De tre utvalgte byråene - Krible design, Ferskvann og ANTI - presenterte sine forslag for arbeidsutvalget under møtet på Kongsvinger torsdag.
Prosess
Totalt kom det inn 162 mer eller mindre gjennomarbeide forslag da innbyggerne i de to fylkene ble invitert til å komme med sine innspill til fylkesvåpen for Innlandet.
En jury, ledet av Even Aleksander Hagen, leder av fellesnemnda, valgte så ut fire av ideene som i neste omgang gikk videre til de tre designbyråene. De hadde frist til 1. september med å komme med sine løsninger av oppdraget. Disse ble torsdag presentert for politikerne i arbeidsutvalget.
Juryen skal nå ta med seg politikernes innspill i det videre arbeidet, fram mot et likelydende forslag til fylkestingene i Hedmark og Oppland for endelig beslutning i oktober.
ANTI
ANTI skriver innledningsvis i sitt forslag:
Vi har evaluert idéene grundig, både rundt konsept og historiefortelling, samt estetikk og heraldiske prinsipper. Vi har gjort et grundig dypdykk i heraldisk tradisjon og spesielt innenfor norsk fylkes- og kommunevåpenhistorikk for å forsikre at våre forslag er i henhold til de heraldiske prinsipper og tradisjoner vi har for fylkesvåpen i Norge.(...)Flere av forslagene hadde sammenslåingen mellom Hedmark og Oppland som et element i utformingen av skissene. Vi har valgt å tone dette noe ned i våres anbefalinger, da fylkessammenslåing ikke er noe unikt for Hedmark og Oppland nasjonalt sett og vil være irrelevant for fylket som helhet i fremtiden etter sammenslåingen.
I stedet har vi valgt å finne mer subtile fellestrekk ved nåværende fylkesvåpen i begge fylkene som kan videreføres for å beholde den historiske tilknytningen til de to fylkene hver for seg.
Hele forslaget til ANTI Hamar (PDF, 27 MB)
Ferskvann
Ferskvann skriver følgende om sin tolkning av oppgaven:
«Rammer og utgangspunkt for utarbeidelse av nytt fylkesvåpen» gitt oss av oppdragsgiver 26.6.18 har vært premissgiver i arbeidet.
Ut over dette har vi også hatt følgende for øyet:
- Selve sammenslåingen av fylkene vil være en forbigående hendelse og ikke et poeng i framtida.
- Fylkesvåpenet bør oppleves som imøtekommende; «Jeg føler meg velkommen til Innlandet».
- Tidløst og rent design. Symbolikk med utgangspunkt i et begrenset antall elementer.
- I juryens utvalgte forslag er det i alle begrunnelsene referert til symbolikk fra naturen som fjell, skog, vann elver etc.
Vi synes dette faller naturlig for et fylkesvåpen for Innlandet, men har i tillegg vektlagt andre verdier herunder:
- Knutepunkt & kommunikasjon
- Drivkraft & samarbeid
- Mangfold og samhold
- Framgang & utvikling
Hele forslaget til Ferskvann
Krible design
Krible skriver i sin tolkning av oppgaven:
I arbeidet med utforming av fylkesvåpenet tok vi utgangspunkt i de begrunnelsene som fulgte med de valgte bidragene, i tillegg til juryens vektlegging om at de valgte ideene til det nye fylkesvåpenet ikke tar utgangspunkt i selve sammenslåingen, men søker etter noe som symboliserer det nye Innlandets rike naturressurser, samt et element som uttrykker modernitet og som peker framover – et symbol som viser Innlandet på en god og framtidsrettet måte.
Rent visuelt prøvde vi å kategorisere de fire ideene:
- Midtdeling i komposisjonen. Stilisert. Streker. Geometrisk.
- Fristilt symbol, med gjentakelse av et element. Geometrisk.
- Asymmetrisk komposisjon, med diagonal. Organisk.
- Symmetrisk komposisjon. Stilisert. Streker. Geometrisk.
(...)Vi har utformet fire ulike retninger på bakgrunn av dette. I prosessen ble vi naturlig nok inspirert av tanker og begrunnelsen på tvers av de ulike ideene, noe som gjenspeiler seg i det resultatet vi har valgt å levere.
Hele forslaget til Krible design (PDF, 14 MB)
Les også:
Vedlegg: