Turtips: Lev deg inn i middelalderens villreinfangst - Innlandet fylkeskommune

Turtips: Lev deg inn i middelalderens villreinfangst

Går du fjellturen rundt Tuvflået i Engerdal, kan du leve deg inn i de gamle jegernes storstilte villreinjakt.

Tenk deg å ligge sammenkrøllet, helt stille, med pil og bue, i ly for flokken av dyr som er på vei mot deg. Du hører at reinsdyra kommer nærmere og nærmere, og pulsen stiger. Å bomme kan få store konsekvenser, tenker du, i det du spretter opp, klar til å skyte.

Lignende følelser er det nok mange jegere som har kjent på oppe på Storhøa og Buhøgda. For på fjellryggene som omkranser det frodige Tuvflået ligger et av de største massefangstanleggene for villrein vi kjenner til i vår region. 

Parkeringsplass og informasjonsskilt

Nå har Kulturarv i fylkeskommunen sammen med Engerdal kommune opparbeidet parkeringsplass og satt opp informasjonsskilt for den som vil ta turen innover for selv å oppleve det majestetiske fangstlandskapet.

En av varderekkene.  - Klikk for stort bildeEn av varderekkene. Innlandet fylkeskommune, Kjetil Skare

Lange stein- og varderekker ledet reinen 

Når du kommer opp på ryggen nord for Buhøgda møter du de første lange rekkene med ledegjerder. Reinen ble ledet langs reiste steinheller og varder. Det er sannsynlig at det også ble brukt trestolper og skremmepinner på visse strekninger. Til sammen førte dette reinen dit jegerne ville ha dem: til områder med grov ur, eller steder med skytestillinger, der jegerne satt klar med pil og bue. 

De best bevarte strekningene med ledegjerder finner man på Storhøa.

Villreinfangsten var viktig i middelalderen

Skytestilling som ligger i ur.  - Klikk for stort bildeSkytestilling som ligger i ur. Innlandet fylkeskommune, Kjetil Skare. At villreifangsten var veldig viktig i tidligere tider, skjønner man når man tenker på den tiden det må ha tatt å bygge og vedlikeholde det store anlegget.

Mange mennesker må også ha deltatt i organiseringen av fangsten, behandling av viltet, og transport og distribusjon av utbyttet.  

Fangstanlegget i Engerdal er vanskelig å datere, men dateringer fra andre anlegg tyder på bruk i slutten av vikingtid og i middelalder (ca. 900–1300 e.Kr.) 

Reinsdyrproduktene ble ført fra fjellet til markeder og byer i Norge og ellers i Skandinavia. Etterspørselen var stor etter skinn og gevir. Gevir ble blant annet brukt til produksjon av kammer.   

Registrert første gang i 1977

Engerdølene har lenge vært klar over de reiste steinene i dette fjellområdet, men man hadde ikke noen klar forestilling om funksjonen til steinene. Engerdølen Erling Sand tok derfor kontakt med Sonja og Edvard Barth. Ekteparet Barth hadde lang erfaring i registrering av fangstminner i fjellet, og sammen registrerte de dette fangstanlegget i 1977. 

De siste årene har Kulturarv i Innlandet fulgt opp registreringene som ekteparet Barth gjorde for mer enn 40 år siden. Vi oppdager stadig nye elementer og strukturer i anlegget. 

Finner du strukturer som ikke er registrert på kartet?     

Vi anbefaler alle turgåere å ha øynene med seg. Dersom du finner tydelige steinkonsentrasjoner som ikke er registrert på kartet, setter vi pris på å få beskjed. 

Last gjerne ned kart over fangstanlegget på mobilen før du drar. 

Ledegjerde med Sølen i bakgrunnen. - Klikk for stort bildeLedegjerde med Sølen i bakgrunnen. Innlandet fylkeskommune, Kjetil Skare.

Sårbart kulturminne

Det er viktig at steiner ikke blir flyttet på, og at det ikke blir laget nye varder. Alle må bidra til at kulturminnet blir tatt godt vare på. Fangstanlegget er automatisk fredet etter kulturminneloven.

Slik kommer du dit

Kartet viser fangstanlegget og sti fra parkeringsplassen på Øveråsen.   - Klikk for stort bildeKartet viser fangstanlegget og sti fra parkeringsplassen på Øveråsen. Innlandet fylkeskommune, Kulturarv. Ta av fra Engerdal sentrum.  Avkjørselen tar av vestover fra Engerdalsveien (Fv 26) tvers ovenfor bensinstasjonen Circle K. For å komme til parkeringsplassen på Øveråsen, må du kjøre opp Veundåsveien.

Fram til bommen heter veien Utsikten. Deretter endrer den navn til Veundåsveien.

Fra Engerdal sentrum til parkeringsplassen er det en mil. 

En lang dagsmarsj

For å få sett fangstanlegget bør du pakke for en lang dagsmarsj i fjellet.  

Tilrettelegging støttet av Riksantikvaren

Riksantikvaren har gitt støtte til parkeringsplass og informasjonsskilt gjennom sitt BARK-program (Bevaring av utvalgte arkeologiske kulturminner).

Publisert ved Kjetil Skare.     

Til toppen