lahlum (SV) fikk på sin interpellasjon i fylkestingets møte onsdag.

Interpellasjonen handlet om hvorvidt Arbeiderpartiet vil støtte en reversering av fylkessammenslåingen. Dette kan i teorien bli aktuelt hvis en ny regjering og et nytt stortingsflertall åpner muligheten for det etter valget i 2021.

Interpellasjonen hadde støtte fra SV, MDG, Rødt, KrF, FrP, Pensjonistpartiet og Venstre.

- Alle de ti partiene i fylkestinget vil nå trolig kunne si seg enig i at sammenslåing av to fylker med et så stort areal og så mange ulike lokalsamfunn som Hedmark og Oppland, medfører betydelige utfordringer og usikkerhet. Arbeidet med årsbudsjett og en fireårig økonomiplan blir under slike forhold til en politisk og økonomisk risikosport, sa Lahlum.

- Prosessen er gått for langt

Even Aleksander Hagen understreket at han mener frivillighet skal ligge til grunn for fylkessammenslåinger, men at prosessen har gått for langt til å reverseres nå.

- Nå har vi kjørt en omfattende sammenslåingsprosess, der vi bygger en ny organisasjon, en ny fylkeskommune, et nytt fylke. Sammenslåinga gir konsekvenser for mange utover oss sjøl, og vi ser at partier, organisasjoner, institusjoner og samfunnsliv nå rigger seg for en ny fylkesstruktur. Det er allerede nedlagt utallige arbeidstimer, bevilga titalls millioner kroner og fattet vedtak som nå bidrar til å bygge det nye Innlandet, sa Hagen.

Han sa også at dersom fylkestinget skulle lande på at reversering er riktig, må det i så fall være fordi sammenslåinga har vært så mislykket at det er verdt å bruke nye titalls millioner og kjøre omfattende prosesser for å reetablere gamle strukturer og systemer.

Hva slags fylke vil vi ha?

- Min oppfordring til fylkestinget er at vi nå sjøl skal definere hva slags fylke vi skal bygge. Vårt ansvar som nye folkevalgte i Innlandet mener jeg må være å sørge for at vi har en fylkeskommune som evner å tilby gode tjenester til innbyggerne våre og som har muskler og utviklingskraft som kan bidra til å realisere det store potensialet fylket vårt har, sa fylkesordføreren.

Varafylkesordfører Aud Hove (Sp) var ikke like tydelig på at reversering er lite aktuelt.

- Senterpartiet har fortsatt et ønske om reversering hvis regionreformen forblir uten innhold, sa hun.

Les hele interpellasjonen med svar