Innlandet i tet på e-bøker - Innlandet fylkeskommune

Innlandet i tet på e-bøker

Ingen i Norge har lest mer e-bøker enn innlendingene det siste halve året.

Innlendingene låner dobbelt så mange e-bøker som landsgjennomsnittet. - Klikk for stort bildeInnlendingene låner dobbelt så mange e-bøker som landsgjennomsnittet. Biblioteksentralen Innlandet fylkesbibliotek introduserte BookBites som ny app for e-medier i begynnelsen av januar. Da bibliotekene stengte på grunn av pandemien ble utlånstallene av e-bøker firedoblet på et par uker. Bruken har holdt seg på et høyt nivå siden. Nye tall viser at utlånstallene i Innlandet er det dobbelte av landsgjennomsnittet. Hittil i år har innlendingene lånt 90 000 e-bøker og e-lydbøker. Det blir mange timer med leseopplevelser!

Leder for Innlandet fylkesbibliotek, Tone Nyseter, gratulerer Innlandet med de gode utlånstallene.
 – Dette viser at bibliotekene har gjort en formidabel jobb med innkjøp og markedsføring av e-bøker. Jeg har også lyst til å skryte av rådgiverne ved Innlandet fylkesbibliotek, som administrerer e-bokkonsortiet for hele Innlandet, sier hun.

Innlandet er også det fylket som har høyest andel barn som brukere, og det er veldig gledelig. Stadig flere skoleelever logger seg inn på BookBites via læringsbrettene sine for å lese skjønnlitteratur på fritiden.

Lillehammer på topp 3 i Norge

Utlånsstatistikken over e-bøker viser også at Lillehammer lå på tredjeplass over kommunene med høyest utlån – uavhengig av innbyggertall. Lillehammer bibliotek har lånt ut 17 000 e-bøker og e-lydbøker hittil i år. Kun Trondheim og Bærum ligger foran.

Nå er de fleste bibliotekene tilbake til tilnærmet ordinære åpningstider, men de siste tallene viser at mange innbyggere har sett verdien av også å lese digitalt. Når det gjelder lesing er det ikke et enten eller, men et både og. Tilgjengelighet og god formidling skaper ivrige lesere uavhengig av plattform.

Stengte bibliotek = kreative løsninger

Nedstengningen av folkebibliotekene i mars gjorde at bibliotekarene i Innlandet måtte tenke nytt omkring litteraturformidling og bokutlån. Hva gjør man når boksamlingene og lydbøkene må låses inn? Hvordan drive formidling når ingen kan komme på besøk? Bibliotekene i Innlandet har gjennom våren vist at det finnes utallige måter å drive kreativ litteraturformidling på, og den viktigste ressursen har vært e-bøker og e-lydbøker.

Ekstraordinære midler fra Nasjonalbiblioteket

I forbindelse med nedstengningen av bibliotek-Norge delte Nasjonalbiblioteket ut ekstra midler til innkjøp av e-medier. Innlandet fikk 1,4 millioner av disse. Etter et halvt år kan vi konstatere at pengene har blitt omgjort til lese- og lytteopplevelser.

– Det har vært bratte læringskurver og mye informasjon å forholde seg til, men alle har snudd seg rundt og taklet situasjonen på en forbilledlig måte. Det kommer alle innbyggerne i Innlandet til gode, sier leder for Innlandet fylkesbibliotek, Tone Nyseter.

Vil du låne e-bøker?

Har du ikke kastet deg på e-bok-bølgen? Biblioteket har masse titler som kan friste. Les mer om hvordan du går fram for å låne e-bøker.

Tekst: Marius Græsby, rådgiver ved Innlandet fylkesbibliotek.