Ap og Sp styrer Innlandet sammen - Innlandet fylkeskommune

Ap og Sp styrer Innlandet sammen

Klikk for stort bilde

Arbeiderpartiet og Senterpartiet skal styre Innlandet sammen de neste fire årene, med Even Aleksander Hagen (Ap) som fylkesordfører.

De to partiene kom i mål onsdag kveld, og kunngjorde enigheten torsdag morgen. De to partiene har 36 av 57 mandater i det nye fylkestinget.

Fordeler vervene

Aud Hove (Sp) blir fylkesvaraordfører, mens de to partiene deler de fire hovedutvalgene mellom seg. Arbeiderpartiet tar ledervervet i utvalgene Næring og Kultur, mens Senterpartiet vil ha lederen i Utdanning og Samferdsel. Arbeiderpartiet vil ha seks av de to partienes ti plasser i fylkesutvalget, Senterpartiet får fire plasser.

Noen komplett politisk plattform er ikke ferdig utmeislet ennå.

- Vi skal jobbe videre med den politiske plattformen, men det handler om de tingene vi gikk til valg på; arbeidsplasser i hele fylket, en god skole og infrastruktur. Vi ønsker å utvikle hele Innlandet, sier Even Aleksander Hagen.

Rødgrønn bastion

Begge partiene har pratet med andre før de ble enige om å videreføre det rødgrønne samarbeidet som er i begge fylker i dag. Fra dagens politiske ledelse i Oppland er SV og Kristelig Folkeparti parkert på sidelinja.

- Plan A har hele tiden vært et fortsatt rødgrønt samarbeid. Valget ga ikke noe folkekrav om mer Høyre-politikk i Innlandet. Vi er en rødgrønn bastion, sa Hagen.

Aud Hove peker på at det har vært gode samtaler også med Høyre, men at det var naturlig å velge et rødgrønt samarbeid videre.

- Senterpartiet ønsker en annen retning enn regjeringa som styrer rammevilkårene til fylkeskommunen og det handlingsrommet vi har for våre oppgaver og tjenester. Det handler om i hvilken retning vi ønsker samfunnet skal gå og vi er tydelige på at vi ønsker et regjeringsskifte om to år, sier hun.

Politisk samarbeid

Det stor flertallet til de to partiene til tross, begge understreker at de vil bidra til gode politiske prosesser og arbeidsvilkår for alle i fylkestinget.

- Det skal være interessant å være med i fylkespolitikken for både posisjon og opposisjon i dette nye store fylket med så store geografiske avstander, mener Hove.

Konstituerende fylkesting er tirsdag 29. oktober.

Les også: