Fylkesutvalget splittet om TV-aksjonen - Innlandet fylkeskommune

Fylkesutvalget splittet om TV-aksjonen

Etter en lang debatt vedtok et splittet fylkesutvalg å gi 260 000 kroner til årets TV-aksjon, som skal gå til WWF.

Klikk for stort bilde TV-aksjonen/NRK Pengene fra TV-aksjonen går i år til Verdens naturfond, WWF, og organisasjonens arbeid for å fjerne plast fra havet. Det er ikke arbeidet med å bekjempe plastforurensning i havet som er kontroversielt, men organisasjonen som skal stå for arbeidet.

- Det er bra at NRK i år har bestemt at årets TV-aksjon er å bekjempe plast i havet. Det vi ikke kan støtte er at TV-aksjonen velger å bruke en organisasjon som aktivt jobber mot de viktige næringsinteressene i Innlandet, sa Aud Hove da hun fremmet et endringsforslag på vegne av Senterpartiet.

I forslaget beskriver Senterpartiet WWF som en organisasjon som arbeider for en rovviltforvaltning som truer trygghet, bosetting og næringsgrunnlag for grupper av innbyggere i Innlandet. Sp foreslår heller å gi pengene til en annen organisasjon som jobber innenfor samme tema, Rivers Global.

- Kontroversielt

Flere i fylkesutvalget er enige i at WWF er et kontroversielt valg av mottakerorganisasjon.

- Men for Innlandet arbeiderparti handler ikke denne saken om rovvilt. Det handler om en av de største klimautfordringene vi har i vår tid – plast i havet, sa Hans Kristian Enge.

Han leverte et endringsforslag på vegne av Arbeiderpartiet om å øke tilskuddet til TV-aksjonen med 60 000 kroner sammenliknet med fylkesrådmannens forslag.

Han understreket også at WWF er godkjent av innsamlingskontrollen, noe som er en trygghet for at pengene som blir samlet inn blir brukt slik de er tenkt.

Vil ikke boikotte

Bjørnar Tollan Jordet (SV) kritiserte innsamlingsrådet i NRK som han mener har gjort en stor blemme ved å velge en så kontroversiell organisasjon som WWF som mottaker av midlene fra TV-aksjonen.

- Det som har vært formålet for TV-aksjonen har kommet helt i bakgrunnen. Jeg synes også noen av innleggene i debatten i dag tyder på at dette handler ikke om plast i havet, men det handler om ulv, og det er feil, sa han.

Jordet mener det uansett er feil av fylkeskommunen å boikotte TV-aksjonen.

- I Innlandet er det atskillige delte meninger om TV-aksjonen og tildelingen i år enn det er for eksempel hjemme hos meg. Fylkeskommunen bør derfor støtte opp under aksjonen, sa Jordet, som er ordfører i Tolga kommune i Nord-Østerdal.

Politisk behandling

Politikerne vedtok å støtte TV-aksjonen med 9 stemmer. 6 stemte imot. I tillegg til Senterpartiets fire representanter, var dette Truls Gihlemoen (FrP) og Rune Øygarden (H).

Les mer i sakspapirene om TV-aksjonen, sak 251/20

Se debatten i nett-TV, ca 2.05.35 ut i sendingen

Mer om TV-aksjonen

En tredel av plasten i havet kommer fra Sørøst-Asia. Derfor er midlene øremerket tiltak i Indonesia, Vietnam, Filippinene og Thailand.

Målet er å samle inn og resirkulere søppel som i dag ender opp i naturen, redusere bruken av unødvendig plast og jobbe for et mål om null plast på avveie i 2030.

Årets TV-aksjon blir annerledes enn tidligere år på grunn av koronapandemien. I stedet for å gå dør til dør med fysiske bøsser, satser aksjonen på digitale bøssebærere.

TV-aksjonen 2020 - Et hav av muligheter