1. Innledning
Antidoping Norge (ADNO) er en uavhengig stiftelse opprettet av Norges idrettsforbund og Kultur- og kirkedepartementet. ADNO jobber for en ren idrett og et dopingfritt samfunn.
Det forebyggende antidopingarbeidet i stiftelsen er tilknyttet stiftelsens avdeling for forebygging og folkehelse.
Innlandet fylkeskommune har en avtale med ADNO om forebyggende antidopingarbeid for perioden 2020 til og med 2023. Avtalen er en videreføring av tidligere samarbeid med Oppland fylkeskommune og Hedmark fylkeskommune om forebyggende antidopingarbeid. Samarbeidet ble første gang etablert i 2014. Gjennom arbeidet over en tiårsperiode har ADNO god oversikt over antidopingutfordringene i fylket. Denne avtalen vil sikre en videreføring av det forebyggende arbeidet i Innlandet.
2. Mål og innsatsområder
Gjennom gjensidig forpliktende samarbeid mellom fylkeskommunen og ADNO, skal det drives et helhetlig antidopingarbeid i Innlandet. Dette inkluderer, men er ikke begrenset til forebyggende tiltak rettet mot unge, kompetanseheving av fag- og ressurspersoner for ungdom, tilrettelegging for tverrfaglige møteplasser, og innsats mot risikomiljøer.
Overordnet formål med samarbeidet er å legge til rette for trygge og helsefremmende treningsmiljøer uten doping.
Tiltakene som skal gjennomføres vil ha et folkehelseperspektiv. Sentrale målgrupper er elever, lærere og andre ansatte ved videregående skoler, samt relevante fagpersoner. Det vil også gjennomføres tiltak på andre arenaer i fylket hvor det er naturlig med et forebyggende- og helsefremmende antidopingarbeid.
3. Varighet
Avtalen løper fra 1. januar 2024 til 31. desember 2027. Avtalen forlenges deretter automatisk for ett år av gangen, med mindre avtalen sies opp av en av partene i henhold til punkt 6 om oppsigelse.
4. Organisering
Det etableres en styringsgruppe for samarbeidet bestående av inntil fire representanter fra fylkeskommunen og to fra ADNO. Styringsgruppen har det overordnede ansvaret for arbeidet og fastsetter årlige handlingsplaner med mål, innsatsområder og aktiviteter basert på forslag fra ADNO v/ fylkeskoordinator. Styringsgruppen vedtar handlingsplan for arbeidet. Styringsgruppen utpeker egen leder, og møtes normalt to ganger årlig og ellers ved behov. Andre aktører kan inviteres til styringsgruppen ved behov.
Samarbeidet driftes av en fylkeskoordinator ansatt i ADNO i 80 % stilling. Fylkeskoordinatoren vil initiere, koordinere og gjennomføre forebyggende antidopingarbeid i fylket i henhold til vedtatt handlingsplan. ADNO har arbeidsgiveransvaret for fylkeskoordinatoren. Innlandet fylkeskommune har ansvar for å stille kontorplass til
disposisjon for fylkeskoordinatoren ved behov. Fylkeskoordinatoren vil fungere som sekretær for styringsgruppen. Styringsgruppas leder og/eller fylkeskoordinator innkaller til styringsgruppemøter.
Antidoping Norge kan ansette fylkeskoordinatoren i en større stillingsbrøk for å utøve andre arbeidsoppgaver utover dette samarbeidet.
5. Økonomi
Samarbeidet finansieres av fylkeskommunen og ADNO i fellesskap. Midlene dekker lønn og sosiale kostnader for fylkeskoordinatoren, ADNOs administrative driftskostnader (HR, IT, økonomi, personaloppfølging, med videre), samt reise kostnader.
For 2024 er fylkeskommunens andel av kostnadene 460.000 kr.
ADNO fakturerer fylkeskommunens andel av kostnadene i februar hvert år. Kostnaden justeres årlig i henhold til endringer i konsumprisindeksen fra januar forrige år til januar inneværende år.
6. Oppsigelse
Avtalen er løpende og kan første gang sies opp 31.8.2027 og deretter innen 31.8 før etterfølgende kalenderår.
Ved vesentlig mislighold kan begge parter skriftlig si opp avtalen med umiddelbar virkning. Før avtalen heves skal det gjennomføres drøftingsmøte.
7. Tvister
Tvister i forbindelse med gjennomføring og/eller forståelse av denne avtale skal søkes løst gjennom forhandlinger mellom partene. Eventuelle tvister som ikke løses mellom partene skal avgjøres ved de alminnelige domstoler, med Oslo som avtalt verneting.