Åpner akuttklinikk for smittede - Innlandet fylkeskommune

Åpner akuttklinikk for smittede

Lillehammer tannklinikk kan nå hjelpe koronasmittede med akutte tannplager. Klinikken på Hamar følger etter over helga. 

Overtannlege ved Hamar tannklinikk Martin Kampe har behandlingsrommet klart. Nå gjenstår det å isolere akutt-tilbudet fra resten av klinikken. - Klikk for stort bildeOvertannlege ved Hamar tannklinikk Martin Kampe har behandlingsrommet klart. Nå gjenstår det å isolere akutt-tilbudet fra resten av klinikken. Olav Arne Bjerkelund Tilbudet er for pasienter som er smittet av koronaviruset, eller som har symptomer som ennå ikke er verifisert med en test. Dette er noe tannhelsetjenesten har jobbet med en stund. Det viktigste har vært å få på plass ordentlige rutiner som hindrer smittespredning. 

- Det handler om å ha gode rutiner for pasientflyt gjennom klinikken. I tillegg er riktig smittevernutstyr avgjørende, forklarer fylkestannlege Claes Næsheim. 

Strengere krav til beskyttelse 

Tannleger jobber tett på pasienten, og behandlingen medfører ofte at det er væskepartikler i lufta – såkalte aerosoler. For å minimere risikoen for eventuell aerosolsmitte, holder det ikke med vanlige munnbind. Da er det behov for spesialmasker med større grad av luftfiltrering. 

- Vi har fulgt rådene fra Det odontologiske fakultet i Oslo, og vi har også hatt et godt samarbeid med smittevernoverlegen I Lillehammer, sier Celine Visted, overtannlege og klinikksjef ved Lillehammer tannklinikk. 

Strippet behandlingsrom 

Ved Lillehammer-klinikken er behandlingsrommet strippet for unødvendig utstyr. Rommet har også egen inngang utenfra, og det blir fast rutine at pasienten får utdelt munnbind ved inngangsdøra. 

- Det er viktig å påpeke at dette også kun er et tilbud om akutt hjelp. Pasienten må henvende seg til sin faste tannlege som igjen tar kontakt med oss hvis behandling er aktuelt, sier Visted. 

Plastisolering av ordinære lokaler 

Ved klinikken på Hamar er også forberedelsene i gang. Der skal korridorer og kontorer isoleres for å skille det nye akutt-tilbudet fra resten av klinikken. Også der skal det benyttes egen adkomst. 

- Håndverkeren starter ombyggingsarbeidet fredag. Deretter må smittevernoverlegen godkjenne tiltaket, og så håper jeg at vi er i drift fra midtveis i neste uke, sier overtannlege Martin Kampe.

Akutt behandling for friske

Tannklinikkene i Innlandet er fortsatt stengt til etter påske. For friske pasienter er det mulighet for akutt behandling ved klinikkene Fagernes, Hadeland, Gjøvik, Lillehammer, Hamar, Elverum, Tolga, Trysil og Kongsvinger.

Til toppen