Slik ser ordførerkjedet ut - Innlandet fylkeskommune

Slik ser ordførerkjedet ut

Klikk for stort bilde

Nå er Innlandets fylkesordførerkjede ferdig. Håndverkere og materialer er hentet lokalt.

En gullsmed, en møbelsnekker, en møbeltapetserer og en gitarmaker har vært i sving for å lage fylkesordførerkjede og oppbevaringskasse.

- Det er gullsmed J. Frisenberg på Lillehammer som har stått for designskissen, som ble vedtatt av Arbeidsutvalget. Frisenberg har også stått for produksjon av fylkesordførerkjedet. Selve kjedet tar igjen former fra fylkesvåpenet, mens anhenget er fylkesvåpenet, forteller kommunikasjonssjef i Hedmark, Endre Hjelseth. Han har stått i spissen for prosjektet som har pågått siden april i år.

Et spennende og ærefullt oppdrag

Innehaver av gullsmed J. Frisenberg, Fredrik Frisenberg, er godt fornøyd med resultatet.

- Det var et spennende og ærefullt oppdrag. Det lå noen føringer der som begrensa den kunstneriske friheten, samtidig var det også greit. Vi har laget et enkelt og stilrent ordførerkjede, sier han.

Han sier videre at de har fått mange forespørsler om å lage ordførerkjeder opp gjennom årene.

- Dette er det eneste vi har påtatt oss. Det er litt mer enn bare et oppdrag når det er lokalt.

Et halvt kilo sølv

Fylkesordførerkjedet består av cirka 500 gram sølv som er levert av K.A Rasmussen på Hamar.

Trekassa som kjedet oppbevares i, er laget av møbelsnekker Erik Svinsaas på Lillehammer. Treet i oppbevaringskassa er hentet fra en alm på Vestre Gausdal prestegård, samt fra en flammebjørk i Ringsaker.

- Kassa innvendig er trukket med stoff av møbeltapetserer Kenneth Magnussen fra Lillehammer. På kassa er det også et metallskilt som gitarmaker Øystein Husemoen på Lillehammer har laget, sier Hjelseth.

J. Frisenberg i samarbeid med Eirik Svinsaas, har også produsert møteklubbe som består av samme trær som nevnt ovenfor, i tillegg til en ring i sølv med inskripsjonen «Innlandet fylkeskommune 1.1.2020».

Fornøyd fylkesordfører

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen skal ta det nye fylkesordførerkjedet i bruk for første gang når Innlandet fylkesting blir konstituert 29. oktober.

- Det har vært spennende å følge prosessen med å lage viktige symboler for det nye fylket og jeg er veldig glad for at det her er lokale håndverkere som har utført oppdraget. Resultatet ble stilrent og moderne, sier fylkesordføreren.

[caption id="attachment_2628" align="alignnone" width="662"]Ordførerkjedet Innlandet fylkeskommune. Foto: Trond W. Andersen. - Klikk for stort bilde Ordførerkjedet Innlandet fylkeskommune. Foto: Trond W. Andersen.[/caption]