Verdens best bevarte forhistoriske skipar

Syv år etter første skifunnet, har arkeologene funnet den 1300 år gamle «makkeren».  

Fornøyde arkeologer ser på skia. Fra venstre arkeologene Espen Finstad (Innlandet fylkeskommune) og Julian Post-Melby (Kulturhistorisk museum i Oslo).  - Klikk for stort bildeFornøyde arkeologer ser på skia. Fra venstre arkeologene Espen Finstad (Innlandet fylkeskommune) og Julian Post-Melby (Kulturhistorisk museum i Oslo). Andreas Christopher Nilsson, secretsoftheics.com Nylig fant brearkeologer en eldgammel ski som stakk ut av isen ved Digervarden i Reinheimen nasjonalpark i Innlandet. Halve skia var smeltet fram, resten satt fast i isen. Tilbake i 2014 fant brearkeologene ei nærmest komplett ski som hadde smeltet ut av ei isfonn i samme område.

I årene etter har brearkeologene gjort ytterligere undersøkelser ved Digervarden og blant annet funnet piler til reinsdyrjakt. De har også hatt i bakhodet at det kanskje kunne ligge enda ei ski i isen – at det kunne dreie seg om et helt skipar.

- Nå viser det seg at de to skiene er et par. Verdens best bevarte forhistoriske skipar, sier arkeolog i Innlandet fylkeskommune, Espen Finstad entusiastisk.

- En lang og mangfoldig kulturarv

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap) synes at skifunnet er veldig spennende.

- Snø og ski er jo sentralt i Innlandet, både før og nå. Vi har birkebeinere, Lillehammer-OL og dagens mange skistjerner. Og nå har verdens best bevarte skipar fra forhistorien blitt funnet i Innlandet. Vi har virkelig en lang og mangfoldig kulturarv å ta vare på. Ja, dype røtter har vi. Det står jo i vår visjon. En blir stolt. Men det er jo også et tankekors at den smeltende isen i høyfjellet gir oss noen fantastiske funn, sier Hagen.

Lå fem meter fra hverandre

Isen over skia fjernes forsiktig med isøks. - Klikk for stort bildeIsen over skia fjernes forsiktig med isøks. Andreas Christopher Nilsson, secretsoftheics.com Ut i fra satellittbilder kunne de se at isen på Digervarden hadde trukket seg kraftig tilbake i forhold til 2014. På oppdrag fra det brearkeologiske sikringsprogrammet i Innlandet, tar arkeolog Runar Hole og hans turfølge Bjørn Hessen en tur opp 20. september i år.  

- Det er da de oppdager ski nummer to, cirka fem meter fra stedet der den første skia ble funnet. Kun halvparten var smeltet fram. Skia satt fast i isen og de hadde ikke med seg utstyr til å få den løs. Skia måtte ligge. Samtidig som planer ble lagt for å redde den ut av isen, feide en snøstorm over fjellet. Alt ble dekket med snø, sier Finstad.

Brukte isøks  

Den 26. september drar Finstad i et større følge sammen med Julian Post-Melby fra Kulturhistorisk museum opp i fjellet. Etter tre timer og 1000 høydemetre var de framme ved funnstedet.

- Det lå 30 cm nysnø over skia. Snøen ble varsomt fjernet og skia funnet. Da sto vi foran den vanskeligste delen av jobben; å få skia trygt ut av isen. Et uvanlig arkeologisk utgravningsredskap ble tatt i bruk – isøks. Bit for bit klarte vi å fjerne isen. Til slutt ble den siste isen rundt skia smeltet med vann.

Skia lå med undersiden opp. Det var med stor spenning den ble snudd. Ville den ha bevart binding? Var denne skia «makkeren» til skia fra 2014?

Hele teamet samlet med skia. Fra venstre: Dag Inge Bakke (Norwegian Mountain Center), Julian Post-Melbye (Museum of Cultural History), Øystein Rønning Andersen (Innlandet fylkeskommune), Runar Hole (Secrets of the Ice), bak Espen Finstad (Innlandet fylkeskommune).  - Klikk for stort bildeHele teamet samlet med skia. Fra venstre: Dag Inge Bakke (Norwegian Mountain Center), Julian Post-Melbye (Museum of Cultural History), Øystein Rønning Andersen (Innlandet fylkeskommune), Runar Hole (Secrets of the Ice), bak Espen Finstad (Innlandet fylkeskommune). Andreas Christopher Nilsson, secretsoftheics.com. - Det var samme type ski! Det var makkeren – bare enda bedre bevart.

