Fylkesmesterskap i digital drakt - Innlandet fylkeskommune

Fylkesmesterskap i digital drakt

Fylkesmesterskap for ungdomsbedrifter går av stabelen 19. mars. I år deltar elevene i en alternativ avvikling av konkurransen.

Klikk for stort bildeUngt Entreprenørskap Innlandet vil avvikle fylkesmesterskapet også i år, denne gang på digitale plattformer. Ungdomsbedriftene har jobbet lenge fram mot mesterskapet, der de får sjansen til å presentere bedriftene sine.

Livesending på Facebook

Ut fra innsendte dokumenter har juryene nominert de beste i hver kategori til en finale/semifinale. De nominerte bedriftene vil presentere og ha samtale med juryen på Microsoft Teams torsdag 19. mars.

Offentliggjøring av resultatene skjer live på Facebook fredag 20. mars fra kl. 14:00. Den kan følges på Ungt Entreprenørskap Innlandet på Facebook..

– Entreprenørskap i skolen er en effektiv måte å utvikle innovative evner, lære seg å jobbe selvstendig og få innblikk i hvordan arbeidslivet fungerer. Jeg har også erfaring med å starte og lede bedrift da jeg gikk på skolen, og det er jammen en bratt læringskurve. Men det er nyttig og relevant erfaring som de fleste vil få bruk for senere i livet, sier fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap).

Han sier videre at til tross for krevende tider nå med korona-håndtering, så er det sporty at årets fylkesmesterskap avholdes digitalt.

– Jeg heier på ungdommene som har lagt ned mange arbeidstimer og ser fram til å følge med på mesterskapet, sier fylkesordføreren.

Teori ut i praksis

Daglig leder i Ungt Entreprenørskap Innlandet, Karin Rønning, påpeker at det er ungdommene våre som skal skape de nye ideene som skal videreutvikle og styrke Innlandet i framtida.

– Noen av de er så heldige at de får opplæring og trening i entreprenørskap som en del av utdanningen sin.

Forretningsideene vitner om at mange ulike utdanningsprogram er representert. Her finner vi ungdomsbedrifter innen film og foto, grafisk design, landbruk, mat, reiseliv, kultur og sosialt entreprenørskap. Stadig flere ungdomsbedrifter har fokus på bærekraftige løsninger og bærekraftig drift. På fylkesmesterskapet konkurrerer ungdomsbedriftene i 12 kategorier. Et 60-talls personer fra arbeids- og næringsliv stiller opp som jury for å vurdere og gi tilbakemeldinger til elevene.

– Ungdommene har skapt sin egen forretningsidé, registrert bedriften i Brønnøysundregisteret, utviklet produkter og tjenester og fått virkelighetsnær og praktisk trening i å drive bedrift, sier Rønning.

Hun sier videre at gjennom ungdomsbedrifter lærer elevene å sette teori ut i praksis, de blir selvgående og tar eierskap til egen læring.

– Du kan ikke lære innovasjon og entreprenørskap ved å lese om det – du må praktisere det.

Utvikler kompetanse som næringslivet etterspør

Ungt Entreprenørskap er en ideell organisasjon og er avhengig av gode samarbeidspartnere for å kunne tilby programmene ute i skolen.

–  Det lokale næringslivet ser verdien av ungdomsbedrift i skolene og våre samarbeidspartnere er gode støttespillere. De fremhever betydningen av kompetansen vi gir elevene er viktig og at dette blir ekstra tydelig i tiden vi er inne. De har forstått at den kompetansen ungdommene utvikler gjennom programmet, er svært relevant og viktig for samfunnet fremover. Vi i Ungt Entreprenørskap bygger bro mellom skole og arbeidsliv, og gir ungdommene en reell smakebit på hva de møter i arbeidslivet. Innovatører trengs overalt i samfunnet, sier Rønning videre.

Studier viser at eksponering mot innovasjon i løpet av barndommen har en klar effekt på tilbøyeligheten til å bli innovatør. Særlig gjelder dette jenter.

– Det er ved å ha kontakt med næringslivet at de ser mulighetene som ligger i lokalsamfunnet. Jeg tror våre programmer kan bidra til at flere velger å flytte hjem igjen etter studier.

Faktaboks: Ungt Entreprenørskap

• Ungt Entreprenørskap er en ideell organisasjon som jobber i hele landet, og i hele utdanningsløpet.
  • Ungdomsbedrift er ett av flere programmer som tilbys.
  • Ung Entreprenørskap samarbeider med skolen, næringslivet og andre aktører for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.
  • Ungt Entreprenørskap er en brobygger mellom skole og arbeidsliv.
  • I Norge nås årlig cirka 150 000 elever og studenter, vi samarbeider med 15 000 lærere og 20 000 frivillige fra arbeids- og næringsliv.

Har du spørsmål?

Ta kontakt med daglig leder i Ungt Entreprenørskap Innlandet, Karin Rønning på e-post eller telefon 480 06 578.