Skogstjerne er Innlandets fylkesblomst - Innlandet fylkeskommune

Skogstjerne er Innlandets fylkesblomst

Fylkestinget har bestemt at skogstjerne skal være fylkesblomsten i Innlandet.

Skogstjerne er fylkesblomsten i Innlandet. - Klikk for stort bildeSkogstjerne er fylkesblomsten i Innlandet. Mostphotos Det var Mona Cicilie Stormoen (Ap) som fremmet forslaget om skogstjerne.

- Innlandet er skogfylke nummer en i landet. Vi kan si at skogen er vår ledestjerne inn i framtida samtidig som den er rotfestet i den felles historien vår. Derfor er skogstjernen både et symbol på hvor vi kommer fra og det vi har ambisjoner om å bli, sa hun.

Skogstjernen finnes over hele Innlandet, helt opp til 1600 meter over havet i Lom. Blomsten kan ha opptil ni kronblader.

- Det er helt unikt i norsk flora, slik Innlandet med sitt geografiske omfang er helt unik i landet, skriver Stormoen i forslaget.

Seks forslag

Saken ble lagt fram for fylkestinget uten konkret forslag til vedtak. Det ble lagt fram seks forslag i møtet, noen på vegne av et parti og noen på eget initiativ.

• Mona Cicilie Stormoen (Ap) foreslo skogstjerne.
  • Rune Øygarden fremmet forslag om blåklokke på vegne av Høyre.
  • Truls Gihlemoen (FrP) foreslo forglemmegei.
  • Merete Furuberg fremmet forslag om granblomsten på vegne av Sp.
  • SVs forslag var issoleie, fremmet av Mai Bakken.
  • Johannes Wahl Gran foreslo potetplanten på vegne av MDG.

Etter to runder med votering, var det skogstjerne som hadde flest stemmer. Fylkesordføreren spurte om noen ville stemme imot skogstjerne, noe ingen ønsket. Dermed blir vedtaket enstemmig for skogstjerne.

Engasjerte innlendinger

Mange innlendinger har engasjert seg i hva de mener skal være fylkesblomsten i Innlandet etter at NRK Innlandet tok opp temaet i sine sendinger. NRK videresendte de innkomne forslagene til fylkesordfører Even Aleksander Hagen.

Han la i tillegg ut et innlegg på sin Facebook-side der det kom inn en del forslag. Dessuten kom det flere forslag fra ansatte i Innlandet fylkeskommune gjennom et engasjement på intranett.

I Oppland var fylkesblomsten mogop, mens Hedmark hadde geitrams.

Les mer om fylkesblomst i sakspapirene sak 81/20

Se debatten i nett-TV