Tar i bruk kalk for å åpne Geirangervegen tidligere - Innlandet fylkeskommune

Tar i bruk kalk for å åpne Geirangervegen tidligere

Fylkeskommunen har kalket Stavbrekkfonna over fylkesveg 63 for å framskynde snøsmelting.

Snøen på Stavbrekkfonna over fv. 63 Geirangervegen  er kalket med svart kalk for å få fart på smelteprosessen. - Klikk for stort bildeSnøen på Stavbrekkfonna over fv. 63 Geirangervegen er kalket med svart kalk for å få fart på smelteprosessen. Halgeir Dahle/Statens vegvesen Svart kalk har blitt sluppet ned på snøfonna fra helikopter og dekker nå noe av snøen. (Se bildet.)

Dette skal føre til at snøen smelter raskere.

Tiltaket blir prøvd ut for å prøve å framskynde åpningen av denne viktige turistvegen.

Gammelt triks

Det å spre mørkt stoff på snøen for å få den til å smelte raskere er en kjent metode. For eksempel har folk kastet aske på snøen, for å framskynde smeltinga.

Tiltaket med å kalke snøfonna over Geirangervegen har imidlertid ikke blitt prøvd før.

- Vi har lagt ut 18 tonn med kalk ved hjelp av helikopter. Dette er et prøveprosjekt som vi håper og tror vil ha noe for seg, sier byggeleder Andreas Sande Lien, som jobber med drift av riks- og fylkesvegene i Ottadalen.

Geologene overvåker

- Effekten av kalkinga henger sammen med hvordan temperaturen blir i tida framover. Helst vil vi ha bra med sol og unngå nedbør i form av snø, sier Lien.

Fylkeskommunen har løpende dialog med geologer i Statens vegvesen, som overvåker bevegelser i Stavbrekkfonna med radar.

Geirangervegen mellom Skjåk og Geiranger åpner vanligvis rundt midten av mai. I gjennomsnitt er det ca. 500 - 600 biler i døgnet som kjører på fjellovergangen i sommersesongen.