Folkeavstemning om oppløsning - Innlandet fylkeskommune

Folkeavstemning om oppløsning

Fylkestinget vedtok med knappest mulig margin å ha folkeavstemning i spørsmålet om oppløsning av Innlandet.

Tilbake til Hedmark og Oppland? Fylkestinget har vedtatt at det skal gjennomføres en folkeavstemming før fylkestinget behandler saken i februar. Fylkeskommunedirektørens innstilling var at fylkestinget ikke skal søke om oppløsning av Innlandet fylkeskommune.

Foreslo utsettelse

Aud Hove (Sp) fremmet et endringsforslag på vegne av Sp, SV, Rødt, Pp, MDG og FRP som handlet om å gjennomføre en rådgivende folkeavstemning om en eventuell oppløsning av Innlandet fylkeskommune. Som en del av forslaget lå også en bestilling om at fylkestinget skal be regjeringen ta initiativ til utredning av fylkeskommunen som forvaltningsnivå.

Dette ble håndtert som et utsettelsesforslag. Debatten dreide seg derfor ikke om fylkeskommunen skal søke om oppløsning av Innlandet fylkeskommune eller ikke, men om det skal holdes en folkeavstemning om spørsmålet.

Brøt ut

Det var Erik Winther (Ap) som sikret flertall for folkeavstemning ved å stemme for endringsforslaget som den eneste fra sitt parti.

- Det dette dreier seg om for meg, er noe om fylkeskommunes identitet og legitimitet. Det er en synliggjøring gjennom aktiv deltakelse fra de folka som velger oss. Egentlig burde dette forslaget ha fått enstemmig tilslutning, sa Winther.

Engasjerende sak

Mange engasjerte seg i saken på begge sider.

- Hvor stor valgdeltakelse skal vi ha før vi får et råd som er legitimt? spurte Høyres Hanne Velure og la til:

- Dette er ikke mistillit til folk. Jeg kaller det ansvarsfraskrivelse.

Behandles i februar

Saken skal behandles i fylkestinget i februar. Før saken skal behandles, skal den rådgivende folkeavstemningen være gjennomført.

Frist for å søke om oppløsning er 1. mars 2022.

Les sakspapirene PS 104/2021

Se debatten i nett-tv