Randsfjordferja innstilt fra 29. november - Innlandet fylkeskommune

Randsfjordferja innstilt fra 29. november

Randsfjordferja II har sin siste ordinære tur mandag morgen. Gamleferja må tas på land før vannstanden blir for lav.

Randsfjordferja II er over 70 år og skal skiftes ut med en nybygget, elektrisk bilferje . - Klikk for stort bildeRandsfjordferja II er over 70 år og skal skiftes ut med en nybygget, elektrisk bilferje . Kari Hermanrud Avgangen fra Horn klokka 08.30 mandag 29. november blir den siste ordinære turen med den over 70 år gamle bilferja.

Den offisielle avskjeden med Randsfjordferja II blir markert med et arrangement på Tangen onsdag 1. desember.

Elrond måtte på land

Randsfjordferja Elrond ligger på Horn. Der har den ligget siden den måtte føres ut fra monteringsstedet i Røykenvik sist fredag, da et kraftig uvær slo til over store deler av Innlandet. I Randsfjorden blåste det sterk storm på det meste.

Etter ankomsten til Horn måtte Randsfjordferja Elrond tas opp på slipp og sjekkes for skader. Den var borti noen steiner mens den lå ved land i Røykenvik da stormen begynte.

- Sjøfartsdirektoratet og klasseselskapet Bureau Veritas har inspisert skroget og godkjent det. Det var kun malingsskader på ferja. Nå arbeider verftet med å ferdigstille ferja for å få midlertidig fartstillatelse, slik at verftet kan starte testene på Randsfjorden, sier enhetsleder Geir Hestetræet i Innlandet fylkeskommune.

En periode uten ferje

Vannstanden i Randsfjorden synker på denne tida av året. Den gamle ferja må tas på land mens det fremdeles er nok vann til at dette lar seg gjøre.

Det betyr at Randsfjordsambandet blir uten ferje i en periode, inntil Randsfjordferja Elrond er ferdig testet og klar til å gå i rute. Mannskapet blir overført til Randsfjordferja Elrond og får opplæring der de neste ukene.

Godkjenning og opplæring

- Fylkeskommunen beklager at ferjepassasjerene må belage seg på en periode med å kjøre rundt Randsfjorden, inntil den nye bilferja kan settes inn. Det er vanskelig å si nøyaktig når det skjer. Vi må avvente sjøfartsmyndighetenes endelige godkjenning og så gjennomføre siste del av opplæringa, sier Hestetræet.

Enhetslederen ser for seg at det kan bli januar før den nye, elektrisk drevne bilferja går i rute mellom Tangen og Horn.

Innlandstrafikk kommer til å legge skoleskyssen til rette, slik at skoleelever kommer seg til og fra skolen til vanlig tid mens ferjedriften er innstilt.

Avskjedsmarkering onsdag

Randsfjordferja II skal ligge ved kaia på Tangen når den kommer dit mandag morgen. Onsdag 1. desember blir det en markering av at den har gjort tjeneste i til sammen 70 år på Mjøsa og Randsfjorden, før den tas på land.

Markeringa skal skje ved kaia på Tangen klokka 12 på onsdag. Ordfører Randi Eek Thorsen og representanter for Innlandet fylkeskommune vil delta og bli med på en siste tur på Randsfjorden.

- Detaljene i programmet er ennå ikke på plass. Vi håper at dette blir en fin feiring av det som i dag er landets eldste bilferje i daglig drift, før den legger opp. Hva som vil skje med den på sikt er ennå ikke avklart, avslutter Hestetræet.