- Må forhindre at det skjer igjen - Innlandet fylkeskommune

- Må forhindre at det skjer igjen

Syv snublesteiner til minne om syv ofre for nazismen er lagt ned utenfor skysstasjonen i Lillehammer.

Snublesteiner er lagt ned utenfor skysstasjonen i Lillehammer, til minne om  syv jøder som døde som følge av jødeaksjonene. - Klikk for stort bildeSnublesteiner er lagt ned utenfor skysstasjonen i Lillehammer, til minne om syv jøder som døde som følge av jødeaksjonene.I 1942 og 1943 ble syv jøder arrestert og deportert fra Lillehammer eller døde i Norge som følge av jødeaksjonene. Fem døde i Auschwitz og to i Norge.

Til minne om Stephanie Hirsch, Karoline Trebitsch, Ludvig Trebitsch, Marta Leopold, Leonard Benjamin Ornstein, Carl Ludvig Elias og Julie Elias ble det lagt ned snublesteiner i Lillehammer torsdag 3. juni 2021.

Lære av historien

- Det viktigste vi kan gjøre i dag er å huske og lære av historien. Det skal aldri gå i glemmeboka. Vi må snakke sammen om det som skjedde, hvorfor det skjedde og hvordan vi skal forhindre at det skjer igjen, sa fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap) i sin tale under nedleggelsen.

Hagen understreket hvor viktig det er å bygge et inkluderende samfunn med små forskjeller og stort mangfold.

- Vonde opplevelser skal aldri ties i hjel, men de må møtes med kunnskap, åpenhet og dialog. Det er den viktigste forebyggingen mot at noe lignende skal skje igjen.

- Sterkt å jobbe med

Fra 31. mai og fram til selve nedleggelsen har det vært flere arrangement som ledd i minnemarkeringen.

Det har blant annet vært folkedialog på Lillehammer bibliotek, visning av filmen "Den største forbrytelsen" på Lillehammer kino, og foredrag på Bjerkebæk om hvem disse syv jødene var og deres historie. Foredraget var det Magnhild Apeland og Nina Sofie Hildre ved Kulturarvseksjonen i Innlandet fylkeskommune som sto for.

- Det har vært et detektivarbeid å finne ut mer om historiene til de syv jødiske flyktningene i Lillehammer. Vi har dratt stor nytte av Magnhild  sin erfaring som slektsforsker. Det er takket være dette at vi har kommet i kontakt med etterkommere både i USA, England, Danmark og Sverige. Gjennom dette har vi fått uvurderlige brev, foto og fortellinger som har latt oss komme nærmere inn på livet til de jødiske flyktningene, sier Hildre.

Vil til Lillehammer

Hun sier videre at det har vært sterkt for dem å jobbe med, men at det viktigste er tilbakemeldingene fra etterkommere om hvor mye snublesteinene betyr for dem.

- Flere vil gjerne komme til Lillehammer selv når det blir mulig, både for å besøke snublesteinene og se stedene hvor de enkelte bodde og hadde tilknytning til i Lillehammer, avslutter Hildre.

Mange som bidrar

Leder for hovedutvalg for kultur i Innlandet fylkeskommune, Kjerstin Lundgård, Alfredo Zamudio fra Nansen fredssenter og Magnhild Apeland  fra Kulturarvseksjonen i Innlandet fylkeskommune. Her står de utenfor huset til flyktningen Marta Leopold i forkant av seremonien ved skysstasjonen. - Klikk for stort bildeLeder for hovedutvalg for kultur i Innlandet fylkeskommune, Kjerstin Lundgård, Alfredo Zamudio fra Nansen fredssenter og Magnhild Apeland fra Kulturarvseksjonen i Innlandet fylkeskommune. Her står de utenfor huset til flyktningen Marta Leopold i forkant av seremonien ved skysstasjonen. Nina Sofie Hildre Nedleggelse av snublesteinene på Lillehammer ble arrangert av Nansen Fredssenter, Innlandet fylkeskommunes kulturarvsseksjon, Lillehammer kommune og Lillehammer Museum. Prosjektet støttes av Jødisk Museum i Oslo.

Arrangementene ble gjennomført i samarbeid med Jødisk Museum i Oslo, Litteraturhus Lillehammer, Stasjonen Lillehammer, Lillehammer Kino og Lillehammer kulturskole.

Se opptak fra nedleggelsen med taler og høre historiene til de syv jødiske flyktningene.

Fakta om snublesteiner

• Snublesteiner er et stort internasjonalt minneprosjekt etter initiativ fra den tyske kunstneren Gunter Demnig.
  • Hver stein er utformet som en brostein på 10x10cm, belagt med en messingplate der navn, fødselsår, deportasjonsår, dødsdato- og sted er inngravert.
  • Hver stein representerer ett enkeltmenneske.
  • Steinene støpes ned i fortauet på steder der jøder eller andre ofre for nazismen bodde eller arbeidet fram til de ble deportert og drept.
  • I dag finnes det 75 000 snublesteiner i 26 land i Europa.
  • Prosjektet er desentralisert, det vil si et resultat av lokale initiativ.
  • Hittil er det satt ned 701 snublesteiner for jødiske ofre for holocaust i Norge.