Nærmest komplett

Skia var nærmest komplett. Det manglet kun en liten del på siden bak. Skia er 187 cm lang og nesten 17 cm på det bredeste. På undersiden er det en fire cm bred rand midt under skia i hele lengde. I prinsippet som midtranda på moderne ski. Midtpartiet på oversiden av skia besår av et opphevet fotsteg. Gjennom fotsteget er det et horisontalt hull til å feste bindingene. Det sitter igjen rester av tre vidjespenninger og en treplugg i bindingshullet, samt rester av en lærsnor. Både treverket, vidjene og læret er utrolig godt bevart.

- Skia som ble funnet i 2014 var tæret mer ned av vær og vind. Skia fra 2021 har ligget lenger i isen og ikke blitt utsatt for samme nedbrytning. Det er mange interessante detaljer å studere på skia. Vi ser blant annet at fotsteget er reparert. De to skiene er rimelig like, men det er også forskjeller, som en kan forvente. Begge skiene er godt brukt, reparert og tilpasset. Trolig har de, hver for seg, med hver sine skavanker, hatt flere «partnere» før de endte opp sammen og fikk en felles skjebne på Digervarden for 1300 år siden, sier Finstad.

Forhistoriske ski med bevart binding er ekstremt sjeldne. Når den første skia fra Digervarden dukket opp i 2014 var det kun kjent en annen forhistorisk ski med bevart binding.

Oversiden av skia med tuppen til høyre. En liten del av skia mangler på venstresiden bak. Skia er 187 cm lang og 17 cm på det bredeste. Skia har opphevet fotsteg med bevart binding.  - Klikk for stort bildeOversiden av skia med tuppen til høyre. En liten del av skia mangler på venstresiden bak. Skia er 187 cm lang og 17 cm på det bredeste. Skia har opphevet fotsteg med bevart binding. Espen Finstad, secretsoftheics.com - Det var en ski fra Mänttä i Finland.  Det 1300 år gamle skiparet fra Digervarden er verdens best bevarte forhistoriske skipar.

Se video fra funnet her (saken fortsetter under videoen):

Hva skjedde på Digervarden for 1300 år siden?

Digervarden er en fjelltopp på 1780 moh. i Reinheimen nasjonalpark. På østsiden av toppen er det en større isfonn. I området er det registrert omfattende spor etter forhistorisk reinsdyrfangst, blant annet dyregraver. Isen på Digervarden er også vært et sted hvor reinsdyr ofte oppholder seg om sommeren for å slippe unna plagsomme innsekter. Rundt fonna er det funnet piler og pileskaft som viser omfattende fangst i forhistorien. Samtidig vet vi at der har gått flere eldgamle ferdselsruter gjennom Reinheimen. Så folk har gjennom alle tider ferdes i disse fjellene, enten det er jakt, eller andre ærend.

- Men hvorfor ligger det et helt skipar igjen i isen på Digervarden? Ble skiene satt igjen under fangsten og aldri funnet igjen? Var personen på farten i et viktig ærend - fra en bygd til en annen? Skjedde den ulykke? Et fall, en skade, en snøstorm? Er skiløperen enda i isen på Digervarden?, undrer Finstad.

- Det blir naturligvis mye spekulasjon, men ett er sikkert. Siste ord er ikke sagt om skiparet fra Digervarden, avslutter han.

Det brearkeologiske sikringsprogrammet i Innlandet (Secrets of the Ice) er et samarbeid mellom Innlandet fylkeskommune og Kulturhistorisk museum i Oslo.

Har du spørsmål?

Ta kontakt med arkeolog Espen Finstad i Innlandet fylkeskommune på mobil 901 79 443 eller e-post: espen.finstad@innlandetfylke.no

For English at the secretsoftheice.com 

Det best bevarte forhistoriske skiparet i verden. Her er skiparet samlet på Norsk Fjellsenter i Lom. Skia fra 2014 ligger utstilt i monter, skia fra 2021 ligger oppå, lengst bort. Fra venstre: Dag Inge Bakke, Olav Tøfte og Thea Dalen (Norwegian Mountain Center) - Klikk for stort bildeDet best bevarte forhistoriske skiparet i verden. Her er skiparet samlet på Norsk Fjellsenter i Lom. Skia fra 2014 ligger utstilt i monter, skia fra 2021 ligger oppå, lengst bort. Fra venstre: Dag Inge Bakke, Olav Tøfte og Thea Dalen (Norwegian Mountain Center) Secretsoftheice.com

Til toppen